Slovensko je závislé na dovoze takmer dvoch tretín z celkovej spotreby bravčového, ako upozornil predseda Zväzu chovateľov ošípaných (OCHÚ) na Slovensku Andrej Imrich.
“Slovenská republika vyprodukuje maximálne 40% spotreby bravčového mäsa,” povedal Imrich. Podľa predsedu export mäsa do Číny v súčasnej dobe nie je možný. Dôvodom je, že SR nemá podpísanú certifikačnej dohodu, ktorá by umožnila vyvážať akékoľvek mäso do najľudnatejšej krajiny sveta a tiež nie je dostatok produkcie na prípadný nárast výroby.
Na začiatku apríla portál Trend.sk informoval, že rast cien bravčového mäsa na burze prekonal rekordy kvôli masovej likvidácii chovov v Číne. Krajina sa následne obrátila na EÚ.
Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš informoval o tom, že Slovensko už s Čínou pripravuje dohodu, ktorá by vývoz mäsa umožňovala.
“Máme rozbehnutý proces (vývozu) mäsa a mäsových výrobkov. Dohodli sme termín technického auditu, na ktorom si čínska strana chce skontrolovať prevádzku,” povedal Bíreš v piatok 12. apríla po podpise podobnej dohody o vývoze mlieka a mliečnych výrobkov. Slovensku by podľa neho dohoda a následná certifikácia prevádzky na vývoz do Číny pomohla.
Podľa Imricha však ani zvýšené ceny bravčového mäsa v posledných týždňoch nezaručia výrazné rozšírenie chovu. Slovensko ročne vyprodukuje okolo 90 000 ton bravčového mäsa v živej váhe, ale potrebuje 220 000 do 230 000 ton. “Vyzýval som chovateľov, aby zvyšovali stavy prasníc,” povedal Imrich.
Zvýšenie ceny dostane chovateľov do čiernych čísel. O koľko by sa mohli stavy v budúcnosti zvýšiť si ale Imrich netrúfol povedať. “Niektoré objekty sa zlikvidovali, technológie zhrdzaveli, a teraz by bolo treba znovu investovať, aby sa rozprúdil chov ošípaných na Slovensku,” dodal predseda zväzu. V minulosti boli práve ošípané jednou z nosných komodít slovenského poľnohospodárstva.
























