Čína vystríha USA pred vypuknutím vojny

Čína vystríha USA pred vypuknutím vojny

Peking 17. januára 2017 (HSP/Foto:TASR/AP-Steve Helber)

 

Čínski štátni predstavitelia vystríhajú USA pred vypuknutím možnej vojny medzi Čínou a USA. Číňanom sa nepáči reakcia Rexa Tillersona, ktorý nástojí na zákaze vstupu Číňanov na sporné ostrovy v Juhočínskom mori. Informáciu o raste napätia medzi Čínou a USA priniesol ruský portál Warfiles.

Na snímke Rex Tillerson
Na snímke Rex Tillerson

“Tillerson by mal aj porozmýšľať o stratégii využitia atómových síl, ak chce prinútiť  veľkú atómovú veľmoc Čínu opustiť vlastné čínske územia. Možno sa len pokúšal získať nejaké body pred senátormi a zvýšiť svoje šance na svoje menovanie do funkcie,” píšu čínski novinári.

Reklama

Medzinárodný súd v Haagu ustanovil, že Čína nemá historické práva na uvedené ostrovy, ktoré patria Filipínam. Odpoveď Pekingu bola tvrdá a jednoznačná, aby ju pochopili aj Američania a aj Európania. Číňania za žiadnych okolností nepríjmu riešenie teritolárnych sporov vo forme delimitácie morských hraníc cudzími účastníkmi a názory medzinárodného súdu, ktorého jurisdikciu Čína rovnako ako Rusko a USA neuznáva. Vojenské sily Čínskej ľudovej republiky budú brániť suverenitu a námorné práva i záujmy Číny.

Kedysi mali USA silnú flotilu a dominovali oceánom vďaka svojim lodiam, letectvu a informačným sieťam. No situácia sa zmenila a mýty o neporaziteľnosti americkej armády sú už dávno vyvrátené. Svojimi balistickými raketami by Čína dokázala potopiť polovicu americkej flotily ešte skôr, ako by táto flotila prenikla k Taiwanu. Takisto americké letectvo už nie je to, čo bývalo. V minulosti bolo každé vojenské víťazstvo USA v Studenej vojne dosiahnuté absolútnou dominanciou vo vzduchu. “Momentálne sa USA spoliehajú na technológie Stealth, no protivníci USA už rozpracovali nové technológie, rôzne typy radarov, disponujú mohutnými prostriedkami protilietadlovej obrany, ktoré dokážu bez problémov eliminovať americkú nadvládu vo vzduchu,” tvrdia čínski vojenskí experti.

Reklama

Číňania v denníku Global Times uviedli, že sa Donald Trump musí pripraviť na čínsku pomstu, v prípade ak bude pokračovať v podpore Taiwanu. “Každý prezident USA musí ctiť princíp jednotnej Číny, ak chce udržať vzájomné čínsko-americké vzťahy v Ázijsko-Tichooceánskom priestore na priateľskej úrovni. Ak bude Donald Trump útočiť na podstatu jednotnej )Cíny, musí sa pripraviť na rozhodnú odpoveď čínskeho národa”.

Podobné tvrdé vyhlásenia voči USA nezazneli v Číne po prvýkrát. V roku 2016 vyzval minister obrany Číny Chang Wanquan, ktorý mobilizoval Číňanov, aby sa pripravili k vlasteneckej vojne na mori, vo vzduchu i na pevnine s cieľom chrániť Čínu pred nepriateľmi.

Na snímke čínsky minister obrany Čchang Wan-čchüan
Na snímke čínsky minister obrany Čchang Wan-čchüan

“Armáda, polícia a národ sú pripravené k mobilizácii na ochranu suverenity a teritorálnej celistvosti krajiny a zničia každého nepriateľa,” tvrdil Chang Wanquan. Pod jeho vedením Čína publikovala svoju novú vojenskú doktrínu, nazvanú ako “Biela Kniha”. V tomto dokumente sa jednoznačne tvrdí, že Čína bude účastníkom III. svetovej vojny. Nie je ešte zrejmý ani dátum a ani dôvody, prečo vojna vznikne, s určitosťou však vznikne a Čína musí byť pripravená zlikvidovať svojich nepriateľov.

Ak budú USA pokračovať v provokáciách, môže sa im podariť vyvolať incident, ktorý bude znamenať vojnu medzi Čínou a USA. Rusko a Čínu spája spoločný problém a tým sú USA. Peking a Moskva sa stali spojencami už v OSN, kde už viackrát zablokovali iniciatívu Washingtona a prinútili USA a ich spojencov v Európe vzdať sa svojich arogantných plánov. Rusko a Čína budú aj naďalej oslabovať postavenie USA, využívajú k tomu aj Euroázijský ekonomický zväz.

Americkí odborníci takisto poukazujú na dôležitosť Juhočínskeho mora, ktoré predstavuje dôležitú tepnu svetového obchodu. Vojna sa v tomto regióne môže začať z dôvodov teritorálnych sporov, ktoré pretrvávajú medzí Čínou, Filipínami, Vietnamom, Tajvanom, Brunejom a Indonéziou.

Reklama

Jedno je však isté, Čína sa nebude kvôli USA vzdávať svojich pozícií.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

17:59

Vládny návrh zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete (TEN-T) prerokuje Národná rada (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní. Odhlasovali si to v utorok poslanci. Právnou normou sa má zrýchliť príprava projektov, ktoré štát určí ako strategické investície, aj tých, ktoré patria do TEN-T.

17:58

Vládny návrh novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve prerokujú poslanci Národnej rady (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní už na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom v utorok. Samosprávy majú vďaka zmene dostať do konca mája celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky (VÚC) necelých 68 miliónov eur.

17:57

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v utorok zákon o mobilizácii zameraný na zvýšenie počtu vojakov ukrajinskej armády. Hlavné ustanovenia zákona nadobudnú účinnosť mesiac po dátume podpisu, teda 16. mája.

17:55

V Česku je podľa ministra školstva Mikuláša Beka výrazný nepomer medzi dopytom po učiteľoch a aktuálnym počtom absolventov učiteľstva. V utorok vyhlásil, že v horizonte desiatich rokov je potrebné ich počet zvýšiť a od vysokých škôl si ich “objednávať” viac. Zároveň predstavil zmeny, ktoré sú súčasťou Reformy prípravy učiteľov. ČR chce, aby jej systém prípravy patril k najlepším v Európe.

17:13

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok zvolili za člena Súdnej rady SR Jaroslava Klátika. Podporilo ho 79 zo 142 prítomných zákonodarcov, proti bolo 53, desiati sa zdržali. Člena súdnej rady volili poslanci potom, ako sa Alena Svetlovská 14. decembra 2023 vzdala funkcie.

17:04

Na spomienkové slávnosti pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov v Normandii bude pozvaná aj delegácia z Ruska, nie však ruský prezident Vladimir Putin. Podľa agentúry AFP o tom v utorok informoval francúzsky organizačný štáb podujatia. Spresnil, že šéf Kremľa nebude pozvaný z dôvodu agresívnej vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

16:51

Vládna koalícia sa chystá hrubým spôsobom porušovať vlastnícke práva ľudí na Slovensku. V súvislosti s vládnym návrhom zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície to v utorok vyhlásila opozičná poslankyňa Veronika Remišová. Predseda tohto poslaneckého klubu Michal Šipoš avizoval, že budú hlasovať proti návrhu, aj proti skrátenému legislatívnemu konaniu o ňom.

16:44

V hlavnom meste Mexika namerali v pondelok rekordne vysoké teploty, ktoré dosahovali až 34,2 stupňov Celzia, uviedol šéf tamojšej štátnej komisie pre vodu Germán Martínez Santoyo na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali