Hackli eKasu, spochybňovanie systému však podľa daniarov nie je na mieste

Hackli eKasu, spochybňovanie systému však podľa daniarov nie je na mieste

Bratislava 4. novembra 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA-Diana Černáková)

 

Finančná správa má podľa tieňového ministra financií a hospodárstva z hnutia OĽaNO Eduarda Hegera na krku megaškandál a podvodníkom uľahčuje okrádanie štátu. Investigatívne centrum Jána Kuciaka totiž zistilo, že nový online systém eKasa umožňuje obchádzať platenie daní omnoho jednoduchšie a v omnoho väčšej miere, ako staré registračné pokladnice

Na snímke Eduard Heger

Ako na pondelkovej tlačovej konferencii povedal Heger, hnutie vyzýva prezidentku finančnej správy, aby povedala, akými opatreniami chce zabrániť úniku a predsedu vlády Petra Pellegriniho ako aj ministra financií Ladislava Kamenického, aby vyvodili zodpovednosť.

Reklama

Napojenie na portál Finančnej správy sa týka približne 230 tisíc pokladníc a je jedným z jej najväčších projektov vôbec. Funkčnosť nových pokladníc pre Investigatívne centrum Jána Kuciaka preverili etickí hackeri zo spoločnosti Nethemba a ich záver je jednoznačný. „Súčasné riešenie má fatálne bezpečnostné nedostatky a pokladáme ho za menej bezpečné, ako predošlé,“ konštatuje Pavol Lupták z Nethemby. „Megaškandál je tu a pripomína nám rok 2011, keď padol daňový systém,“ povedal Heger. Podľa neho sa v súčasnosti ukazuje, že systém je deravý a miesto zvýšenia výberu daní môže systém pripraviť občanov o ďalšie stovky miliónov eur.

eKasa totiž podľa Hegera funguje bez toho, aby zapisovala údaje. „Dovoľuje podvodníkom neukladať bloky v samotnej pokladni a taktiež dovoľuje neposielať bloky na finančnú správu,“ informuje Heger. Podľa neho štát priniesol riešenie, ktoré bude ďalej okrádať rozpočet a zvyšovať daňovú medzeru z výberu DPH, ktorá sa za posledné roky nezlepšila. „A dnes je tu nástroj, ktorý medzeru bude ešte viac zvyšovať. Tento systém nemal byť vôbec uvedený do života,“ skonštatoval Heger.

Reklama

Doteraz boli kasy vybavené špeciálnou fiškálnou pamäťou, do ktorej sa ukladali denné uzávierky. Dáta sa do nej dali iba zapisovať, následne ich mazať alebo meniť nebolo možné. Bola zaplombovaná a hacknúť ju síce nebolo nemožné, ale ani jednoduché. Nová eKasa nemá podľa investigatívneho centra fiškálnu pamäť, ale takzvané chránené dátové úložisko (CHDÚ). Etickí hackeri z Nethemba napísali jednoduchý emulátor, čiže program, ktorý sa spojí s chráneným úložiskom, skopíruje ho a ďalej sa pred pokladnicou tvári ako modul CHDÚ. „Pôvodné CHDÚ môžete odpojiť a odložiť,“ vysvetľuje Lupták.

Vďaka emulátoru je možné vytlačiť pre zákazníka doklad, ktorý systém nikdy neodošle na portál finančnej správy. Emulátor vytvorí pravidlo vo firewalle operačného systému, ktorý dáta zahodí a neodošle. Zároveň nahradí identifikačné údaje pokladne náhodnými znakmi, takže spätne ju už nie je možné identifikovať. Ak si bude niekto takýto doklad overovať cez portál finančnej správy, podľa investigatívneho centra nezistíte, že doklad je neplatný, dostanete len hlásenie, že doposiaľ nebol zaregistrovaný.

Ďalšia možnosť, ako sa nemusieť deliť o svoj zisk so štátom, je podľa investigatívneho centra opakovaná tlač originálneho dokladu. Emulátor dokáže vytlačiť ten istý legálny doklad, so správnymi údajmi a regulárne zaregistrovaný na portáli finančnej správy, koľkokrát chcete. Ten istý nákup si teda môžu dať do nákladov aj desiatky podnikateľov. Kontrola zistí len to, že doklad je v poriadku. Šanca, aby kontrolór zistil, že dvaja podnikatelia kúpili ten istý tovar v tom istom čase v tom istom obchode, je podľa investigatívneho centra v praxi nulová.

Ako na tlačovej konferencii reagoval generálny riaditeľ sekcie boja proti podvodom a analýzy rizika finančnej správy Ladislav Hanniker, spochybňovanie zavedenia eKasy nie je na mieste. Takzvané etické hacknutie systému nepokladá finančná správa za žiadny hackerský útok. Ak niekto vymaže certifikované riešenie, to nie je hackerský útok. Jediné, čo sa podľa Hannikera stalo bolo, že odpojili chránené dátové úložisko a tým pádom riešenie nie je možné používať.

“Nie je to nájdená diera na trhu. Tento tzv. podvod môže trvať maximálne 48 hodín,” povedal Hanniker. “Sme samozrejme pripravení stretnúť sa so zástupcami firmy, ktorá prezentovala výsledky, nech nám osobne ukážu, čo vlastne spravili a vysvetlíme im, ako systém funguje, prečo to nie je hackerský útok a prečo systém bude fungovať aj napriek ich zisteniu,” dodal Hanniker.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali