De-dolarizácia: Veľmi dôležitá otázka

De-dolarizácia: Veľmi dôležitá otázka

Washington 5. mája 2023 (HSP/responsiblestatecraft/Foto:Pixabay)

 

Nie je otázkou či, ale kedy. Hegemónia USA stráca svoju moc, pretože ich priatelia a nepriatelia hľadajú menové alternatívy v podmienkach globálnych sankcií a nových aliancií globálneho Juhu, píše Frank Giustra pre Responsible Statecraft

dolár
Ilustračné foto

Spojené štáty majú síce silnú armádu, ale ich skutočná sila spočíva v hodnote a postavení ich meny.

Reklama

Keďže americký dolár je považovaný a akceptovaný za svetovú rezervnú menu, Amerika má výsadu kontrolovať globálny finančný systém, vytvárať federálne deficity bez toho, aby sa musela obávať následkov, a doslova tlačiť bilióny dolárov zo vzduchu.

Táto jedinečná výhoda zároveň umožňuje USA udržiavať nízke úroky z nahromadeného dlhu a poskytovať svojim občanom životnú úroveň, ktorá by inak nebola možná. Ako dlho to však vydrží?

Reklama

Od konca druhej svetovej vojny majú USA nad svetovou ekonomikou to, čo sa často označuje ako “nadmerné privilégium”. Z vojnovej skazy vzišiel americký vzostup a s ním aj získanie väčšiny svetových zlatých rezerv a polovice svetového HDP. Jej bohatstvo dalo USA moc diktovať podmienky Brettonwoodskej dohody medzi 44 krajinami.

Táto dohoda stanovila, že dolár bude naviazaný na zlato, zatiaľ čo meny všetkých ostatných krajín budú naviazané na dolár. Jej podstatou bolo, že dolár je rovnako dobrý ako zlato a je krytý jeho rezervami. Krajiny si mohli byť isté, že svoje doláre môžu kedykoľvek vymeniť za fyzické zlato.

Niekoľko desaťročí táto dohoda fungovala dobre. Ale počas politiky Lyndona Johnsona “Guns or Butter” (Zbrane alebo maslo) koncom 60. rokov minulého storočia začali Spojené štáty vykazovať veľké deficity, čo viedlo niektoré európske krajiny, najmä Francúzsko, k tomu, že začali vymieňať svoje doláre za zlato. V roku 1971 Nixonova administratíva v obave, že sa jej zlaté rezervy vyčerpávajú, prijala jednostranné rozhodnutie dočasne uzavrieť zlaté okno, čím sa dolár zmenil na fiat menu.

To znamenalo koniec Bretton Woods a začalo éru plávajúcich výmenných kurzov, ktorá trvá dodnes.

Spojené štáty sa vyhli hospodárskym ťažkostiam, ktoré by v podstate znamenala devalvácia ich meny, realizáciou dômyselného plánu vytvorenia petrodolára. Táto jednoduchá, ale ďalekosiahla myšlienka mala významné finančné a geopolitické dôsledky. USA a Saudská Arábia v podstate uzavreli dohodu, na základe ktorej Saudi súhlasili, že budú predávať svoju ropu výlučne v dolároch a tieto doláre investovať do amerických pokladničných poukážok. Na oplátku Amerika poskytla Saudom bezpečnostnú záruku.

Reklama

Ropa je najrozšírenejšou komoditou na svete a jej oceňovaním v dolároch sa zabezpečil celosvetový dopyt po americkej mene.

Netreba pripomínať, že Európania neboli s nesplneným americkým sľubom spokojní. Niektoré európske krajiny začali diskutovať o možnosti návratu k zlatému štandardu, ktorý by vylúčil americký dolár.

Americká administratíva sa o tomto európskom pláne dozvedela a podľa zápisnice zo stretnutia Henryho Kissingera a asistenta ministra Thomasa Endersa v roku 1974 bolo jasne povedané, že tento plán sa nebude realizovať. Hlavné body tohto stretnutia boli prinajmenšom jednoznačné. Európske krajiny mali spoločne viac zlata ako USA. Ak by spojili svoje sily, mohli by stanoviť cenu zlata na vyššej úrovni, čím by sa vytvorili dodatočné rezervy a úvery. Kissingerovými slovami by boli schopné vytvoriť “stroj na tlačenie peňazí”.

V zápisnici sa tiež jasne uvádzalo, že takýto krok by poškodil americké záujmy a že ak by sa o to Európa pokúsila, Amerika by ju “rozdrvila”. Aby bol plán úspešný, muselo by nakoniec Nemecko spolupracovať. No keďže sa na prahu jeho územia črtal Sovietsky zväz, nebolo v pozícii, aby prekročilo hranice USA.

Americká politika silného dolára bola v nasledujúcich desaťročiach úspešná. Koncom 90. rokov však začali rásť dve dôležité semienka: Čínska ekonomika a americká rozhadzovačnosť. Začiatkom roka 2000 sa Amerika zmenila z niekdajšieho najväčšieho veriteľa sveta na jeho najväčšieho dlžníka a Federálny rezervný systém začal s bezohľadnou menovou politikou, ktorá trvala posledné dve desaťročia.

Reklama

Po finančnej kríze v roku 2008 sa Čína sťažovala na to, ako USA znehodnocujú dolár svojou veľkou akumuláciou dlhu a nadmerným tlačením peňazí, a začala vyjadrovať želanie zaviesť nový globálny finančný systém. S významnou výnimkou krajín, na ktoré sa vzťahujú sankcie USA (napr. Rusko, Venezuela, Irán a Severná Kórea), sa myšlienka nového menového systému stretla s nezáujmom. Koncepciu čohokoľvek, čo by nahradilo dolár, považovala väčšina vyspelých krajín za nemysliteľnú a Amerika za hraničiacu s kacírstvom.

Teda až donedávna.

Keď Rusko napadlo Ukrajinu, všetko sa zmenilo. USA a krajiny NATO (Západ) nielenže uvalili na Rusko sankcie, ale zmrazili mu aj dolárové rezervy a zablokovali ho v systéme SWIFT na prevod dolárov.

Čína si všimla príležitosť a vyzvala väčšinu sveta, aby ju nasledovala. Začali sa preteky v hľadaní alternatív. Západ podcenil globálnu reakciu na sankcie.

Krajiny BRICS a veľká časť krajín globálneho Juhu sa zdráhali prerušiť vzťahy s Ruskom z rôznych dôvodov – od potreby ich ropy, potravín, hnojív a vojenského vybavenia až po využitie Wagnerovej skupiny na boj proti domácim protipovstaleckým snahám.

Okrem toho mnohí obyvatelia krajín globálneho juhu dlhodobo prechovávajú odpor voči rétorickému “svetovému poriadku založenému na pravidlách” Západu, ktorý považujú za pokrytecký a samoúčelný. Zmrazenie ruských dolárových rezerv a vylúčenie zo systému SWIFT tiež upozornilo krajiny, že môžu byť ďalšie na rade.

Finančné systémy sú postavené na dôvere, a ak sú ozbrojené, strácajú dôveru potrebnú na udržanie svojej dominancie.

Krajiny na celom svete preto v priebehu 12 mesiacov nabrali odvahu a začali otvorene diskutovať o vytvorení alternatívnych metód obchodovania a zúčtovania, ako aj o znížení svojich dolárových rezerv. Obchodná a zúčtovacia úloha dolára je oblasť, v ktorej dôjde k najväčšiemu exitu a kde dopyt po dolári prudšie klesne.

Okrem toho krajiny BRICS v uplynulom roku prilákali množstvo nových žiadostí o členstvo, pričom Egypt, Turecko, Alžírsko a najnovšie aj Saudská Arábia prejavili záujem a vydali vyhlásenia o vytvorení meny BRICS, ktorá by konkurovala doláru.

Mnohé z týchto krajín za posledných 13 rokov agresívne zvyšovali svoje zlaté rezervy a objem ich nákupov sa zrýchľuje, čo naznačuje, že možno každá nová mena by mohla byť krytá zlatom. Brazília (ktorá čoraz hlasnejšie vyjadruje svoju nespokojnosť s americkým dolárovým systémom) a Argentína začali presadzovať myšlienku vytvorenia juhoamerického obchodného bloku a meny sur, podobnej Európskej únii a euru.

Reklama

Zoznam alternatív dolára je dlhý a každým dňom sa rozširuje. Medzi príklady patrí Čína, ktorá testuje cezhraničné zúčtovanie v digitálnej mene s Thajskom a Spojenými arabskými emirátmi a trvá na tom, aby sankcionované krajiny ako Rusko, Irán a Venezuela akceptovali jüan ako platidlo za ropu. Saudská Arábia zvažuje, že urobí to isté (povráva sa, že Saudi už predávajú ropu za juany a tieto juany menia za zlato na šanghajskej burze). India tiež nakupuje časť ruskej ropy v dirhamoch SAE. Najjednoduchšou metódou, ktorá sa stáva čoraz populárnejšou, sú bilaterálne dohody s použitím miestnych mien.

Rozhodujúcou nezodpovedanou otázkou je, ako budú Spojené štáty reagovať na kroky smerujúce k de-dolarizácii. Akékoľvek náhle zníženie dopytu po americkom dolári by mohlo mať pre Američanov katastrofálne dôsledky. Mohlo by potenciálne vyvolať krízu amerického dolára, ktorá by viedla k veľmi vysokej inflácii alebo dokonca hyperinflácii, a spustiť cyklus zadlžovania a tlače peňazí, ktorý by mohol rozvrátiť sociálnu štruktúru spoločnosti.

Stručne povedané, akákoľvek americká administratíva by v konečnom dôsledku považovala všetky takéto kroky na odstránenie dolára za otázky národnej bezpečnosti.

Veľká časť svetového spoločenstva však jasá. Veľká časť štátneho dlhu krajín globálneho Juhu je denominovaná v zelených bankovkách a predražený dolár dnes takmer znemožňuje obsluhu dlhu. Okrem toho, keďže väčšina komodít sa oceňuje v dolároch, mnohé menej rozvinuté krajiny dovážajú infláciu, ktorá by inak pripadla na USA.

Vzhľadom na to by krajiny BRICS mali zvážiť, aká by mohla byť reakcia Ameriky na náhly odklon od dolára. História ukázala, že je mimoriadne zriedkavé, aby sa presun globálnej ekonomickej moci uskutočnil bez veľkých vojnových konfliktov.

Reklama

Napriek pravdepodobnému odporu Ameriky bude de-dolarizácia pokračovať, pretože väčšina nezápadného sveta chce obchodný systém, ktorý ich neurobí zraniteľnými voči dolárovej výzbroji alebo hegemónii. Už to nie je otázka či, ale kedy.

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:04

Na spomienkové slávnosti pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov v Normandii bude pozvaná aj delegácia z Ruska, nie však ruský prezident Vladimir Putin. Podľa agentúry AFP o tom v utorok informoval francúzsky organizačný štáb podujatia. Spresnil, že šéf Kremľa nebude pozvaný z dôvodu agresívnej vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

16:51

Vládna koalícia sa chystá hrubým spôsobom porušovať vlastnícke práva ľudí na Slovensku. V súvislosti s vládnym návrhom zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície to v utorok vyhlásila opozičná poslankyňa Veronika Remišová. Predseda tohto poslaneckého klubu Michal Šipoš avizoval, že budú hlasovať proti návrhu, aj proti skrátenému legislatívnemu konaniu o ňom.

16:44

V hlavnom meste Mexika namerali v pondelok rekordne vysoké teploty, ktoré dosahovali až 34,2 stupňov Celzia, uviedol šéf tamojšej štátnej komisie pre vodu Germán Martínez Santoyo na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

16:37

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok telefonicky hovoril so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím, ktorému povedal, že ďalšia eskalácia napätia na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky pre celý región. Zároveň vyjadril nádej, že všetky strany prejavia zdržanlivosť a zabránia novému kolu konfrontácie.

16:36

Iránsky prezident Ebrahím Raísí varoval Izrael, že ak podnikne “čo i len najmenší krok” ako odvetu za víkendový iránsky raketový a dronový útok, odpoveď z Iránu bude preň “bolestivá”.

16:36

Britskí zákonodarcovia budú v utorok diskutovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia, ktorého cieľom je zabrániť mladým ľuďom fajčiť.

16:29

Umelkyňa zastupujúca Izrael na medzinárodnej výstave súčasného umenia v Benátkach vyzvala v utorok na prímerie vo vojne s palestínskym radikálnym hnutím Hamas a uviedla, že jej výstava zostane zatvorená, kým nebudú rukojemníci unesení do Pásma Gazy prepustení na slobodu.

16:17

Američania očakávajú, že Izrael podnikne odvetný úder mimo Iránu, uviedla televízia NBC News s odvolaním sa na zdroje oboznámené s rokovaniami oboch strán.

Cieľom úderu by mohli byť iránske vojenské sily a zástupcovia mimo Iránu. Napríklad Sýria.

16:08

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že podporuje európsky fotovoltický výrobný priemysel podpísaním novej “Solárnej charty”, ktorá sa zrodila pod dohľadom prebiehajúceho belgického predsedníctva v Rade EÚ.

16:08

Medzinárodný menový fond (MMF) mierne zvýšil prognózu rastu globálnej ekonomiky. Aktuálne v tomto roku počíta s expanziou o 3,2 %. Ešte v januári očakával nárast o 3,1 %. V budúcom roku by malo tempo rastu stagnovať na 3,2 %.

15:59

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 medziročne klesla o 6,8 % a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 2,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

15:57

Súd v Moskve vyhovel žiadosti vyšetrovateľov a v neprítomnosti nariadil vziať do väzby známeho ruského novinára Michaila Zygara, ktorý je stíhaný v prípade šírenia dezinformácií o ruskej armáde.

15:19

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali