Danko: Niektorí si mýlia demokraciu s tým, že môžu všetko

Danko: Niektorí si mýlia demokraciu s tým, že môžu všetko

Bratislava 17. novembra 2018 AKTUALIZOVANÉ II (TASR/HSP/Foto: TASR- Dano Veselský, Pavol Zachar)

 

Žiaľ, aj v dnešnej dobe prevládajú zlé myšlienky, sebectvo, zloba, a to aj v kontexte moderných sociálnych sietí. Niektorí ľudia si mýlia demokraciu s tým, že môžu všetko. Slúžia vôni peňazí a nezáleží im na tom, aby sa Slovensko budovalo. Pri príležitosti štátneho sviatku Deň boja za slobodu a demokraciu to vyhlásil predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), ktorý spolu s ministrom obrany Petrom Gajdošom položil veniec pri pamätníku obetiam komunizmu na cintoríne v bratislavskej Vrakuni

Na ilustračnej snímke predseda Národnej rady SR Andrej Danko počas pietneho aktu kladenia vencov

“Žiaľ, aj dnes prevládajú zlé myšlienky, sebectvo, zloba. Niektorí si mýlia demokraciu s tým, že môžu robiť všetko. Tým by som chcel povedať, aby sa znova vrátili k hodnotám, úcte, a skôr, ako na niekoho zaútočia, aby si uvedomili, že je veľmi ľahké niekomu ublížiť, ale veľmi ťažké to odčiniť,” poukázal Danko vo svojom príhovore na to, že aj dnes, nepoučení minulosťou, ľudia zabúdajú na úctu a dobro.

Reklama

“Z úcty k ľuďom, ktorí trpeli, chcem povedať, že na nich myslíme. A tým, ktorí nevedia, čo sú hodnoty a myslia si, že sa môžu vyjadrovať len preto, lebo sú v médiách platených silnými oligarchami, tým by som chcel povedať, aby sa vrátili k hodnotám a úcte. A skôr, než na niekoho útočia, aby si otázky naštudovali,” apeloval Danko, podľa ktorého je ľahké človeku ublížiť, ale ťažké je to odčiniť.

Predseda parlamentu si podľa svojich slov na cintorínoch kladie otázku, čo by povedali ľudia, ktorí ubližovali a čo tí, ktorí trpeli. “Tí, čo ubližujú, by asi prosili odpustenie. A tí, čo trpeli, by im odpustili, lebo len súhra, dobro a láska dokážu zabezpečiť progres,” dodal.

Reklama

Na záver sa predseda parlamentu Andrej Danko poklonil pamiatke všetkých tých, ktorí sa nebáli postaviť zoči-voči komunistickému režimu, a to aj napriek tomu, že často zato trpeli nielen oni, ale aj ich rodiny.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba zdôraznil, že naše deti žijú v slobodnej a demokratickej krajine a o neľahkej ceste k tomuto stavu sa dozvedajú len na hodinách dejepisu či od rodičov.

“Majú obrovské šťastie, že sa môžu slobodne vyjadrovať, pohybovať, prejsť hranice je pre ne bežné. Je povinnosťou nás dospelých upozorňovať, že to tak nebolo vždy a že sloboda a demokracia nie sú ani dnes samozrejmosťou,” uzavrel.

Na snímke minister obrany Peter Gajdoš počas kladenia vencov

Gajdoš: Nedovoľme, aby odkaz 17. novembra vybledol

Minister obrany SR Peter Gajdoš si dnes spolu s predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom na cintoríne vo Vrakuni pripomenul odkaz Dňa boja za slobodu a demokraciu. Pri tejto príležitosti si zároveň uctili všetkých popravených a umučených politických väzňov komunizmu.

Reklama

„17. november je pre mňa symbolom sily a odhodlania ľudí, ktorí sa nebáli postaviť a bojovať za ideály lepších zajtrajškov. Je to deň, kedy sme si vybojovali slobodu. Nedovoľme, aby jeho odkaz vybledol,” povedal minister obrany Peter Gajdoš. Zároveň zdôraznil, že sloboda a demokracia sú aj o zodpovednosti. „Je preto smutné vidieť napríklad neustály pokles záujmu o demokratické voľby ako o možnosť ovplyvniť smerovanie nášho štátu,” dodal.

V tejto súvislosti tiež šéf rezortu obrany pripomenul hodnotu slobody a demokracie v súčasnosti. „S úctou ku všetkým, ktorým bolo v boji za tieto princípy odňaté to najzákladnejšie právo – právo na život, si naozaj vážme, že dnes žijeme v slobodnej krajine. Pretože aj nasadenie našich vojakov do zahraničných misií a operácií dokazuje, že tieto hodnoty nie sú nikde na svete garantovanou samozrejmosťou,” zdôraznil.

Vedenie rezortu obrany si Deň boja za slobodu a demokraciu a odkaz 17. novembra uctí aj pri Bráne slobody na Devíne, kde sa na pietnej spomienke zúčastní štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marián Saloň.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali