Pre všetkých zákazy neplatia

Pre všetkých zákazy neplatia

Peking 31. januára 2023 (HSP/wsj/Foto:Pixabay)

 

Najvyšší čínsky výskumný ústav pre jadrové zbrane kúpil za posledných dva a pol roka najmenej desaťkrát sofistikované americké počítačové čipy, čím obišiel desaťročia platné americké vývozné obmedzenia, ktoré mali takýto predaj obmedziť

čipy, CPU, kremík
Ilustračné foto

Preskúmaním dokumentov o obstarávaní denník Wall Street Journal zistil, že štátnej Čínskej akadémii technickej fyziky sa od roku 2020 darí získavať polovodiče vyrábané americkými spoločnosťami, ako sú Intel Corp. a Nvidia Corp., napriek tomu, že sa v roku 1997 dostala na čiernu listinu vývozu USA.

Reklama

Čipy, ktoré sa široko používajú v dátových centrách a osobných počítačoch, boli získané od predajcov v Číne. Niektoré boli obstarané ako komponenty pre počítačové systémy, pričom mnohé z nich nakúpilo laboratórium inštitútu, ktoré skúma výpočtovú dynamiku tekutín, čo je široká vedecká oblasť, ktorá zahŕňa aj modelovanie jadrových výbuchov.

Takéto nákupy sú v rozpore s dlhodobými obmedzeniami, ktoré zaviedli USA a ktorých cieľom je zabrániť používaniu akýchkoľvek amerických výrobkov na výskum atómových zbraní cudzími mocnosťami. Akadémia, známa ako CAEP, bola jednou z prvých čínskych inštitúcií, ktoré sa dostali na čiernu listinu USA, známu ako zoznam subjektov, kvôli svojej práci v jadrovej oblasti.

Reklama

Pri preskúmaní výskumných prác, ktoré CAEP uverejnila, sa v časopise Journal zistilo, že najmenej 34 prác za posledné desaťročie sa odvoláva na použitie amerických polovodičov vo výskume. Používali sa rôznymi spôsobmi vrátane analýzy údajov a vytvárania algoritmov. Jadroví experti uviedli, že najmenej v siedmich z nich môže mať výskum využitie pri udržiavaní jadrových zásob. CAEP nereagoval na žiadosti o komentár.

Zistenia zdôrazňujú výzvu, ktorej čelí Bidenova administratíva, keď sa snaží agresívnejšie čeliť využívaniu amerických technológií čínskou armádou. V októbri USA rozšírili rozsah vývozných predpisov s cieľom zabrániť Číne v získavaní najmodernejších amerických čipov a nástrojov na výrobu čipov, ktoré poháňajú umelú inteligenciu a superpočítače, ktoré sú čoraz dôležitejšie pre moderné vojny.

Väčšina čipov, ktoré akadémia obstarala, mala veľkosť od 7 nanometrov do 14 nanometrov, pričom mnohé z nich je pre Čínu ťažké masovo vyrábať. Sú bežne dostupné na voľnom trhu: Verzie čipov Intel Xeon Gold a Nvidia GeForce RTX zakúpené CAEP sa dajú kúpiť na Taobao, jednom z najväčších čínskych trhovísk elektronického obchodu. Nákupy nezahŕňali najnovšiu generáciu čipov uvedenú na trh v priebehu posledných dvoch rokov.

Spoločnosť Nvidia uviedla, že polovodiče použité vo výskume CAEP boli grafické čipy na všeobecné použitie, ktoré sa nachádzajú v spotrebiteľských produktoch, ako sú osobné počítače. Vzhľadom na milióny osobných počítačov predaných po celom svete americký výrobca čipov uviedol, že žiadna spoločnosť nemôže monitorovať alebo kontrolovať, kde každý počítač skončí. Spoločnosť Intel uviedla, že dodržiava vývozné predpisy a sankcie a rovnako musia postupovať aj jej distribútori a zákazníci.

“Je šialene ťažké presadzovať” obmedzenia USA, pokiaľ ide o transakcie v zahraničí, povedal Kevin Wolf, bývalý vysoký úradník ministerstva obchodu, ktorý je teraz právnikom v oblasti medzinárodného obchodu. Podľa Asociácie polovodičového priemyslu (Semiconductor Industry Association) predstavovali nákupy v Číne v roku 2021 viac ako tretinu svetového predaja čipov v hodnote 556 miliárd USD.

Reklama

Spoločnosť CAEP, ktorá bola založená koncom 50. rokov minulého storočia, sídli v západnej čínskej provincii S’-čchuan a zamestnáva niektorých z najlepších výskumníkov v oblasti jadrových zbraní v krajine. Fyzici tam pomáhali vyvinúť prvú vodíkovú bombu v krajine. Vykonáva výskum v oblasti informatiky, elektrotechniky a ďalších oblastiach.

Úradníci ministerstva obchodu v júni 2020 rozšírili obmedzenia týkajúce sa CAEP pridaním 10 subjektov, ktoré akadémia vlastní alebo prevádzkuje, ako aj 17 prezývok, ktoré používa, na zoznam subjektov, ktoré obstarávajú tovar pochádzajúci z USA na podporu čínskych aktivít v oblasti jadrových zbraní.

Ministerstvo obrany vo výročnej správe pre Kongres, ktorá bola zverejnená v novembri, uviedlo, že Čína v posledných rokoch zrýchľuje rozširovanie svojich jadrových síl a nosičov. Podľa odhadov ministerstva by Ľudová oslobodzovacia armáda mohla do roku 2035 disponovať približne 1 500 jadrovými hlavicami, ak bude pokračovať v súčasnom tempe, pričom v súčasnosti ich má viac ako 400.

Americký úrad pre priemysel a bezpečnosť, ktorý reguluje predaj citlivých technológií a technológií s dvojakým použitím, uviedol, že americké a zahraničné strany sú zodpovedné za vykonanie náležitej starostlivosti, aby sa zabránilo tomu, že sa komodity, softvér a technológie dostanú k subjektom uvedeným na zozname.

“Keďže výrobky určené pre masový trh prechádzajú cez viaceré strany v globálnych dodávateľských reťazcoch, úplný prehľad o konečných užívateľoch je veľkým záväzkom,” uviedla agentúra ministerstva obchodu a dodala, že bude dôrazne presadzovať nové pravidlá zavedené v októbri.

Reklama

Čínska armáda a jej dodávatelia môžu obchádzať obmedzenia týkajúce sa konečných používateľov pomocou fiktívnych spoločností a iných taktík vyhýbania sa kontrole vývozu, uviedol Gregory Allen, bývalý úradník ministerstva obrany USA, ktorý je teraz vedúcim pracovníkom Centra pre strategické a medzinárodné štúdie.

Veľký počet čipov navrhnutých v USA sa vyrába v zahraničí, čo ich môže dostať mimo pravidiel Washingtonu o kontrole vývozu. V novembri začala spoločnosť Nvidia predávať náhradu svojho čipu A100 s užšou šírkou pásma na odosielanie a prijímanie údajov, aby sa mohol predávať v Číne v rámci vývozných obmedzení USA.

Medzi verejné obstarávania CAEP patrí aj jedno z novembra 2020, v ktorom sa hľadali počítačové systémy so 60 procesormi Intel a 49 čipmi Nvidia vrátane štyroch špičkových grafických procesorov V100 od spoločnosti Nvidia, ktoré urýchľujú analýzu veľkých objemov údajov.

Okrem čipov štátna akadémia v septembri vyzvala uchádzačov na servis svojich dosiek s plošnými spojmi, ktoré držia čipy a iné elektronické komponenty pohromade a ktoré navrhla americká spoločnosť Cadence Design Systems, Inc. CAEP sa tiež snažila nakúpiť integrované obvody od iných amerických výrobcov čipov.

Cadence uviedla, že dodržiava všetky predpisy USA o kontrole vývozu vrátane predpisov týkajúcich sa spoločností uvedených na zozname subjektov.

Oficiálne dokumenty ukazujú, že ponuky CAEP boli väčšinou realizované malými čínskymi spoločnosťami na použitie vrátane superpočítačov.

Šesť zo siedmich výskumných prác CAEP, ktoré denník preskúmal a ktoré sa týkali udržiavania jadrových zásob, vrátane jednej, ktorá bola uverejnená nedávno v auguste, sa týkalo inerciálnej termojadrovej fúzie (ICF), pri ktorej sa používajú výkonné lasery na generovanie termojadrových reakcií podobných tým, ktoré sa vo veľkom rozsahu vyskytujú v termonukleárnych zbraniach.

V šiestich dokumentoch vedci z CAEP opísali použitie grafických procesorov a iných čipov na zlepšenie fungovania zariadení ICF. V jednom z dokumentov, na ktorom sa podieľali autori z CAEP a ktorý bol uverejnený v marci, sa opisuje použitie procesora Intel Core i7-7800X a grafickej karty Nvidia GeForce GTX 1080 Ti.

Siedmy opisoval použitie podobných čipov vo výskume s aplikáciami v oblasti dynamiky tekutín a mechaniky výbuchu.

ICF používajú USA a iné štáty na zdokonaľovanie počítačových kódov používaných na udržiavanie jadrových zásob v prípade, že krajiny vrátane Číny nevykonávajú jadrové skúšky na základe dlhodobých dohôd, uviedol Frank von Hippel, jadrový fyzik z Princetonskej univerzity, ktorý dokumenty preskúmal.

Reklama

Ian Stewart, výkonný riaditeľ Centra Jamesa Martina pre štúdie o nešírení jadrových zbraní vo Washingtone, D.C., ktorý tiež preskúmal dokumenty, uviedol, že hlavnou hnacou silou práce ICF sú poznatky, ktoré poskytuje v oblasti jadrových zbraní.

Aby boli vývozné politiky USA účinné, je “potrebné kontrolovať túto technológiu tým, že sa nedovolí, aby ju distribútori predávali, ak je konečný používateľ neznámy,” povedal pán Stewart.

V decembri ministerstvo energetiky oznámilo prelom vo výskume energie jadrovej syntézy pomocou technológie ICF v Národnom laboratóriu Lawrencea Livermora v Livermore v Kalifornii.

Samostatne v roku 2017 výskumníci z pobočky CAEP, Ústavu aplikovanej fyziky a výpočtovej matematiky so sídlom v Pekingu, písali o kľúčovej úlohe, ktorú čipy Intel zohrali v čínskom superpočítači Tianhe-2 a pri analýze jadrových reaktorov.

Podľa Úradu pre priemysel a bezpečnosť výskumníci v Číne používali počítač Tianhe-2 na výpočty v oblasti jadrových výbušnín. Podľa neziskového think tanku Federation of American Scientists čínsky inštitút vykonáva výskum výpočtov v oblasti konštrukcie jadrových hlavíc.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali