Danko: “Budem si ctiť prezidentský palác, keď bude nezávislý, apolitický a nebude slúžiť feťákom”

Danko: “Budem si ctiť prezidentský palác, keď bude nezávislý, apolitický a nebude slúžiť feťákom”

Bratislava 21. januára 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) nemá úctu voči prezidentke SR Zuzane Čaputovej. Vyhlásil to v pléne Národnej rady (NR) SR po slovnej nezhode s nezaradeným poslancom Martinom Poliačikom

Na snímke Andrej Danko

“Budem si ctiť prezidentský palác, keď bude nezávislý, apolitický a nebude slúžiť feťákom, ako ste vy,” povedal Poliačikovi po tom, ako si vymenili názory v súvislosti s neschválením procedurálneho návrhu nezaradenej poslankyne Veroniky Remišovej.

Reklama

Na Poliačikovu výčitku reagoval s tým, že voči nemu úctu nemá, ale má ju voči Remišovej. Následne šéf parlamentu vyzval nezaradeného poslanca, aby naňho v pléne nekričal a vyhlásil, že “môže ísť kričať k prezidentke do paláca”.

Líder OĽaNO Igor Matovič po konflikte predstúpil pred predsedu parlamentu s papierom, na ktorom bolo napísané “On je ožratý”. “Toto, čo ste napísali, je neskutočná drzosť,” reagoval Danko a požiadal Matoviča, aby si sadol späť na miesto a bol ticho, že z neho ide zloba. “Som šťastný, že je koniec volebného obdobia a tohto šialenca už nemusím vidieť,” dodal na Matovičovu adresu.

Reklama

Poliačik jeho výrok o prezidentke označil za nepatričný a požiadal ho, aby sa zaň ospravedlnil. K výzve sa pridal aj Matovič. Dankovo vyjadrenie podľa jeho slov nie je hodné druhého najvyššieho ústavného činiteľa. Poliačik avizoval pre Dankovo vyjadrenie na adresu prezidentky podanie na mandátovo-imunitný výbor.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová nevidí najmenší dôvod na tieto vyjadrenia reagovať. Pre TASR to uviedol hovorca prezidentky Martin Strižinec.

 

Danko: Rešpektujem funkciu aj úrad prezidentky, mal by byť apolitický

Andrej Danko  rešpektuje funkciu a úrad prezidentky Zuzany Čaputovej. Mrzí ho však, že prezidentský palác nie je apolitický. Dankovo stanovisko TASR poskytla hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

Reklama

“Rešpektujem funkciu aj úrad prezidentky. S čím však mám problém je to, pokiaľ sa nespráva apoliticky. Je na mieste uvážiť, či vyjadrenia niektorých pracovníkov tejto inštitúcie v rozprúdenej politickej kampani pôsobia šťastne a či nenahrávajú niektorým politickým subjektom, čoho sme dnes, žiaľ, svedkom,” uviedol Danko.

Zdôraznil nezávislosť inštitúcie NR SR a kritizoval mediálne odkazy z prezidentského paláca smerom k parlamentu. Doplnil, že má úctu ku každému človeku, či je to žena alebo muž, a takisto, že rešpektuje akúkoľvek funkciu či post. “Jediné, čo žiada, je férový a spravodlivý prístup ku všetkým,” dodala Škopcová.

Šéf národniarov podľa slov hovorkyne SNS plánoval na utorkovej poslednej parlamentnej schôdzi ukončiť toto volebné obdobie dôstojne. Podotkol tiež, že líder OĽaNO Igor Matovič porušil smernicu o používaní audiovizuálnych pomôcok v rokovacej sále.

Dankovou prioritou malo byť počas schôdze prijatie zákona o pozemkových úpravách, ktorú vetovala prezidentka. “Za týmto krokom, ktorý takmer vzápätí kritizovali kartografi aj ďalší príslušníci príbuzných odborov, však cítiť predvolebnú kampaň,” skonštatovala Škopcová.

 

Reklama

Danko: Nech sa mi prezidentka ospravedlní za svoje statusy

Prezidentka Čaputová by sa mala ospravedlniť Dankovi. Šéf parlamentu to povedal novinárom v utorok po rokovaní NR SR. Tvrdí, že sa k nemu správala znevažujúco ešte predtým, ako nastúpila do úradu.

“Nech sa mi prezidentka ospravedlní za svoje statusy na Facebooku ako osoba. Čo sa týka úradu, mám úctu k prezidentskému úradu. Prezidentskému úradu sa vždy ospravedlním,” skonštatoval. Podľa vlastných slov ho mrzia vyjadrenia a odkazy prezidentkiných poradcov smerom k parlamentu. “Nerobte zo mňa človeka, ktorý sa nevie správať,” poznamenal.

Zdôraznil, že prezidentka je prezidentkou pre všetkých ľudí a prezidentský úrad by žiadna strana nemala zneužívať. “Najväčšou výzvou pre prezidentku bude, ak sa zbaví konečne závislosti na ľuďoch, ako je Poliačik,” poznamenal.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:40

Južná Kórea si v utorok pripomína 10. výročie najhoršej námornej katastrofy v krajine. Po potopení preťaženého trajektu Sewol neďaleko ostrova Čedžu vtedy zahynuli aj stovky školákov.

Loď pobrežnej stráže odviezla v utorok skoro ráno niektoré rodiny obetí na miesto nešťastia, kde sa konal špeciálny spomienkový obrad. Na mieste označenom žltou bójou rodiny vyvolávali mená zosnulých a hádzali kvety do vody. Následne si ich uctili chvíľou ticha.

10:29

Americký prezident Joe Biden a iracký premiér Muhammad Šijá Súdání sa v pondelok počas stretnutia v Bielom dome dohodli, že budú pokračovať v rokovaniach smerujúcich k stiahnutiu vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi z Iraku. Informovala agentúra AFP.

10:18

Ruský generálny prokurátor Igor Krasnov pricestoval do Havany na bilaterálne rokovania so svojím kubánskym kolegom a ďalšími predstaviteľmi, oznámil v utorok jeho úrad. Informovala agentúra Reuters.

10:08

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok vyzvala Venezuelu a susednú Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v regióne Essequibo bohatom na ropu, ktorý si obe krajiny nárokujú.

Toto územie, okrem Venezuelou kontrolovaného ostrova Ankoko, je súčasťou Guyany. Nároky naň si však robí aj Venezuela.

10:02

Filipíny zadržali 1,8 tony kryštalického metamfetamínu. Oznámil to v utorok filipínsky prezident Ferdinand Marcos, podľa ktorého ide o rekordnú policajnú raziu súvisiacu s týmto druhom drogy.

09:54

Berlín a Peking by mohli pomôcť dosiahnuť “spravodlivý mier” na Ukrajine. V utorok v čínskom hlavnom meste to počas stretnutia s prezidentom Si Ťin-pchingom povedal nemecký kancelár Olaf Scholz.

Scholz dodal, že od jeho poslednej návštevy Číny “medzi našimi vládami prebieha intenzívna výmena názorov”.

09:45

Hladiny riek v oblastiach ruského Uralu a juhozápadnej Sibíri naďalej rýchlo stúpajú, uviedli v utorok úrady. Voda už zaplavila stovky domov, prerušila dodávky elektrickej energie a vynútila si urýchlenú evakuáciu obyvateľov.

09:35

Grécka vládnuca konzervatívna strana Nová demokracia (ND) v pondelok zaradila na svoju kandidačnú listinu do júnových volieb do Európskeho parlamentu etnického Gréka z Albánska Frediho Beleriho.

Beleri bol zatknutý 12. mája 2023 pre kauzu kupovania hlasov pred komunálnymi voľbami v albánskom pobrežnom meste Himara. Napriek tomu voľby vyhral.

09:24

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken využil Čiernomorskú bezpečnostnú konferenciu na to, aby ubezpečil štáty hraničiace s Čiernym morom, že sa môžu spoľahnúť na podporu Spojených štátov amerických. Informovala agentúra AP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
09:12

Prvý deň historického procesu s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom v kauze podplácania pornoherečky sa skončil bez zvolenia členov súdnej poroty. Ich výber bude pokračovať v utorok.

09:03

Americký prezident Joe Biden spolu s manželkou, prvou dámou Jill Bidenovou v pondelok zverejnili svoje daňové priznanie za rok 2023. Spolu zarobili približne 620.000 dolárov a na federálnych daniach z príjmu odviedli 146.629 dolárov.

08:50

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev podpísal v pondelok zákon, ktorý kriminalizuje domáce násilie páchané na ženách a deťoch.

Osoby usvedčené z ublíženia alebo bitia ženy či dieťaťa budú podľa novej legislatívy potrestané prísnejšie, a to v závažnejších prípadoch aj trestom odňatia slobody.

08:26

Ceny ropy sa v utorok ráno zvýšili, keďže čínska ekonomika vzrástla viac, ako sa očakávalo. Eskalácia napätia na Blízkom východe ale udržala trhy s ropu na uzde po tom, čo Izrael uviedol, že zareaguje na víkendový útok Iránu raketami a dronmi.

08:13

Prokuratúra v Severnom Macedónsku v pondelok informovala o zadržaní 17 dozorcov, slúžiacich vo väznici v hlavnom meste Skopje. Sú podozriví z napomáhania pri vlaňajších útekoch dvoch väzňov.

07:54

Americká Snemovňa reprezentantov bude tento týždeň hlasovať o balíku návrhov zákonov, ktorý zahŕňa aj vojenskú pomoc pre Ukrajinu a Izrael. V noci na utorok o tom informoval predseda snemovne Mike Johnson.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali