Do parlamentu sa stále darí dostať iba menšine žien, tvrdí sociologička Bútorová

Do parlamentu sa stále darí dostať iba menšine žien, tvrdí sociologička Bútorová

Bratislava 28. februára 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Podiel žien, ktoré sa snažia dostať do parlamentu, je stále vyšší ako počet žien, ktorým sa to podarí. Na verejnej diskusii „100 rokov volebného práva žien” to dnes konštatovala sociologička Zora Bútorová

Na snímke sociologička Zora Bútorová

Historička a analytička Inštitútu pre výskum práce a rodiny Jana Jablonická Zezulová dodala, že práve ženy sú podľa nej tie, ktoré priniesli významné témy do politiky. Podľa predsedníčky Spolku slovenských žien Živena Magdy Vášáryovej musia byť ženy medzi sebou solidárne, a potom budú veľmi „silnou silou” vo verejnom priestore. Treba si uvedomiť, že ženy sú v dotyku s novými generáciami, sú na tepe doby viac ako muži a vedia, čo príde.

Reklama

Ústava prvej Československej republiky, ktorá deklarovala, že všetci sú si rovní vo svojich právach, majú právo voliť a byť volení, bola prijatá 29. februára 1920. „Míľnik, ktorý nastane v sobotu, bol dôležitý, pretože konečne dal niekto šancu ženám, aby vyjadrili svoju voľbu. Ženy to vnímali ako zakončenie boja, ktorý sa pre nich začal pred sto rokmi,” povedala Zezulová. Dodala, že muži predtým tvrdili, že keby sa ženy dostali medzi politikov, dostali by sa do priestoru, ktorý bol pre ne nečistý. Na školy nechodili, pretože sú emotívne a tie výkyvy pocitov by im bránili v intelektuálnom vývoji. Konzervatívne kruhy ich spochybňovali. Ako doplnila Vášáryová, mnohí ľudia sa riadili tým, že žena je nositeľkou hriechu.

Ženy, ktoré sa následne dostali do politiky, podľa Zezulovej otvorili nové témy, ktoré predtým nikoho nezaujímali. „Hoci počet poslankýň, ktoré sa v prvej republike dostali do parlamentu, nepresiahol dvadsiatku, tie osobnosti boli výrazné, rétoricky zdatné a veľmi vzdelané, ako napríklad Fráňa Zemínová či Alica Masaryková. Tie ženy boli iniciátorkami povinného sociálneho a zdravotného poistenia pre všetkých. Hovorili o ochrane materstva, deťoch, sirotách, pracujúcich ženách či reprodukčných právach žien,” priblížila. Dodala, že veľká téma, ktorú otvorili, bola aj téma plánovaného rodičovstva, antikoncepcie a interrupcie.

Reklama

„Celý proces získavania pozície slovenských žien je naviazaný na nacionalizmus, ale v pozitívnom zmysle, lebo si muži uvedomili, že keď nebudú mať ženskú časť, ich bude veľmi málo,” povedala Vášáryová. Podľa Bútorovej, aj keď bolo získanie práva voľby pre ženy významné, emancipácia žien prichádzala postupne. Až po druhej svetovej vojne, vo februári 1948 prišla zmena. „Otvorenie priestoru pre každého budovateľa nového socialistického režimu, ženy získali oveľa väčšiu možnosť pracovať a výrazne sa zvýšila ich vzdelanostná úroveň. Zároveň to však bol totalitný a diktátorský režim, ktorý potláčal slobody. Formálne ženy volili, niektoré boli zvolené do parlamentu, ale to boli len tie, ktoré boli lojálne komunistickej strane a presadzovali myšlienky vtedajšieho režimu,” povedala. Trvalo to do konca komunizmu, po čom nastal ďalší zásadný zlom, v ktorom ženy majú možnosť slobodne participovať na občianskom a politickom živote, ale napriek tomu čelia mnohým problémom, podľa Bútorovej máme mnohé rodové nerovnosti. Pre ženy je podľa nej stále otázkou ako sa výraznejšie prejaviť v politickom svete tak, aby mohli väčšmi ovplyvňovať tie základné rozhodnutia v našej spoločnosti.

Diskutujúce zhodnotili, že dnes je problémom zviditeľňovanie schopných žien a preto ich treba viac podporovať. Podľa Vášaryovej, Slovensko má líderky, ale ich treba hľadať aj mimo Bratislavy. Zezulová upozornila, že dnešné dievčatá nemajú silné vzory, s ktorými by sa identifikovali a mali ambície sa dopracovať k tomu, aby pôsobili vo verejnom priestore. Myslí si, že v slovenských učebniciach by sa malo viac hovoriť o všetkých významných slovenských ženách, napríklad Živeniarkach a spisovateľkách, ale aj československých ženách, ktoré významne prispeli do dejín Slovenska. Chýbať by tam nemali ani maďarské, židovské či rusínske ženy.

Diskusiu usporiadal Inštitút pre výskum práce a rodiny v spolupráci s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR v bratislavskej Coworking Cvernovke. Podujatie sa konalo deň pred parlamentnými voľbami 2020, ale aj pred výročím získania volebného práva pre československé ženy. V tento deň totiž uplynie presne 100 rokov, odkedy ženy v Československu mohli prvýkrát pristúpiť k volebným urnám a zároveň mohli byť zvolené ako zástupkyne ľudu do parlamentu.

Inštitút pre výskum práce a rodiny si toto výročie bude pripomínať po celý rok sériou vzdelávacích podujatí a kampaňou „Storočie voľby“ prostredníctvom sociálnych médií. Cieľom je pripomenúť si nielen 100. výročie volebného práva žien, ale zviditeľniť výsledky práce mnohých žien, ktoré si ho vybojovali a angažovali sa ako občianske aktivistky a priekopníčky, autorky učiteľky, publicistky a spisovateľky, vedkyne, osvetové pracovníčky a političky.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali