V Dunajskej Strede sa postupnými krokmi šplhajú hore: Profesionalizácia klubu, plná hala a španielsky tréner

V Dunajskej Strede sa postupnými krokmi šplhajú hore: Profesionalizácia klubu, plná hala a španielsky tréner

Bratislava 23. júla 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

V Dunajskej Strede je šport veľmi populárny. Futbalový klub DAC 1904 Dunajská Streda sa po prechode do rúk súčasného majiteľa dostal späť na pozície zo slávneho obdobia minulosti. V súčasnosti sa do popredia tlačí aj hádzaná, a to vďaka klubu MŠK Dunajská Streda, ktorý sa prakticky z bodu nula prepracoval až do spoločnej slovensko-českej MOL ligy, v ktorej ho čaká nováčikovská sezóna

Na snímke prezident klubu MŠK Dunajská Streda Zoltán Horváth

“Máme za sebou obdobie troch rokov. Počas nich len raz zaznelo, že niečo musíme. To bolo, keď sme hrali najnižšiu súťaž a hneď sme chceli postúpiť. Nasledoval prvý rok v I. lige, v ktorej sme chceli statočne obstáť, udomácniť sa a prípadne sa dostať do prvej šestky. Druhý rok sme si dali za cieľ medailovú pozíciu s tým, že keď sa situácia tak vyvinie, že budeme mať šancu na MOL ligu, tak to treba využiť. A to sme aj spravili,” opísal pre agentúru SITA postupné kroky budovania klubu jeho prezident Zoltán Horváth.

Reklama

Na základe dobrých vzťahov s vedením futbalového klubu bude nováčik MOL ligy vystupovať pod názvom HC DAC Dunajská Streda. “Uvedomujeme si, že máme pred sebou veľa roboty. Musíme sa veľa naučiť, dobre sa pripraviť a prispôsobiť novej súťaži,” pokračoval Horváth, ktorý sa vyjadril aj k téme financovania klubu: “Pracujeme na tom, aby sme mali potrebné financie. Čiastočne sú k dispozícii, ale ďalšie ešte zháňame. V porovnaní s I. ligou je to rádovo viac. Kým tam to bol rozpočet pod 100-tisíc eur, teraz to bude určite nad.”

Zohnať peniaze na šport nie je na Slovensku ľahká úloha. “Pokryť sezónu je veľmi náročné. U nás však prevláda aj vzhľadom na úspešné trojročné obdobie a dobre odvedenú prácu pozitívna nálada. Každý vidí, čo sa nám odvtedy, keď sa spojili dva predchádzajúce kluby do súčasného a povedali sme si, že založíme ženské družstvo, podarilo. Postupne sme začali napĺňať halu divákmi. Jednoducho, je priaznivá atmosféra k tomu, aby ženská hádzaná dostala aj sponzorskú podporu. Chceme budovať klub, ktorý stojí na pevných ekonomických základoch. Púšťame sa len do takých projektov a transakcií, o ktorých vieme, že ich môžeme dotiahnuť do konca. V žiadnom prípade sa nechceme púšťať do finančného vabanku,” tvrdí šéf HC DAC D. Streda.

Reklama

Futbaloví priaznivci v Dunajskej Strede zapĺňajú hľadisko svojho vynoveného štadióna. Tímy, ktoré zavítajú v nadchádzajúcej sezóne na Žitný ostrov, tiež nebudú hrávať pred prázdnymi tribúnami. “Myslím si, že ich tu bude čakať fair play prostredie. Aj v I. lige sme v závere hrávali pred plnou halou s kapacitou 500 ľudí a niektorí aj stáli, tak sme mali návštevnosť okolo 550 – 600 divákov. Takže môžeme povedať, že v našom prípade je hala malá,” teší sa zo záujmu o hádzanú Z. Horváth.

Dunajskostredský hádzanársky klub sa postupne mení. Zmeny sa týkajú rôznych sfér, výnimkou nie je ani hráčsky káder. “Transformujeme ho z čisto amatérskeho na profesionálny. V prechodnom období bude mať v kádri amatérky, poloprofesionálky i profesionálky,” prezradil prezident klub.

O tom, že to v Dunajskej Strede myslia s hádzanou vážne, svedčí aj angažovanie španielskeho trénera. “Slovenský zväz hádzanej nedávno podpísal Memorandum o spolupráci so španielskou stranou, ktorú zastupoval prezident Francisco Vidal Blázquez García, technickým riaditeľom SZH je jeho krajan Fernando Gurich. Na základe toho nám ponúkli určitú formu spolupráce. Doterajšia trénerka Silvia Priklerová totiž nemôže zastávať toľko funkcií naraz. Okrem iného je technickou riaditeľkou v našom klube a hlavnou trénerkou Regionálneho centra hádzanej v Dunajskej Strede. Vzhľadom k tomu, že máme veľmi širokú mládežnícku základňu s kvalitnými hráčkami, ktoré sa nevedia dočkať, kedy dorastú na úroveň ženského tímu, sme sa rozhodli, že ona z praktických dôvodov nemôže toľko pozícií utiahnuť. Preto sme začali rozmýšľať o novou kormidelníkovi. Vtedy sme natrafili na nádejného mladého španielskeho kouča s dobrými odporúčaniami. Priklerová mu však bude pomáhať,” dodal Zoltán Horváth.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali