Ekvádor: Británia sa vyhráža, že vtrhne na našu ambasádu v Londýne

Ekvádor: Británia sa vyhráža, že vtrhne na našu ambasádu v Londýne
Budove ekvádorskej ambasády v centre Londýna

Quito 16. augusta (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Británia sa otvorene vyhráža

“Dnes (v stredu) sme dostali hrozbu od Spojeného kráľovstva – jasnú a písomnú hrozbu, že by mohlo zaútočiť na naše veľvyslanectvo v Londýne, ak Ekvádor odmietne vydať Juliana Assangea,” povedal novinárom ekvádorský minister zahraničných vecí Ricardo Patino.

Reklama

Podľa Patina jeho vláde doručil list s takýmto obsahom diplomat z britského veľvyslanectva v ekvádorskom hlavnom meste Quito. Konštatuje sa v ňom, že oprávnenie na takýto zásah dáva britským orgánom Zákon o diplomatických a konzulárnych priestoroch schválený parlamentom v roku 1987. Poskytovaním útočiska Assangeovi Ekvádor podľa Británie porušuje Viedenský dohovor, čo môže mať vážny dopad na vzťahy oboch krajín.

“Úprimne dúfame, že sa nedostaneme do tohto bodu, ale ak nie ste schopní vyriešiť otázku prítomnosti pána Assangea vo vašich priestoroch, pre nás zostáva táto možnosť otvorená,” citovala z listu britská televízna stanica ITV.

Reklama

 

Ekvádor Británii: Nie sme vaša kolónia

Ekvádorská vláda reagovala vydaním vyhlásenia, podľa ktorého je “hlboko šokovaná” hrozbou britskej vlády “proti zvrchovanosti ekvádorského veľvyslanectva” a považuje ju za “jasné porušenie medzinárodného práva a protokolov Viedenského dohovoru”.

Šéf ekvádorskej diplomacie po stretnutí s prezidentom Rafael Correom vyhlásil, že jeho krajina nie je “britská kolónia”. Dodal, že Ekvádor oznámi svoje rozhodnutie o žiadosti Assangea o azyl dnes o 07.00 h miestneho času (14.00 h SELČ).

Hovorca britského ministerstva zahraničných vecí pre BBC povedal, že Veľká Británia trvá na vydaní Assangea a stále je odhodlaná “dosiahnuť vzájomne prijateľné riešenie”.

Reklama

 

Zakladateľ internetovej stránky WikiLeaks Julian Assange

Polícia posilnila prítomnosť pred ekvádorskou ambasádou

Britské médiá v tejto súvislosti informovali, že polícia posilnila svoju prítomnosť pred ekvádorskou ambasádou v Londýne. Okrem iného pred ňu prišlo vozidlo osobitnej jednotky Metropolitnej polície určenej na ochranu diplomatických priestorov.

Ekvádor poprel v utorok správu britského denníka Guardian, že udelil azyl Assangovi.

Assange sa ukrýva na ekvádorskej ambasáde v Londýne od 19. júna, keď požiadal o udelenie politického azylu v tejto juhoamerickej krajine. Šéf WikiLeaks sa snaží vyhnúť vydaniu z Británie do Švédska, kde ho chcú vypočuť pre obvinenia zo spáchania sexuálnych zločinov. Assange tvrdí, že so sexuálnych zločinov je obvinený krivo a toto obvinenie slúži iba ako zástierka pre jeho následné vydanie do USA, kde by ho odsúdili na dlhoročné vezenie za zverejnenie tajných informácii na stránke WikiLeaks, ktorej je zakladateľom.

Reklama

Bývalý počítačový hacker v roku 2010 rozhneval Washington, keď stránia WikiLeaks zverejnila tisíce tajných amerických diplomatických depeší. Assange sa teraz podľa svojich slov obáva, že Švédsko by ho vydalo do Spojených štátov, kde by bol ohrozený jeho život.

 

Assngeho matka označila USA za zločinecký štát

Assangeova matka Christine austrálskej agentúre AAP povedala, že britská hrozba je “druhom vyhlásenia vojny” a USA označila za “zločinecký” štát. “Čo Spojené štáty chcú, od svojich spojencov dostanú, bez ohľadu na to, či je to legálne, etické alebo to porušuje ľudské práva,” uviedla Christine Assangeová. “Všetci sme lokaji,” dodala.

 

WikiLeaks stojí za svojím zakladateľom

Prevádzkovateľ stránky WikiLeaks dôrazne odsudzuje hrozbu britskej vlády Ekvádoru, že polícia vstúpi na pôdu jeho veľvyslanectva v Londýne, ak juhoamerická krajina nevydá zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea. Hrozba tohto druhu je nepriateľský a extrémny akt, ktorý nie je primeraný okolnostiam, zároveň je to bezprecedentný útok na práva žiadateľov o azyl v celom svete, uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na adrese wikileaks.org.

“Upozorňujeme na skutočnosť, že Valné zhromaždenie OSN v rezolúcii č. 2312 (1967) jednomyseľne konštatuje, že ‘udelenie azylu … je mierový a humanitárny akt a ako také nemôže byť považované žiadnym štátom za nepriateľské’,” konštatuje sa okrem iného vo vyhlásení.

Podľa spoločnosti WikiLeaks došlo v okolí veľvyslanectva k mimoriadnym opatreniam na zadržanie muža, ktorý nebol v nijakej krajine z ničoho obvinený. WikiLeaks sa pripája k vláde Ekvádora, ktorá vyzvala Britániu, aby situáciu riešila v súlade so zásadami mierového správania.

WikiLeaks tiež žiada Britániu, aby rešpektovalo suverénne právo Ekvádora rozhodnúť o žiadosti Juliana Assangea o azyl.

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali