Čo ukazuje analýza možných povolebných partnerstiev? Pat je bližšie, ako sa zdá

Čo ukazuje analýza možných povolebných partnerstiev? Pat je bližšie, ako sa zdá

Bratislava 4, septembra 2023 (HSP/Foto:Ivan Lehotský)

 

Voľby sa blížia. Je prirodzené uvažovať nad tým, ako by mohli dopadnúť, a tak mnohí občania, voliči prirodzene kalkulujú a špekulujú. Poďme trochu špekulovať aj my

analýza možných povolebných partnerstiev
Analýza možných povolebných partnerstiev

Vopred upozorňujeme, že predvolebné špekulácie sú iba špekuláciami a nakoniec to všetko môže vypáliť celkom inak. Komu sa nechce na túto tému teoretizovať, nech radšej ani nečíta ďalej – tento text je pre tých druhých.

Reklama

 

 

Reklama

Prieskumy sa falšujú, ale nie úplne

Predvolebné prieskumy bývajú zmanipulované. Nevieme to dokázať, ale existuje mnoho náznakov a tvrdení, že sa to deje. Kolujú dokonca informácie o konkrétnych sumách, ktoré strany platia, aby agentúry upravili ten-ktorý prieskum tak, ako treba. Predpokladajme teda, že sa takéto manipulácie v praxi môžu diať.

Ak sa však podvádza, tak sa podvádza len v konkrétnych prípadoch a spravidla tak, aby to príliš neklalo oči. Ak sa aj objaví výnimka, že páchateľ upraví nejaké čísla úplne „na hulváta“ (niekto by mohol poukázať na bratislavské komunálne voľby…), tak je to skôr výnimka potvrdzujúca pravidlo. Prečo to pravdepodobne je práve takto?

V praxi na Slovensku aj vo svete vo všetkých voľbách tie čísla vždy v hrubých rysoch (s výnimkami) sedia aj s volebnými výsledkami. Treba si uvedomiť, že agentúr je veľa a je krajne nepravdepodobné, že by boli všetky dohodnuté aj s organizátormi volieb vo všetkých krajinách takým spôsobom, aby boli všetky čísla úplne falošné – tento smer uvažovania je príliš, ehm, ako to povedať… povedzme že vedie k ústavnej liečbe.

Ale ak nie sú všetci dohodnutí, a ak všetkým vychádzajú v hrubých rysoch podobné výsledky, tak potom to môže znamenať iba jediné: že to švindľovanie sa môže diať iba v určitom rozsahu, ktorý príliš nepresahuje hranice štatistických chýb.

A keďže predpokladáme, že na Slovensku to nemá prečo byť úplne inak ako v ostatnom svete, a naviac, v štáte, kde „každý každého pozná“ by sa každé príliš zložité sprisahanie rýchlo prevalilo, ostaňme pri rozumnom predpoklade, že predvolebné preferencie v hrubých rysoch sedia. A hoci v niektorých prípadoch tie percentá vo voľbách „uletia“, tak sa štyri týždne pred voľbami už väčšina tých výsledkov nemusí príliš líšiť od reality. Až na spomínané výnimky…

Reklama

 

Predvolebné prekvapenia sa stávajú, ale nie vždy

Predvolebné prieskumy nám môžu ukázať približnú volebnú realitu iba vtedy, ak niekto nepríde na poslednú chvíľu s „atómofkou“, ktorá úplne zmení verejnú mienku, ako sa to podarilo pred štyrmi rokmi Igorovi Matovičovi. Áno, toto sa môže stať. Ale nie je to pravidlo.

Treba brať do úvahy aj fakt, že scénka „Počiatkova vila“ bola naozaj čímsi veľmi neštandardným, tak ako aj samotný Matovič a celá absurdná éra jeho vládnutia. Každé čudo trvá tri dni, hovorí staré príslovie, a tentoraz už Matovič sotva vytiahne ešte väčší tromf. Skôr sa zdá, že svoje náboje už vystrieľal, fiatky sú skôr trápne ako zaujímavé. A od zvyšku súťažiacich politických subjektov sa podobné finty neočakávajú – hoci prekvapenia sa vylúčiť nedajú.

Strany vždy na poslednú chvíľu zvyknú na svojich súperov všeličo vytiahnuť, ale málokedy to nejako dramaticky zmení pomer síl: ľudia sú už väčšinou rozhodnutí ako budú voliť a voči mediálnym bombám sú čoraz otrlejší. A obzvlášť po období matovičizmu, keď nervy drásajúce hysterické výlevy boli na dennom poriadku. Otrasie po takomto tréningu ľuďmi vôbec ešte niečo?

 

Reklama

Možné sú aj čierne scenáre, ale nie sú príliš pravdepodobné

Skúsme nechať bokom aj divoké scenáre, o ktorých všelikto hovorí: že vládnuca junta na poslednú chvíľu môže vyhlásiť mimoriadny stav a voľby vôbec nebudú, alebo sa odložia o niekoľko mesiacov, počas ktorých Hamranov policajno-kajúcnický valec opozíciu rozbije a potlačí. Prípadne scenár, že prezidentka vládnutím nepoverí víťaza volieb, ale naďalej tu bude provizórium s jej Ódorom.

Samozrejme, títo ľudia sú schopní všetkého, najmä keby videli, že s veľkou pravdepodobnosťou prídu o moc, o ktorú toľké roky tak urputne aj s pomocou médií a zahraničia bojovali.

Lenže je tu jedno „ale“. Treba sa na to pozrieť aj z hľadiska ich zahraničných tútorov: keby prezidentka a jej „úradníci“ urobili príliš totalitné kroky, tak by to Slovensko ešte omnoho viac destabilizovalo a dostalo na pokraj občianskej vojny. A oni, globálni páni nepotrebujú, aby krajiny v ich portfóliu boli v totálnom chaose, čo by v konečnom dôsledku mohlo prispieť k rozpadu celej východoeurópskej neokoloniálnej sústavy.

Pre nich je lepšie, ak bude krajina dočasne v správe hoci aj menej lojálnych domorodých správcov, ale aj s takými sa napokon dá dohodnúť, či už metódou cukru alebo biča. A tak je pravdepodobné, že sa voľby napokon uskutočnia a budú pokojné.

Analýza možných povolebných partnerstiev
Analýza možných povolebných partnerstiev

V parlamente bude osem alebo deväť strán

S vyššie uvedenými predpokladmi sa teda skúsme pozrieť na to, čo sa pravdepodobne môže po voľbách stať. Za tie štyri týždne do volieb sa preferencie jednotlivých strán ešte zmenia, ale s najväčšou pravdepodobnosťou nie tak radikálne, že by to prevrátilo všetky kalkulácie naruby.

Do Národnej rady sa môže dostať osem alebo deväť politických subjektov. Šance ostatných sú zanedbateľné, pretože na dosiahnutie potrebného päťpercentného kvóra im chýba priepastných niekoľko percent, ktoré už zrejme nenazbierajú. Prečo? Noví voliči im sotva pribudnú, pretože riziko prepadnutia hlasov je už príliš veľké, štyri týždne pred voľbami už voliči chápu, že má väčší zmysel dať hlas tým, ktorí majú šancu prejsť.

Do grafu sme dali najsilnejších deväť subjektov, každému z nich výsledky z troch nedávnych prieskumov predvolebných preferencií. A aby sme s nimi mohli ďalej pracovať, tak sme ich spriemerovali a s prihliadnutím k ďalším okolnostiam hrubo zaokrúhlili. Prosíme, nehádžte kameňmi: opakujeme, tie čísla sú iba pracovné, vo voľbách budú v každom prípade trochu – alebo aj viac než trochu – iné, ale základné možné scenáre sa s nimi postaviť dajú. Tie percentá sme zaokrúhlili nasledovne: Smer-SSD 19, Progresívne Slovensko 17, Hlas-SD 12, Republika 8, OĽaNO 6 (alebo 7), KDH 6, SaS 6, Sme rodina 6, SNS 5.

 

Šesť hlavných scenárov – možností je oveľa viac

Tých možných kombincií je samozrejme mnoho, toto je len šesť z nich, ktoré dnes považujeme za najpravdepodobnejšie z hľadiska matematického, a z hľadiska reálne možných politických partnerstiev. Veľká časť možných scenárov naznačuje pravdepodobnosť povolebnej remízy.

Scenár A: Z hľadiska vlastencov ideálny scenár. SNS sa dostane do parlamentu a dnešná opozícia, vrátane Hlasu-SD nájde spoločnú reč. OĽaNO nedosiahne 7-percentnú hranicu, a to bude znamenať, že koalícia Smer-Hlas-Republika-SNS bude mať pohodlnú, i keď nie ústavnú väčšinu. Podobné to by to bolo aj vtedy, keby sa síce dostalo OĽaNO, ale neprešiel by niektorý iný subjekt z tábora globalistov (KDH, Sme rodina alebo SaS).

Reklama

Scenár B: Podobný ako A, ale s tým, že Matovič spol. by sa do parlamentu dostal. To bude remíza, bude záležať na desatinkách percent, ktorý tábor dosiahne krehkú parlamentnú väčšinu. Veľmi nestabilný výsledok, ktorý pravdepodobne bude znamenať chaos a možno nové voľby.

Scenár C: SNS neprejde, Matovič áno. V takom prípade bude mať tesnú väčšinu Progresívne Slovensko a jeho menší partneri. Vláda by bola PS-KDH-SaS-Sme rodina a možno aj OĽaNO. Predpokladáme, že tento zlepenec by sa po niekoľkých mesiacoch pôrodných bolestí rozpadol.

Scenár D: Reálna je aj možnosť, že by sa Hlas nezniesol s Republikou a tá by ostala v opozícii. Ak by sa nedostalo OĽaNO, tak by koalícia Smer-Hlas-SNS zrejme mala miernu prevahu nad táborom PS-SaS-KDH-Sme rodina a mohla by vytvoriť menšinovú vládu s tichou podporou Republiky, ale bolo by to nestabilné. Veľmi podobne by to mohlo vyzerať, keby sa nedostala SNS, ale zároveň by neprešiel aj niekto z trojice KDH-SaS-Sme rodina.

Scenár E: Stalo by sa realitou to, o čom sa dlhé mesiace špekulovalo: že Hlas by sa nakoniec spojil s progresívcami a ostatnými globalistami. To by bola jednoznačná situácia: takáto koalícia by mala jasnú väčšinu, možno aj ústavnú, najmä ak by sa pridalo aj OĽaNO.

Scenár F: Reálna je aj možnosť, že by sa nedostali do Národnej rady viaceré subjekty, ktorým momentálne prieskumy prisudzujú preferencie tesne nad päťpercentnou hranicou. Za týchto okolností by mohli vytvoriť vládu len samotné dva subjekty, Smer a Hlas. Alebo aj Hlas a PS, to by však bola nestabilná menšinová koalícia, ktorá by mala v parlamente veľmi nepríjemnú a silnú opozíciu.

Reklama

Ako to bude naozaj, to uvidíme už o necelé štyri týždne. Máme to vo vlastných rukách.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:54

Polícia v gruzínskej metropole Tbilisi zadržala šesť ľudí, ktorí sa 8. a 9. mája zúčastnili na protestných zhromaždeniach proti zákonu o zahraničných agentoch v blízkosti sídla parlamentu. Gruzínske úrady uviedli, že osoby boli zadržané za “napadnutie polície a ničenie cudzieho majetku”.

10:44

Rusko urobí všetko pre to, aby sa vyhlo globálnej konfrontácii, ale zároveň nedovolí, aby ho niekto ohrozoval, uviedol vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin. Vyjadril sa tak na vojenskej prehliadke v Deň víťazstva, respektíve porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne, ktorý Moskva oslavuje 9. mája.

10:34

Austrália a tichomorský ostrovný štát Tuvalu vo štvrtok oznámili uzavretie prelomového paktu o klíme a bezpečnosti. Najprv však museli doriešiť pripomienky Tuvalu, ktoré sa obávalo o stratu suverenity.

Základný text 11-stranovej zmluvy vypracovali ešte v novembri 2023. Všetkým obyvateľom Tuvalu umožňuje presťahovať sa do Austrálie v prípade, že ich nízko položenú domovinu zaplaví stúpajúca hladina oceánov. Austrália sa zároveň zaväzuje pomáhať Tuvalu v prípade prírodných katastrof, zdravotníckych kríz a vojenskej agresie – ale iba ak Tuvalu o pomoc požiada.

10:28

Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal Olexandra Kubrakova z funkcie podpredsedu vlády pre obnovu Ukrajiny. Na sociálnej platforme Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak.

10:14

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi v stredu večer s pomocou demokratov drvivou väčšinou hlasov zamietla hlasovanie o vyslovení nedôvery svojmu republikánskemu predsedovi Mikeovi Johnsonovi. Informovala o tom agentúra DPA.

10:00

Irán bude musieť zmeniť svoju jadrovú doktrínu, ak jeho existenciu ohrozí Izrael. Povedal to vo štvrtok Kamál Charrází, poradca iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího, čím vyvolal obavy zo zostrojenia jadrovej zbrane.

09:27

Saldo zahraničného obchodu bolo v marci 2024 aktívne v objeme 577,4 milióna eur, čo bol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka slabší výsledok o 119,4 milióna eur. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Moskovský súd v stredu zamietol žiadosť právnikov námestníka ruského ministra obrany Timura Ivanova o premiestnenie z väznice do domáceho väzenia. Ivanov čelí obvineniam z úplatkárstva.

Timur Ivanov
Na videosnímke moskovského súdu námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov sedí za mrežami na mestskom súde v Moskve
09:08

Obchodný prebytok Číny v apríli klesol, aj keď menej, ako ekonómovia očakávali. K jeho poklesu prispel slabší nárast vývozu ako dovozu. Ukázali to vo štvrtok údaje čínskeho colného úradu.

08:58

Sýrska protivzdušná obrana zostrelila vo štvrtok izraelské rakety vypálené z Golanských výšin na predmestie Damasku, ktorých terčom mala byť údajne jedna z budov. Oznámilo to sýrske ministerstvo obrany.

08:45

Ceny ropy vo štvrtok ráno vzrástli po zverejnení údajov z Číny, ktorá vykázala za apríl obchodný prebytok. Situáciu na trhu s ropou ovplyvnilo tiež potenciálne prímerie medzi Izraelom a Hamasom, najmä keď USA zvýšili svoje úsilie o sprostredkovanie dohody. No zároveň zisky z ropy obmedzil silný dolár, pričom predstavitelia americkej centrálnej banky Fed varovali, že úrokové sadzby zostanú vysoké dlhší čas.

08:35

Za “veľké sklamanie” označil vo štvrtok izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan vyjadrenie amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý pohrozil zastavením niektorých dodávok zbraní Izraelu v prípade, že zaútočí na civilistami zaplnené mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.

08:27

Ukrajinský letecký útok na ruskú Belgorodskú oblasť zranil osem ľudí a poškodil desiatky obytných budov a áut.

07:54

Dovedna sedem ľudí vrátane štyroch maloletých osôb utrpelo v stredu zranenia v dôsledku ruských leteckých útokov na východoukrajinské mesto Charkov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali