Do slovenských kín prichádza komédia Na streche Jiřího Mádla

Do slovenských kín prichádza komédia Na streche Jiřího Mádla

Bratislava 6. februára 2019 (SITA/HSP/Foto:SITA-Jozef Jakubčo)

 

Do slovenských kín prichádza od štvrtka nová česká komédia Na streche Jiřího Mádla. Novinka prináša príbeh starnúceho muža, zarytého komunistu, profesora Rypara, ktorý úplnou náhodou jedného dňa na streche svojej bytovky objaví zúfalého mladého Vietnamca Songa skrývajúceho sa pred políciou pre ilegálny obchod s marihuanou

Na snímke Jiří Mádl

Rypar napokon Songovi poskytne dočasné útočisko a aj keď to spočiatku vyzerá, že veľký vekový rozdiel a obrovská jazyková bariéra im nedovolí príliš sa zblížiť, stávajú sa postupom času veľkými priateľmi.

Reklama

Ich spolužitie je charakteristické prirodzenou radosťou, množstvom tragikomických situácií, ale aj prekvapivých nápadov. Starý pán naberie opäť elán do života a mladý Song sa vďaka priazni svojho nového priateľa dokáže opäť postaviť na nohy. „Chcel som divákom odovzdať ten pocit, ktorý som zažil s kamarátom Kórejcom, s ktorým som býval počas štúdia v New Yorku. Žili sme v tom veľkom meste a on potreboval určité veci zvládnuť, aj papierovo a legálne a New York sa vám na prvý pohľad zdá taký nedostupný, veľký, máte pocit, že sa v ňom neprebijete. No vo chvíli, keď všetko riešite v tom malom byte a máte kamaráta, s ktorým vymýšľate stratégie a pozeráte sa na ten New York z okna, z toho pohľadu vám zrazu pripadá taký malinký a pôsobí trošku dobývateľnejšie… My sme zistili, že keď sme mali na veci pokoj, premýšľali sme a boli sme, uznávam, ochotní urobiť aj niečo ilegálne, tak to zrazu šlo a zrazu to vyzeralo, že by mohol žiť aj dôstojný život. Pre mňa to bola tak veľmi dôležitá životná skúsenosť, že som to chcel do toho filmu nejako dostať,“ povedal pre agentúru SITA Mádl. „Ide tam skrátka o to, že nie sme kompletní, kým k sebe niekoho nenájdeme. Vo filme zároveň pôsobí výborne, keď tam dáte kontrasty. Diváka podľa mňa zaujme, že je tam starý a mladý alebo Vietnamec a Čech, no aj keby to boli dve žirafy, ide tam najmä o to, že každý musí mať k sebe niekoho, aby bol silnejší,“ poznamenal mladý tvorca.

Do hlavnej úlohy Mádl obsadil sprvu Jana Třísku. Ten však len pár hodín pred nakrúcaním nešťastne spadol z mosta. „S Janom sa to stalo asi desať hodín pred prvou klapkou. V ten večer sme sa to dozvedeli, bolo to veľmi nepríjemné. Potom sa realizácia filmu rok odkladala, u nás v Česku Janovu smrť všetci veľmi preberali, bolo to úplne všade a my sme nevedeli, ako veci dopadnú, no nakoniec sme sa z toho dostali a zohnali sme iného hlavného predstaviteľa, Aloisa Švehlíka,“ uviedol 32-ročný rodák z Českých Budějovíc.

Reklama

So Švehlíkom sa nikdy predtým nestretol. „Ja som zas toho toľko ako režisér nenatočil a nikdy sme sa nestretli na pľaci ani ako herci. Bolo to zvláštne, pretože to bola taká výnimočná situácia, ktorú asi nikto v našej branži ani nezažil, no výborné na tom bolo, že všetci tí starší páni herci, ktorých by som za normálnych okolností na kamerovky ani nedostal, pretože už sú to všetko hviezdy a netočia len tak niečo, boli po tom, čo sa stalo, veľmi ochotní a ja som si mohol vyberať,“ prezradil Mádl, podľa ktorého sa Švehlík pre hlavnú postavu v jeho novinke skutočne narodil. „On bol taký ostýchavý, v komunikácii veľmi striedmy, ale na pľaci skvelý a kvôli tej postave prišiel na kasting dokonca až dvakrát! Bolo vidieť, že si tú rolu veľmi želal. Neskôr sa mi aj zveril, že pár mesiacov pred natáčaním tak sedel doma a ako silne veriaci vyslovil také prianie, že by ešte chcel jednu veľkú rolu vo filme, pretože od filmu Františka Vláčila nehral vo filme pre kiná žiadnu veľkú postavu. No a krátko na to, ako to vyslovil, sa mu to splnilo a myslím, že si to užil. Mal som pocit, že ho tá postava bavila a dal do toho z môjho pohľadu naozaj všetko,“ skonštatoval Mádl.

Okrem Mádla si Švehlík okamžite sadol aj s Lukasom Duy Anh Tranom, ktorý stvárnil ďalšiu ústrednú postavu. „Kamerovky to hneď rozhodli. Jednak Lojzovi tá postava sama o sebe veľmi sadla, je to krásny človek navonok i vnútri a navyše to hneď zaiskrilo aj medzi ním a Lukasom. Toho sme si vybrali už dávnejšie, skúšal už s pánom Třískom a žiadny ďalší adept, ktorého sme k nemu dali, mu nesadol. Buď sa pri tých hercoch hanbil alebo ich niečím prevyšoval a s Lojzom sa zrazu rozsvietil a rozsvietil sa aj Lojza, hneď do seba zaklapli a bolo to jasné,“ zaspomínal si sympatický tvorca, ktorý podľa vlastných slov k obom hlavným protagonistom pristupoval počas nakrúcania úplne rovnako. „Lukasa sme zohnali z ulice, s herectvom predtým nemal žiadne skúsenosti, no k obom som na pľaci pristupoval ako k profesionálom. Lukas je fakt talentovaný, spolupráca s ním bola výborná. Obaja s Lojzom veľmi pohotovo reagovali a všetko pekne fungovalo. Oni sú obidvaja veľmi inteligentní. To je, myslím si, veľký predpoklad pre to, aby sa človek mohol stať hercom,“ podčiarkol Mádl.

V menších rolách sa popri Švehlíkovi a Tranovi v komédii objavia aj David Švehlík, Vojtěch Dyk, slovenská herečka Mary Bartalos alebo v Česku známy slovenský herec Adrian Jastraban, ktorý sa vlani predstavil v hlavnej úlohe slovenskej drámy Dubček režiséra Laca Halamu.

Snímka vznikla pod záštitou starostky Prahy 2 Jany Černochovej a s finančnou podporou Státního fondu kinematografie, Prague Film Fundu a slovenského Audiovizuálneho fondu. Koprodukčne sa na nej podieľali Česká televízia aj RTVS.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali