“Ide o to, že transmastné kyseliny spôsobujú, že bunková membrána je tesná, stáva sa nepriepustná a v skutočnosti bunky prestávajú už plne fungovať. Obzvlášť nebezpečné je, keď sa to deje v mozgových bunkách,” vysvetlila.
Podľa slov lekárky nie sú o to menej škodlivé “rýchle“ uhľohydráty, ktoré sú obsiahnuté v cukre, pečive a cukrárskych výrobkoch. Glukóza, ktorá potom zostáva v krvi, ničí cievy a podporuje tvorbu aterosklerotických plakov.
Solomatinová tiež vyzvala k tomu, aby ľudia obmedzili konzumáciu uhoriek, pretože táto zelenina zadržiava vodu a spôsobuje opuchy, ktoré potom bránia voľnému toku krvi. Konzervanty a farbivá sú zdrojom toxínov a narúšajú normálnu výživu mozgových buniek. Aby sa zlepšila funkcia mozgu, odporučila lekárka dodržiavať vyváženú stravu a pravidelný pitný režim.
Potraviny na posilnenie imunity
Koronavírus ešte úplne nezmizol, a preto sa nepochybne hodí vedieť, ako možno zvýšiť imunitu. Kyslá kapusta je lacný a dostupný produkt, ktorý možno nájsť v každom obchode. Je bohatá na vitamíny a probiotiká. Takáto kapusta môže posilniť imunitu a môže pomôcť zvyšovať odolnosť proti vírusovým infekciám, povedala predtým profesorka Federálnej biomedicínskej agentúry, vedúca Kliniky Margarity Korolevovej a dietologička Margarita Korolevová.
“Ľudia od staroveku pripravovali kapustu, aby maximálne chránili svoju imunitu, podporovali ju a mali v strave zdravý produkt, ktorý doplní každé jedlo. Ide o produkt fermentácie (kvasenia) kyseliny mliečnej, ktorý človeku umožňuje nielen uchovať vitamín C, ale tiež ho zvýšiť. Vďaka fermentácii je kapusta prebiotikom a probiotikom pre gastrointestinálny trakt,” povedala dietologička.
Kyslá kapusta je obzvlášť užitočné na jar, keď sa znižuje imunita a človek je menej chránený pred agresívnymi faktormi prostredia.
“Je potrebné konzumovať kapustu s mierou a v kombinácii so zdrojom vysoko kvalitných bielkovín – s hydinovým mäsom, rybami. Počas veľkonočného týždňa môžu byť zdrojom bielkovín strukoviny, orechy, zrná, zelenina a vňate. Tieto zložky pomáhajú lepšie vstrebávať potraviny a predchádzať problémom pri porušení tráviaceho systému,” povedala odborníčka na výživu.