Čo by sa stalo, keby Putin zhodil jadrovú bombu?

Čo by sa stalo, keby Putin zhodil jadrovú bombu?

Moskva 27. septembra 2022 (HSP/b92.net/Foto:TASR/AP/Grigory Sysoev, Sputnik, Kremlin)

 

Keď sa jeho sily na Ukrajine začali sťahovať, ruský prezident Vladimir Putin opäť pohrozil jadrovými zbraňami, možno aj taktickými

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

V minulotýždňovom prejave varoval, že “v prípade ohrozenia územnej celistvosti krajiny a pri obrane Ruska a ruského ľudu určite použije všetky dostupné zbraňové systémy”.

Reklama

Dodal, že “to nie je blufovanie”, uvádza CNN.

Rusko má 4 477 rozmiestnených a rezervných jadrových hlavíc, z ktorých približne 1 900 sú “nestrategické” hlavice, známe ako taktické jadrové zbrane. Čo sú však taktické jadrové zbrane a čím sa líšia od konvenčných jadrových zbraní?

Reklama

 

Taktické a strategické

Taktické hlavice sú určené na použitie na obmedzenom bojisku, napríklad na zničenie kolóny tankov alebo skupiny lietadlových lodí, ak sa použijú na mori. Tieto hlavice s výbušnou silou 10 až 100 kiloton konvenčného dynamitu sa nazývajú aj “nízkovýkonné” bomby.

Naproti tomu ruské strategické jadrové hlavice majú výbušnú silu 500 až 800 kiloton a sú určené na ničenie celých miest. Nazývanie taktických zbraní “nízkovýkonnými bombami” je trochu nesprávne, pretože výbušná sila 10 až 100 kiloton je stále dostatočná na spôsobenie masového ničenia, ako svet zistil v roku 1945, keď USA zhodili atómové bomby na japonské mestá Hirošima a Nagasaki. Tieto bomby mali 15 alebo 21 kiloton dynamitu, takže boli ako ruské taktické jadrové zbrane. Prvé výbuchy v Hirošime a Nagasaki zabili okamžite približne 70 000, resp. 35 000 ľudí a desaťtisíce ľudí zomreli neskôr na následky uvoľnenej radiácie.

Alex Wellerstein, riaditeľ vedeckých a technologických štúdií na Stevensovom technologickom inštitúte v New Jersey, hovorí, že skutočný rozdiel v jadrových zbraniach v skutočnosti nie je v sile výbušniny, ale v cieli.

“Atómové útoky na Japonsko boli “strategické” útoky zamerané najmä na zničenie morálky a zastrašenie japonského velenia, aby sa vzdalo. To, čo robilo 15 kilotonovú bombu ‘strategickou’, bolo to, na čo bola zameraná,” napísal Wellerstein na bezpečnostnom blogu Outrider. Iní odborníci vrátane bývalého ministra obrany USA Jamesa Mattisa tvrdia, že v tom nie je žiadny rozdiel.

Reklama

“Nemyslím si, že existuje niečo také ako ‘taktická jadrová zbraň’. Každá jadrová zbraň, ktorá sa kedykoľvek použije, prináša strategickú zmenu,” povedal na vypočutí v Kongrese v roku 2018.

 

Čo by sa stalo, keby to Rusko využilo?

Rusko (a predtým Sovietsky zväz) vytvorilo a udržiavalo veľké zásoby taktických jadrových zbraní.

Pôvodne sa uvažovalo o tom, že použitie jadrovej bomby na bojisku poskytne veliteľom možnosť uskutočniť rozhodujúci úder, ktorý by mohol zabrániť porážke bez použitia najväčšej jadrovej zbrane, čo by podľa Únie znepokojených vedcov viedlo po protiútoku k “jadrovej výmene ničiacej civilizáciu”. Organizácia na svojej webovej stránke označuje takéto uvažovanie za nesprávne a nebezpečné: “Taktické jadrové zbrane vnášajú väčšiu nejednoznačnosť, čím zvyšujú možnosť, že si krajina bude myslieť, že sa jej podarí ujsť s obmedzeným útokom. Niektoré analýzy túto teóriu podporujú. Siddharth Kaushal a Sam Cranny-Evans z britského Kráľovského inštitútu Spojených služieb (RUSI) v komentári uverejnenom v lete tohto roku tvrdia, že použitie taktických jadrových zbraní proti veliteľským centrám alebo leteckým základniam v Európe by mohlo obmedziť civilné obete v okolitých oblastiach. RUSI v tomto dokumente napríklad píše, že použitie taktickej jadrovej bomby v oblasti Sulwaki, pozemnej hranici medzi spojencami NATO Poľskom a Litvou, ktorá oddeľuje ruský Kaliningrad od susedného Bieloruska, by mohlo spôsobiť len stovky civilných obetí. Skutočnosť je však pravdepodobne ďaleko od toho. “Americké vojnové hry predpovedajú, že konflikt zahŕňajúci použitie taktických jadrových zbraní by sa rýchlo vymkol spod kontroly. Simulácia americko-ruského konfliktu, ktorý by sa začal použitím taktických jadrových zbraní, uskutočnená Princetonskou univerzitou predpovedá rýchlu eskaláciu, ktorá by viedla k viac ako 90 miliónom mŕtvych a zranených,” píše sa na blogu Únie znepokojených vedcov. V reakcii na Putinovu minulotýždňovú hrozbu Medzinárodná kampaň za zrušenie jadrových zbraní (ICAN) uvádza, že Európa v roku 2022 je oveľa nebezpečnejším miestom na použitie jadrových zbraní ako Japonsko v roku 1945, ktoré malo menej obyvateľov a bolo relatívne izolované. V dnešnej Európe by jeden jadrový výbuch pravdepodobne zabil státisíce civilistov a zranil oveľa viac ľudí; rádioaktívny spad by mohol kontaminovať veľké oblasti vo viacerých krajinách, uviedla ICAN na svojej webovej stránke.

“Záchranné služby by neboli schopné účinne reagovať a rozsiahla panika by spôsobila masové presuny ľudí a vážne narušenie hospodárstva. Viacnásobné detonácie by boli, samozrejme, oveľa horšie,” píše ICAN.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali