Čínske mobilné stožiare sa týčia nad Mníchovskou bezpečnostnou konferenciou

Čínske mobilné stožiare sa týčia nad Mníchovskou bezpečnostnou konferenciou

Mníchov 15. februára 2023 (HSP/Politico/Foto:Pixabay)

 

V okolí miesta konania konferencie je rozmiestnená súprava Huawei, ktorá upozorňuje na boľavý bod v bezpečnostných vzťahoch Nemecka s USA a spojencami, informuje POLITICO

vysielač
Ilustračné foto – mobilný vysielač

Svetová bezpečnostná elita sa tento týždeň zíde v Mníchove a svoje mobilné telefóny bude pripájať na čínske telekomunikačné zariadenia v okolí miesta konania podujatia.

Reklama

Hlavy štátov, šéfovia bezpečnostných zložiek, špióni a predstavitelia spravodajských služieb sa v piatok chystajú do Nemecka na výročné stretnutie “modrého rebra”, Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu. Na zozname VIP hostí podujatia sú americká viceprezidentka Kamala Harrisová, nemecký kancelár Olaf Scholz, francúzsky prezident Emmanuel Macron a stovky ďalších hláv štátov a vlád, ministrov a zahraničných hodnostárov.

Stretnutie sa koná v päťhviezdičkovom hoteli Bayerischer Hof. Z jeho ľadového baru Polar Bar na streche hotela sa môžete pokochať výhľadom na panorámu mesta a všimnúť si viaceré telekomunikačné antény, ktoré sa týčia medzi kostolnými vežami. Niektoré z týchto antén vo vzdialenosti do 300 metrov od hotela sú vybavené hardvérom, ktorý dodal kontroverzný čínsky telekomunikačný gigant Huawei, dozvedel sa POLITICO na základe vizuálneho potvrdenia, rozhovorov s niekoľkými odborníkmi na zariadenia a informácií od ľudí z odvetvia, ktorí poznajú siete v tejto oblasti.

Reklama

Jeden stožiar na vrchole samotnej budovy hotela Bayerischer Hof je tiež potenciálne vybavený zariadeniami Huawei, ako naznačili rozhovory s dvoma odborníkmi z odvetvia.

Otázka, či povoliť vstup čínskych dodávateľov 5G do západných krajín, sa v minulých rokoch stala jablkom sváru medzi Berlínom na jednej strane a Washingtonom a podobne zmýšľajúcimi partnermi na strane druhej. Tohtotýždňové stretnutie sa koná aj v čase, keď USA naďalej vytýkajú Nemecku hospodársku závislosť od Pekingu, pričom nová správa ukazuje, že deficit nemeckého obchodu s Čínou v roku 2022 explodoval, a v čase nebeského napätia medzi Washingtonom a Pekingom v súvislosti so sledovacími balónmi vznášajúcimi sa nad USA, Kanadou a ďalšími krajinami.

“Závislosť od komponentov Huawei v našej sieti 5G naďalej predstavuje nevyčísliteľné bezpečnostné riziko,” povedal Maximilian Funke-Kaiser, liberálny poslanec nemeckého Bundestagu a hovorca pre digitálnu politiku za vládnu stranu Slobodná demokratická strana (FDP).

“Využívanie technológie Huawei v tunajšej mobilnej sieti je v rozpore s cieľmi bezpečnostnej politiky Nemecka,” povedal Funke-Kaiser a účasť dodávateľa v nemeckých sieťach 4G a 5G označil za “chybu vzhľadom na blízkosť čínskej spoločnosti k štátu”.

Spoločnosť Huawei dôsledne popiera, že by predstavovala bezpečnostné riziko pre európske krajiny.

Reklama

 

Hĺbanie do údajov

Napriek rozsiahlemu spravodajstvu sa portálu POLITICO nepodarilo získať záznamové potvrdenie o tom, ktoré telekomunikačné zariadenia dodávateľa boli použité pre ktoré stožiare. Operátori a predajcovia odmietli tieto informácie zverejniť s odvolaním sa na zmluvné záväzky a miestne orgány uviedli, že tieto informácie nemajú k dispozícii.

Bezpečnostné riziká spojené so zariadeniami Huawei sú tiež rôzne a líšia sa dokonca aj medzi blízkymi spojencami na Západe. Niektoré hlavné mestá tvrdia, že skutočným rizikom čínskeho telekomunikačného vybavenia je prílišné spoliehanie sa na čínsku firmu v nestabilnej geopolitickej situácii – podobne ako sa Európa spoliehala na ruský plyn pre svoje energetické potreby.

Iní však tvrdia, že riziko je hlbšie a že Čína by mohla využiť prístup spoločnosti Huawei k zariadeniam a údajom v európskych mobilných sieťach – najmä v oblastiach kritického významu a vysokej citlivosti – na ohrozenie bezpečnosti Západu. Spoločnosť Huawei bola zapletená do viacerých významných prípadov špionáže vrátane prípadov v sídle Africkej únie.

Na otázku o prítomnosti spoločnosti Huawei v Mníchove Mike Gallagher, republikán a predseda výboru pre Čínu v Snemovni reprezentantov USA, uviedol, že zistenia POLITICO sú “znepokojujúce” a “mali by znepokojovať každého účastníka konferencie”.

Reklama

Predseda výboru amerického Senátu pre spravodajské služby Mark Warner, demokrat, ktorý sa na konferencii zúčastňuje, uviedol, že ide o “aktuálnu pripomienku, že musíme pokračovať v spolupráci s podobne zmýšľajúcimi spojencami s cieľom podporovať bezpečné a cenovo konkurencieschopné alternatívy k zariadeniam Huawei”.

Podpredseda výboru Senátu USA pre spravodajské služby Marco Rubio (republikán, Florida) povedal, že americkí diplomati “by si mali byť vedomí rizík a prijať potrebné preventívne opatrenia”.

 

Mníchovské siete

Od prejavu ruského prezidenta Vladimira Putina v roku 2007 až po virtuálny prejav amerického prezidenta Joea Bidena na začiatku jeho mandátu vo februári 2021 sa konferencia snaží určovať globálnu agendu v oblasti diplomacie a medzinárodných vzťahov. Jej organizátori ju považujú za otvorený priestor na diskusiu o geopolitike a svetových záležitostiach, pričom účastníci sú z celého sveta a poradný zbor, v ktorom popri západných diplomatoch a priemyselných titanoch sedia aj čínski štátni predstavitelia.

Zoznam hostí konferencie prezrádza aj niečo iné: Vládni predstavitelia USA považujú toto stretnutie za kritické. Tento rok vysielajú USA svoju doteraz najväčšiu delegáciu, pričom Harrisovú sprevádzajú desiatky vládnych úradníkov, šéfov bezpečnostných zložiek a kongresmanov vrátane lídra demokratov Chucka Schumera, lídra republikánov Mitcha McConnella a ďalších.

Pre týchto amerických účastníkov – a západných partnerov, ktorí sa stotožňujú s postojom USA voči čínskemu telekomunikačnému gigantu Huawei – sa siete okolo priestorov ukazujú ako problematické.

Na online mape na webovej stránke nemeckej telekomunikačnej agentúry Bundesnetzagentur je uvedených 13 miest, kde sa nachádzajú stožiare a antény v okolí hotela Bayerischer Hof. Agentúra poskytuje aj informácie o tom, ktorí z troch hlavných operátorov v krajine – Deutsche Telekom, Vodafone a Telefónica – používajú ktoré miesta.

POLITICO sa podelil o fotografie siedmich stožiarov v blízkosti hotela so štyrmi odborníkmi špecializujúcimi sa na zariadenia rádiovej prístupovej siete (RAN) v telekomunikáciách. Títo odborníci zistili, že najmenej dva z nich sú vybavené zariadeniami čínskeho telekomunikačného gigantu Huawei.

Ak má sieťový operátor v Mníchove jeden stožiar vybavený zariadením Huawei, pravdepodobne vybaví všetky stožiare v oblasti rovnakým dodávateľom, uviedli dvaja odborníci z odvetvia. Operátori zvyčajne používajú jedného dodávateľa pre väčšie oblasti. To znamená, že aspoň jedna ďalšia lokalita je pravdepodobne tiež vybavená zariadením Huawei, uviedli zasvätení. Tri ďalšie lokality vrátane stožiara na streche miesta konania konferencie využíva operátor, ktorý používa zariadenie Huawei, ale tieto lokality sú súčasťou infraštruktúry, ktorú zdieľa niekoľko operátorov, čo znamená, že existuje možnosť, že sú vybavené zariadením Huawei, ale nie je to potvrdené.

Zistenia sú v súlade s nedávnymi správami o telekomunikačnej infraštruktúre v Nemecku.

Reklama

Najväčšia európska ekonomika je baštou spoločnosti Huawei na Západe. V správe butikovej telekomunikačnej spravodajskej spoločnosti Strand Consult sa odhaduje, že Nemecko sa spolieha na čínsku technológiu pri 59 % prebiehajúceho zavádzania sietí 5G. Krajina sa už masívne spoliehala na čínske zariadenia vo svojej 4G sieti, kde podľa odhadov Strandu pripadá na Huawei 57 percent.

“Ak sa pozriete na percento čínskych zariadení v Nemecku, môžete povedať, že je to najnebezpečnejšia krajina v Európe,” povedal John Strand, zakladateľ spoločnosti Strand Consult. “Vitajte na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii: Nemôžeme vám zaručiť bezpečnosť,” zažartoval.

 

Čierna diera telekomunikačného spravodajstva

Stanoviť s istotou, koľko z 13 stožiarov je vybavených čínskym telekomunikačným zariadením, je mimoriadne ťažké. Nemeckí operátori aj ich dodávatelia majú zásadu neoznamovať, aké zariadenia používajú v ktorých lokalitách, odvolávajúc sa na zmluvné záväzky o dôvernosti.

Deutsche Telekom a Vodafone potvrdili, že vo svojich nemeckých anténnych sieťach používajú Huawei. Telefónica uviedla, že v Nemecku používa “kombináciu európskych a medzinárodných dodávateľov sietí”. Napriek tomu sa všetky odmietli vyjadriť k tomu, či používajú Huawei v Mníchove.

Reklama

Spoločnosti Ericsson, Nokia a Huawei sa odmietli vyjadriť k tomu, či poskytujú zariadenia v širšej oblasti Mníchova, a odkázali otázky na miestnych operátorov.

Ani vládne regulačné orgány neprezradili žiadne podrobnosti o tom, ktorí dodávatelia poskytujú zariadenia pre určité lokality. Spolková sieťová agentúra a Spolkový úrad pre informačnú bezpečnosť priznali, že nevedia, ktoré zariadenie je namontované na ktorom stožiari; obaja sa so žiadosťou o odpoveď obrátili na ministerstvo vnútra. Ministerstvo vnútra uviedlo, že “zvyčajne podrobne nevie, ktoré kritické komponenty sú nainštalované na ktorom rádiovom stožiari”.

Hotel Bayerischer Hof postúpil organizátorom bezpečnostnej konferencie otázky týkajúce sa mobilnej infraštruktúry na jeho streche.

Samotná Mníchovská bezpečnostná konferencia vo svojom vyhlásení uviedla: “Zásadne sa nevyjadrujeme k presným podrobnostiam infraštruktúry používanej na hlavnej konferencii v Mníchove. Sme v úzkom kontakte so všetkými príslušnými orgánmi, aby sme zodpovedajúcim spôsobom zabezpečili miesto konania konferencie, účastníkov a digitálny priestor.”

Spolkový úrad pre informačnú bezpečnosť (BSI) síce zabezpečuje vlastné bezpečnostné siete pre oficiálne podujatia, ale mníchovská bezpečnostná konferencia je “mimo zodpovednosti BSI”, uviedol BSI v e-maile.

Reklama

 

Nejasnosti v oblasti telekomunikácií v Nemecku

Prostredníctvom zariadení 5G je pre Huawei možné špehovať používateľov siete alebo narušiť komunikáciu, keďže samotná konštrukcia 5G sťažuje monitorovanie bezpečnosti, povedal šéf britskej spravodajskej služby MI6 Alex Younger publiku vo svojom druhom verejnom vystúpení.

John Lee, riaditeľ poradenskej spoločnosti East-West Futures a expert na čínsku digitálnu politiku, však uviedol, že “nejde o jednoznačný technický prípad”, či zariadenia Huawei v súčasných telekomunikačných sieťach predstavujú materiálne bezpečnostné riziko.

“Niektoré nezápadné krajiny pokračujú v modernizácii svojej telekomunikačnej infraštruktúry s Huawei ako kľúčovým partnerom,” povedal Lee. “Stále ide najmä o politickú otázku toho, ako veľmi sa podozrievajú ambície čínskeho štátu a jeho vzťahy s čínskymi spoločnosťami.”

V snahe koordinovať spoločný prístup k dodávateľom vypracovala EÚ v rokoch 2019 a 2020 usmernenia “5G security toolbox” na zmiernenie bezpečnostných rizík v sieťach. Niektoré veľké európske krajiny vrátane Francúzska zaviedli tvrdé obmedzenia pre svojich operátorov, a to aj obmedzením používania “vysoko rizikových dodávateľov” – pod týmto pojmom sa v Európe všeobecne rozumejú čínski dodávatelia Huawei a ZTE – v určitých strategických geografických oblastiach.

V Nemecku však tvorcom politiky trvalo roky, kým sa dohodli na svojom rámci pre bezpečnosť 5G. V apríli 2021 – viac ako rok po zverejnení spoločného plánu EÚ – prijalo opatrenia, ktoré vláde umožnili zasahovať do zmlúv operátorov s čínskymi dodávateľmi.

Tieto zásahy však zatiaľ nezakázali používanie Huawei v určitých geografických oblastiach.

Reklama

A ministerstvo vnútra – ktoré má právo veta na zákaz alebo stiahnutie určitých komponentov, ak ich považuje za “narušenie verejného poriadku alebo bezpečnosti” – tiež príliš nezasiahlo, uviedol hovorca ministerstva prostredníctvom e-mailu.

Hovorca uviedol, že doteraz “neboli vydané konkrétne príkazy na vyradenie spoločnosti Huawei z nemeckých sietí”.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

Včera 17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

Včera 17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

Včera 14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

Včera 14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

Včera 13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

Včera 13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Včera 13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

Včera 12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali