Duslo Šaľa nezamestnáva a ani neplánuje zamestnávať cudzincov

Duslo Šaľa nezamestnáva a ani neplánuje zamestnávať cudzincov

Šaľa 12. júna 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

 

Duslo, a.s., Šaľa sa obáva nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily v nasledujúcich rokoch. Najväčší zamestnávateľ v regióne zamestnáva 2098 pracovníkov, ktorých vekový priemer je vyšší ako 46 rokov a každoročne narastá. „O desať rokov nám viac ako polovica zamestnancov odíde do dôchodku. Na prevádzkach máme zamestnancov, ktorí demograficky patrili k silným ročníkom a nemáme ich kým nahrádzať,“ povedala personálna riaditeľka Dusla Silvia Karásiková.

Na snímke generálny riaditeľ spoločnosti Duslo a.s. Šaľa Petr Bláha

Spoločnosť zamestnáva predovšetkým ľudí z regiónu, väčšina zamestnancov dochádza do fabriky z okruhu 30 kilometrov. Firma nezamestnáva ľudí zo zahraničia a ani v budúcnosti neplánuje pristúpiť k zamestnávaniu zahraničných pracovníkov. „Ide najmä o jazykovú bariéru, ktorá medzi našimi zamestnancami nemôže byť. Predsa len sme chemická fabrika, kde musia byť tie pokyny jasné a musia im rozumieť všetci zamestnanci,“ skonštatovala Karásiková. Podľa jej slov je potrebné presvedčiť mladých ľudí, že chémia je zaujímavá a motivovať žiakov, aby študovali na odborných stredných školách.

Reklama

Firma od roku 2014 spolupracuje so strednou odbornou školou. „Momentálne sa pre nás učia dve triedy v prvom a dve triedy v druhom ročníku. Každoročne ešte okrem nich mávame zhruba 20 študentov na odbornej praxi, no len necelá štvrtina z nich má záujem o prácu v oblasti, ktorú vyštudovali,“ zhodnotila Karásiková.

Zvýšiť záujem najmä mladých ľudí o prácu vo fabrike sa usiluje Duslo sociálnym programom. V roku 2015 firma zakúpila vlastný bytový dom s 23 bytmi. „Je to pilotný projekt, byty prenajímame našim zamestnancom približne na dva roky, kým si nevyriešia vlastné bývanie,“ povedala personálna riaditeľka. Duslo je zároveň jediným zamestnávateľom na Slovensku, ktorý prevádzkuje vlastnú polikliniku. Jediné poliklinické zariadenie v regióne s 15 špecializovanými ambulanciami slúži nielen pre zamestnancov, ale aj ľudí z mesta a okolia. „Z hľadiska financií je to pre nás stratová záležitosť, pretože poisťovne nám nepreplácajú všetky výkony. Napriek tomu máme záujem polikliniku naďalej prevádzkovať, je to benefit pre našich zamestnancov a zároveň to chápeme aj ako našu spoločenskú zodpovednosť,“ tvrdí Karásiková.

Reklama

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali