Druhá víťazná koncovka Austrálčana Ewana, Baška na 8. mieste

Druhá víťazná koncovka Austrálčana Ewana, Baška na 8. mieste

Bratislava 24. januára 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Christophe Ena)

 

Austrálsky cyklista Caleb Ewan z tímu Lotto Soudal vyhral 4. etapu na pretekoch Tour Down Under, ktorá mala štart v Norwoode a po 152,8 km cieľ v Murray Bridge. Ewan v šprintérskej koncovke zdolal Íra Sama Bennetta z tímu Deceuninck – Quick Step a Belgičana Jaspera Philipsena z družstva UAE-Team Emirates

Na snímke Austrálčan Caleb Ewan

Líderskú pozíciu v celkovom poradí si postrážil Austrálčan Richie Porte (Trek-Segafredo) o tri sekundy pred víťazom ostatných dvoch ročníkov Juhoafričanom Darylom Impeyom (Mitchelton-Scott) a osem sekúnd pred krajanom Robertom Powerom (Sunweb).

Reklama

Až dvaja šprintéri tímu Bora-Hansgrohe sa umiestnili v najlepšej desiatke, ale na stupne víťazov sa nepredrali. Na šiestom mieste klasifikovali Estónca Martina Laasa a na ôsmom Slováka Erika Bašku. Dvadsaťšesťročný rodák z Dohnian si pripísal druhé umiestnenie v Top 10 na tohtoročných pretekoch Tour Down Under, hneď v úvodnej etape finišoval na treťom mieste. V celkovom poradí patrí Baškovi až 129. priečka, ale v hodnotení bodovacej súťaže poskočil z 11. na 6. miesto. Juraj Sagan skončil vo štvrtej etape na 119. priečke s odstupom 1:50 min za jej víťazom. Celkovo patrí staršiemu zo Saganovcov 105. pozícia s mankom 11:17 min na lídra Porteho.

“Bola to etapa pre šprintérov. My sme chceli pôvodne jazdiť na Martina Laasa, ale počas dňa nám avizoval, že sa necítil dobre. Preto sme zmenili plány a sústredili sa na podporu Erika Bašku ako posledného muža do šprintu. Koncovka etapy bola poriadne divoká, ale to sme očakávali. Obaja naši pretekári prešli poslednou zákrutou vo výhodných pozíciách, ale napokon to nestačilo na stupne víťazov. Nedosiahli sme očakávaný výsledok, ale stále veríme v zlepšenie. Ešte v týchto pretekoch by sme to chceli napraviť. Už zajtra bude ďalšia šanca pre šprintérov, takže sa pokúsime niečo dosiahnuť,” zhodnotil športový riaditeľ Bora-Hansgrohe Enrico Poitschke na oficiálnom webe tohto nemeckého tímu.

Reklama

Najdlhšia etapa na Tour Down Under 2020 mala spočiatku zvlnený profil, cyklisti prechádzali cez pohorie Adelaide Hills. Neskôr sa presunuli k rieke Murray a druhá polovica etapy sa odohrávala na rovine. V technickom záverečnom kilometri Ewan osvedčil svoje skúsenosti z tohto typu dojazdov a odolal tlaku svojich súperov. Iba 165 cm vysoký Austrálčan dosiahol druhé víťazstvo v aktuálnom ročníku Tour Down Under, od roku 2016 nazbieral na tomto podujatí už deväť víťazných etáp. “Bola tam veľmi náročná zákruta tesne pred cieľom. Musím však priznať, že takýto typ záveru v etape mi vyhovuje. Svojmu poslednému kolegovi z tímu som povedal, aby ma doviedol na zadné koleso Sama Bennetta a to aj urobil. Tak som sa v poslednej zákrute dostal do správnej pozície a potom to už zvládol,” uviedol Caleb Ewan, cituje ho špecializovaný portál Cyclingnews.

Preteky Tour Down Under majú šesť etáp a vyvrcholia v nedeľu slávnym stúpaním na Willunga Hill. Tento rok v austrálskom úvode sezóny chýba Peter Sagan, na ktorého čakajú prvé preteky o pár dní v Argentíne na 38. ročníku podujatia Vuelta a San Juan Internacional.

 

Výsledky – Tour Down Under 2020

4. etapa (Norwood – Murray Bridge, 152,8 km): 1. Caleb Ewan (Aus.) Lotto Soudal 3:29:08 h, 2. Sam Bennett (Ír.) Deceuninck – Quick Step, 3. Jasper Philipsen (Belg.) UAE-Team Emirates, 4. André Greipel (Nem.) Israel Start-Up Nation, 5. Alberto Dainese (Tal.) Sunweb, 6. Martin Laas (Est.) Bora-Hansgrohe,… 8. Erik Baška – všetci rovnaký čas ako víťaz,…119. Juraj Sagan (obaja SR) obaja Bora-Hansgrohe +1:50 min.

Reklama

Poradie po 4. etape: 1. Richie Porte (Aus.) Trek-Segafredo 13:39:32 h, 2. Daryl Impey (JAR) Mitchelton-Scott +3 s, 3. Robert Power (Aus.) Sunweb +8, 4. Simon Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott +11, 5. George Bennett (N. Zél.) Jumbo Visma +14, 6. Diego Ulissi (Tal.) UAE Team Emirates +15,… 105. Juraj Sagan +11:17 min,…129. Erik Baška (obaja SR a Bora-Hansgrohe) +18:59.

Bodovacia súťaž: 1. Jasper Philipsen (Belg.) UAE-Team Emirates 49 bodov, 2. Caleb Ewan (Aus.) Lotto Soudal 39, 3. Daryl Impey (JAR) Mitchelton-Scott 34,… 6. Erik Baška (SR) 21

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali