Ďalšie obmedzenia slobody. WHO a EÚ spúšťajú novú iniciatívu na vydávanie globálnych očkovacích pasov

❚❚

New York/Brusel 9. júna 2023 (HSP/Defender/Foto:TASR/AP-Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP)

 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Európska komisia 5. júna spustili “prelomové partnerstvo v oblasti digitálneho zdravia,” ktoré predstavuje začiatok Globálnej certifikačnej siete WHO pre digitálne zdravie (GDHCN) s cieľom podporiť globálny interaktívny digitálny pas pre vakcíny, informuje stránka The Defender

Ghebreyesus
Na snímke generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus

Od júna WHO prevezme systém digitálnej certifikácie COVID-19 EÚ “s cieľom vytvoriť globálny systém, ktorý pomôže uľahčiť globálnu mobilitu a chrániť občanov na celom svete pred prebiehajúcimi a budúcimi zdravotnými hrozbami vrátane pandémií,” uvádza sa v pondelkových oznámeniach WHO a Európskej komisie.

.

WHO a Európska komisia tvrdia, že iniciatíva GDHCN, na ktorej sa pracuje od roku 2021, “vytvorí širokú škálu digitálnych produktov na zabezpečenie lepšieho zdravia pre všetkých.”

Organizácie uviedli, že WHO nebude prostredníctvom týchto digitálnych pasov zhromažďovať osobné údaje jednotlivcov. Tvrdia, že takéto zhromažďovanie údajov “bude aj naďalej výhradnou doménou vlád.”

.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus novú dohodu pochválil: “Vychádzajúc z veľmi úspešnej digitálnej certifikačnej siete EÚ chce WHO ponúknuť všetkým svojim členským štátom prístup k digitálnemu zdravotníckemu nástroju s otvoreným zdrojovým kódom, ktorý je založený na zásadách spravodlivosti, inovácie, transparentnosti a ochrany údajov a súkromia.”

“Cieľom nových digitálnych zdravotníckych produktov, ktoré sú vo vývoji, je pomôcť ľuďom na celom svete rýchlo a účinnejšie získať kvalitné zdravotnícke služby,” dodal.

Obmedzenie slobody a pohybu

Odborníci však uviedli, že následky takéhoto systému pre ľudskú slobodu a slobodu pohybu vyvolávajú obavy.

Nezávislý novinár James Roguski vyhlásil, že WHO nečaká na úspešné ukončenie týchto rokovaní, aby mohla realizovať iniciatívy, ako je napríklad globálny digitálny očkovací pas. “Oznámenie WHO a Európskej komisie o začatí ich partnerstva v oblasti digitálneho zdravia nebolo prekvapením. Pred viac ako mesiacom WHO v tichosti zverejnila, že pracuje na spustení práve tých vecí, o ktorých sa rokuje.”

“Toto je len jeden príklad, ktorý jasne ukazuje, že supertajné – rokovania – týkajúce sa medzinárodných zdravotných predpisov (IHR) sú divadlom,” upozornil.

.

Michael Rectenwald, autor knihy “Súostrovie Google: Digitálny gulag a simulácia slobody,” povedal, že pod zámienkou zachovania slobody systém digitálnych pasov “znamená obmedzenie pohybu a života pre nezaočkovaných ľudí a nútenú vakcináciu, aby sa mohli fungovať v rámci bežného života.”

Oznámenie o spolupráci WHO a Európskej komisie prišlo len niekoľko dní po skončení výročného Svetového zdravotníckeho zhromaždenia (WHA).

Hoci pandemická zmluva a zmeny a doplnenia IHR neboli na tohtoročnom zasadnutí dokončené, vysokí predstavitelia WHO varovali pred rizikom budúcej pandémie a šírenia smrteľnej “choroby X” a vyjadrili potrebu “obmedziť osobné slobody” v prípade ďalšej epidémie.

EÚ je silným zástancom digitálnych očkovacích pasov, ktoré prvýkrát zaviedla pre svoje členské štáty koncom roka 2020, súčasne so zavedením očkovacích látok COVID-19, pod názvom Green Pass (Zelený pas). Skúsenosti EÚ s digitálnymi pasmi sa spomenuli v pondelkovom oznámení, v ktorom sa uvádza: “Jedným z kľúčových prvkov práce Európskej únie v boji proti pandémii boli digitálne certifikáty COVID-19. S cieľom uľahčiť voľný pohyb v rámci svojich hraníc EÚ urýchlene zaviedla interaktívne certifikáty COVID-19. Na základe technológií a štandardov s otvoreným zdrojovým kódom umožnil aj pripojenie krajín mimo EÚ, ktoré vydávajú certifikáty. Stal sa tak najrozšírenejším riešením na celom svete.”

Roguski uviedol, že EÚ patrí medzi najsilnejších zástancov pasov vakcín aj počas prebiehajúcich rokovaní o “pandemickej zmluve” WHO a zmenách a doplneniach IHR.

.

“Naozaj chcú globálny digitálny zdravotný certifikát,” zdôraznil Roguski už marci. “Predovšetkým zo strany Európskej únie.”

 

Pandemické pasy sú rozsudkom pre milióny ľudí

Podľa Roguského EÚ počas rokovaní o zmenách a doplneniach IHR predložila návrhy, ktorých cieľom je “normalizovať” zavedenie globálneho digitálneho zdravotného certifikátu.

Česká republika vyzvala na vytvorenie systému na vyhľadávanie cestujúcich, “ktoré by obsahovali informácie týkajúce sa miesta určenia cestujúceho,” najlepšie v digitálnej forme, na účely vyhľadávania kontaktov.

Zástupcovia ČR tiež navrhli, aby Svetové zdravotnícke zhromaždenie WHO “mohlo v spolupráci s Medzinárodnou organizáciou civilného letectva (ICAO) a ďalšími príslušnými organizáciami prijať požiadavky, ktoré musia spĺňať dokumenty v digitálnej alebo papierovej forme. Tie sa týkajú využitia platforiem informačných technológií, technických požiadaviek na zdravotné dokumenty, ako aj ochranných opatrení na zníženie rizika zneužitia a falšovania.”

WHO uvádza ICAO ako oficiálne uznanú “zainteresovanú stranu.”

Česká republika a EÚ navrhli dokumentáciu nielen pre očkovanie, ale aj “osvedčenia o testovaní a osvedčenia o uzdravení” v prípadoch, “keď ešte nebola k dispozícii vakcína alebo profylaxia proti chorobe, v súvislosti s ktorou bolo vyhlásené mimoriadne ohrozenie verejného zdravia medzinárodného významu.”

 

Plány a byrokracia masových rozmerov

Plány WHO sa pripravujú prinajmenšom od augusta 2021, keď WHO vydala dokument s názvom “Digitálna dokumentácia certifikátov COVID-19: stav očkovania: technické špecifikácie a pokyny na implementáciu, 27. august 2021.”

Rámec GDHCN sa dostal do programu tohtoročného zasadnutia Svetovej zdravotníckej organizácie, v ktorom sa uvádza: “Sekretariát vypracoval usmernenia SMART (Založené na štandardoch, Strojovo čitateľné, Adaptívne, Založené na požiadavkách a Testovateľné) o digitálnej dokumentácii certifikátov COVID-19. Tie obsahujú odporúčania týkajúce sa údajov, digitálnych funkcií, etiky a dôveryhodnej architektúry potrebnej na zabezpečenie interakcie očkovacích a zdravotných záznamov na celom svete.”

.

WHO tiež oznámila úspešné dokončenie “štúdie technickej uskutočniteľnosti vytvorenia federatívnej globálnej siete dôvery, v rámci ktorej sa testovala schopnosť funkčnosti zdravotníckeho obsahu a sietí dôvery v rámci existujúcich regionálnych úsilí.”

Predstavitelia EÚ sa často chválili spustením “Zeleného preukazu,” pričom vyzdvihovali, ako bude v aplikácii chránené súkromie jednotlivcov. Zavedenie “Green Pass” sprevádzali vyhlásenia predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej, ktorá vyzvala na “diskusiu” o povinnom očkovaní v EÚ.

 

Digitálna identita a hrozba WHO

Jednou z vyhlásených priorít EÚ v rámci jej päťročného plánu na roky 2019 – 2024 je vytvorenie “digitálnej identity” pre všetkých Európanov.” Konkrétne by každý občan a obyvateľ EÚ mal prístup k “osobnej digitálnej peňaženke,” ktorá by zahŕňala národné preukazy totožnosti, rodné a lekárske potvrdenia a vodičské preukazy.

Zdá sa, že tieto návrhy a iniciatívy sú v úzkom súlade s cieľmi trvalo udržateľného rozvoja (SDG) Organizácie Spojených národov, a najmä so zámerom 16.9, ktorý vyzýva na zabezpečenie digitálnej právnej identity pre všetkých vrátane novorodencov do roku 2030.

.

Tedros počas prejavu na tohtoročnom zasadnutí WHA povedal, že ciele trvalo udržateľného rozvoja sú ich cieľom, “našou severnou hviezdou.”

Rectenwald označil “pandemické pasy” za “rozsudok smrti pre milióny ľudí” a vyhlásil, že “napriek štúdiám, ktoré dokazujú, že vakcíny na obmedzenie pandémií boli smrteľné a zbytočné, WHO zdvojnásobuje mandát na vakcíny. Pandemické pasy sa rovnajú rozsudku smrti pre milióny ľudí a zrušeniu práv pre tých, ktorí ich nedodržiavajú. WHO by mala byť zastavená skôr, ako dokončí budovanie globálneho totalitného systému.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali