Čistky v maďarskej armáde. Viktor Orbán je pod drobnohľadom NATO

Čistky v maďarskej armáde. Viktor Orbán je pod drobnohľadom NATO

Bratislava 3. februára 2023 (HSP/Ft/Foto:TASR/AP-Christoph Soeder)

 

Budapešť tvrdí, že za vyradením vyšších dôstojníkov nie je žiadna skrytá agenda, informuje Financial Times

Orbán v Nemecku
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán

Plukovník István Juhász slúžil viac ako 36 rokov v maďarskej armáde, vrátane niekoľkých misií v Iraku a Afganistane, ktoré zavŕšil prácou na čele misie svojej krajiny v centre NATO pre vývoj vojenských prostriedkov v USA.

Reklama

Keď teda premiér Viktor Orbán začal čistku v najvyššom velení, Juhász mal dôvod myslieť si, že bude ušetrený. On a stovky ďalších sa mýlili. V marci budú bez práce.

“Všetko sa skončilo,” povedal na konci videa, v ktorom na svojej facebookovej stránke spomína na svoje desaťročia v armáde. “Stal som sa príliš starým.”

Reklama

Zákon prijatý Orbánovou vládou, ktorý umožňuje ministrovi obrany prepustiť každého, kto má viac ako 45 rokov, vyvolal medzi spojencami NATO nevôľu, pretože potenciálne decimuje generáciu, ktorá väčšinu svojej kariéry strávila vo vojenskej aliancii.

Juhász, podobne ako ďalší dotknutí vojenskí predstavitelia, ktorých oslovil denník Financial Times, nechcel o rozhodnutí vlády diskutovať. Podľa vojenských zasvätencov však boli radoví vojaci ohromení rýchlosťou a bezohľadnosťou procesu, aj keď uznávajú, že reforma nafúknutých vyšších hodností bola oneskorená.

Podľa sčítania Národnej univerzity verejnej služby z roku 2017 tvorili dôstojníci 23 % z celkového počtu približne 24 000 vojakov. Pre porovnanie, podľa Kongresovej výskumnej služby tvoria dôstojníci v amerických ozbrojených silách približne 18 percent.

Opoziční politici tento krok odsúdili ako politicky motivovaný a tvrdili, že Orbán sa snaží obsadiť svoje vyššie hodnosti lojálnymi ľuďmi, ktorí zdieľajú jeho proruské názory.

Maďarská opozičná poslankyňa Ágnes Vadaiová, bývalá nižšia ministerka obrany, uviedla, že tento krok “destabilizuje morálku armády”, pričom poznamenala, že mnohí z prepustených dôstojníkov “sa naučili pracovať v rámci NATO”. “Ich konexie často pomáhali vyvažovať zlú chuť, ktorú zanechala Orbánova politika v NATO a vo vojenskom zriadení EÚ,” povedala. “Ich odchod je obrovskou komplikáciou.”

Reklama

Petr Pavel, bývalý generál NATO, ktorý bol cez víkend zvolený za nového českého prezidenta, označil čistku v armáde za “pokračovanie” Orbánovho “obmedzovania všetkých, ktorí mali iný názor”.

Maďarsko pod Orbánovým vedením odmietlo poslať Ukrajine vojenskú pomoc, kritizovalo a zmierňovalo západné sankcie voči Rusku a dokonca sa stalo rukojemníkom finančnej pomoci EÚ pre Ukrajinu, keď sa výmenou snažilo získať vlastné finančné prostriedky z Bruselu.

Zatiaľ čo vláda často vystupovala s tirádami proti “Bruselu” a verejne odporovala politike NATO v oblasti sankcií a potreby poraziť Rusko na bojisku, armáda krajiny potichu vykonávala svoju prácu v rámci aliancie a získala si rešpekt za vedenie mierových snáh v Bosne a účasť na nasadení vo svete.

“Je to vážne, nie hlúpe,” povedal o Orbánovej čistke jeden z vysokých vojenských predstaviteľov štátu NATO. “Pre NATO je však zložité, že nemôžeme chodiť a hovoriť vládam, koho si môžu a nemôžu vybrať za generálov.”

NATO sa k maďarskému kroku odmietlo vyjadriť.

Reklama

V minulosti však predstavitelia NATO bežne obhajovali záväzok krajiny voči aliancii bez ohľadu na Orbánovu politickú rétoriku, pričom zdôrazňovali, že zástupcovia Budapešti vo vojenskej aliancii sa len zriedkavo vyjadrujú k spochybňovaniu jej proukrajinských a protiruských cieľov.

Maďarský minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky poprel politické motívy a uviedol, že vláda nemá žiadne “skryté plány”, a pre agentúru Bloomberg povedal, že chce “zaviesť meritokraciu a konkurenciu v obranných silách”.

Minister vysvetlil, že redukcia je zameraná na najvyššie hodnosti, ale vláda chce ešte posilniť nižšie hodnosti, ktoré majú v súčasnosti problém dosiahnuť aj zákonom stanovený personálny limit 37 000 osôb.

Péter Wagner, expert na obrannú politiku z Inštitútu pre zahraničné veci a obchod, vládneho think-tanku so sídlom v Budapešti, povedal, že aj keby chcel Orbán vyčistiť pronatovských dôstojníkov v prospech proruských, neuspel by, pretože mladšia generácia je rovnako atlantistická ako tá prepustená.

“Dekapitácia sa dotkla predovšetkým strategickej, byrokratickej úrovne,” povedal Wagner. “Armáda bude mať z tohto znižovania stavov prospech.”

Poznamenal, že Maďarsko tento rok prvýkrát od vstupu do NATO v roku 1999 splní aliančný cieľ výdavkov na obranu vo výške 2 % hrubého domáceho produktu. Tretina tohto rozpočtu je zameraná na modernizáciu ozbrojených síl krajiny.

Podľa armádneho generála vo výslužbe Józsefa Forgóa však vládna redukcia najvyššieho velenia len málo prispieva k odstráneniu systémových problémov armády.

“Kto bude obsluhovať techniku bez personálu? Náš dodávateľský reťazec ľudí sa každých približne 15 rokov zrúti,” poznamenal. “To sa deje aj teraz.”

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali