Chmelár: Nepotrebujeme teraz mlčiacu prezidentku. Nastáva mimoriadne nebezpečná situácia!

Chmelár: Nepotrebujeme teraz mlčiacu prezidentku. Nastáva mimoriadne nebezpečná situácia!

Bratislava/Rojava 14. októbra 2019 (HSP/Foto: TASR)

 

Kurdi sú podľa Chmelára nešťastný národ. Apeluje na slovenskú diplomaciu. “Nastáva mimoriadne nebezpečná situácia”

Na snímke Eduard Chmelár a aktivistka protestujúca proti tureckej agresii v Sýrii

Ku vojenskej ofenzíve Turecka v posledných dňoch napísal komentár aj politický analytik a líder strany Socialisti.sk Eduard Chmelár, ktorý tvrdí, že Rojava, kurdská autonómna oblasť vyhlásená v roku 2012, od dnešného rána fakticky neexistuje.

Reklama

“Po tom, čo Turecko odmietlo návrh amerického prezidenta Donalda Trumpa na sprostredkovanie rokovaní s kurdskými bojovníkmi, sprostredkovalo dohodu Rusko, ale tentoraz medzi oficiálnou sýrskou vládou a kurdskou regionálnou správou. Súčasťou vyjednaných podmienok je zmluva, že Asadova armáda pomôže Kurdom vyhnať Turkov zo Sýrie, Kurdi stiahnu svoje vlajky a vyvesia sýrske. Ten, kto si myslí, že je to dobrá správa, je na strašnom omyle.”

“To najhoršie sa môže ešte len začať. Začína sa nová fáza vojny v Sýrii. Turecký prezident Erdogan už v reakcii na tento krok oznámil, že bude bojovať aj proti sýrskemu prezidentovi Asadovi, aj proti Kurdom, a ak to bude potrebné, aj proti Rusku a Iránu. Medzitým Trump nariadil americkým jednotkám v Sýrii, aby sa presunuli južne od línie tureckej ofenzívy proti Kurdom, ale aby neopustili krajinu, hoci pôvodne oznámil, že sa z nej sťahujú.”

Reklama

Trumpova reakcia je podľa slov Chmelára nepredvídateľná, no keďže to boli práve Spojené štáty, ktoré umožnili tureckú inváziu, dá sa podľa neho očakávať, že USA bude (aj keď len nepriamo) brániť Erdoganove pozície.

“Nastáva mimoriadne nebezpečná situácia pre celý región. A to ešte stále nie je tá najstrašnejšia správa. V dôsledku tureckej invázie sa dostalo na slobodu 859 extrémistov Islamského štátu a ich rodinných príslušníkov schopných všetkého, ktorých doteraz zadržiavali kurdské milície v tábore Ain Issa. Tí sa už teraz snažia dostať do 40 krajín, z ktorých pochádzajú – áno, aj do Európy. V regióne je ešte jeden tábor pre zadržiavaných bojovníkov ISIS – v Al Hol, tam ich je 70 000. Ak sa v dôsledku stretu Erdogana s Asadom dostanú na slobodu aj oni, bude to katastrofa pre celý svet. A čo robí európska diplomacia? Vydáva bezzubé vyhlásenia odsudzujúce tureckú inváziu…,” dodáva Chmelár.

“Fontátana mieru”

“Rozčuľujú ma tie mudrlantské reči, ktoré sa usilujú všetko spochybniť a ospravedlniť turecký postup: vraj na to určite mali nejaký dôvod…” Uviedol Chmelár a vrátil sa k vražde sýrskej političky Hevrin Chalefovej, ktorú včera znásilnili a následne ukameňovali tureckí žoldnieri.

“Toto je tá ich „Fontána mieru“. Naozaj chcete, aby tieto beštie boli našimi spojencami? Chalafová bola známou obhajkyňou práv žien a kresťanskej menšiny. Jej vražda nebola náhodná, bol to cielený útok na symbol.”

Reklama

 

Nešťastný národ

Kurdi sú podľa Chmelára nešťastný národ. V dôsledku koloniálnych vojen sa dnes historický Kurdistan nachádza na území piatich štátov (Turecka, Sýrie, Arménska, Iránu a Iraku). Samostatný kurdský štát si dnes nikto neželá – ani Američania, ani Rusi. 30-miliónoví Kurdi, najväčší národ na svete bez vlastného štátu, sú všetkými opustení.

“Napriek tomu a práve preto treba pamätať, akú nezastupiteľnú úlohu zohrali pri porážke Islamského štátu nielen v Sýrii, ale aj v Iraku. Najslávnejšia kurdská bojovníčka, veliteľka YPJ, jedinej ženskej armády na svete Nasrin Abdullah, s ktorou som sa stretol pred štyrmi rokmi na medzinárodnej konferencii mierových síl OSN v Brne, mi rozprávala, ako sociálno-ekologická revolúcia v Rojave priniesla tisícročia utláčaným ženám slobodu a umožnila im rozhodovať samostatne o svojej budúcnosti,” upozorňuje Chmelár.

“Už vtedy mala na svojom konte ako ostreľovačka 80 extrémistov z Islamského štátu. Kurdská ženská armáda bola postrachom všetkých teroristov, báli sa jej ako čert kríža. Títo fanatici totiž veria, že ak ich zabije žena, nedostanú sa ako mučeníci do neba. Pre takto zabitých teroristov odmietajú príslušníci Islamského štátu usporadúvať náboženské obrady, jednoducho ich spália. A hoci Kurdi bojovali predovšetkým o holú existenciu, vykonali v boji proti Islamskému štátu, a teda za nás všetkých, dokázateľne najviac.”

Reklama

O to zahanbujúcejšia je podľa neho zrada Západu. “Nehovoriac o tom, že je neuveriteľnou drzosťou, keď turecký prezident napadne severnú Sýriu a nazve tamojších statočných sýrskych Kurdov, ktorí nikdy nebojovali proti Turecku, teroristami. Treba si totiž opätovne pripomenúť, že Islamský štát by nikdy nevznikol, keby Američania nevytvorili vojnou v Iraku, Sýrii, ale aj Líbyi v tejto oblasti mocenské vákuum.”

“Máme voči Kurdom obrovský morálny dlh. A hoci si to nikto nechce priznať, neostáva nám nič iné ako veriť, že Putin má na rozdiel od nevyspytateľného Trumpa (ako obyčajne) nejaký plán, ktorý situáciu stabilizuje, lebo na bezzubú Európu sa dosiaľ nedá spoľahnúť. Je mi trápne, keď čítam, že generálny riaditeľ politickej sekcie ministerstva zahraničných vecí Marián Jakubócy prijal veľvyslankyňu Turecka a tlmočil jej „obavy“ Slovenska z ďalšieho vývoja. Na toto sme sa zmohli?! Turecko flagrantne porušilo medzinárodné právo, napadlo suverénny štát, zneužíva najatých žoldnierov na vraždenie civilistov, oživuje svojimi krokmi Islamský štát a my vyslovíme… obavy?! Viem si živo predstaviť, ako sa v Ankare na našej zbabelosti zabávajú. Neohradili sme sa ani len voči Erdoganovým vyhrážkam, že pustí do Európy tri milióny utečencov.”

 

Apel diplomacii

Chmelár sa prihovoril aj slovenskému ministerstvo zahraničia. “Ctihodní slovenskí diplomati, strčte si svoje obavy za klobúk. Je čas konať. My teraz nepotrebujeme mlčiacu prezidentku, ktorá ešte nedostala noty, a mlčiaceho exprezidenta, ktorý ešte neodvolal svoje vrúcne priateľstvo s diktátorom Erdoganom. Potrebujeme zásadových politikov,” uviedol a dodal:

“Prvým a základným krokom by malo byť zbrojné embargo, ku ktorému už pristúpili Nemecko, Francúzsko a Holandsko. Zastaviť dodávky zbraní do Turecka sme mali okamžite. Druhým krokom by mala byť spoločná dohoda Európskej rady nielen o sankciách voči Turecku, ale predovšetkým o ochrane európskych hraníc.”

Podľa Chmelára je najvyšší čas, “aby sme sa prestali spoliehať na Turecko, na Spojené štáty, na celé pochybné NATO, ktoré slúžilo vždy len na zabezpečenie amerických globálnych záujmov, lebo tak ako zradili svojich spojencov Kurdov, zradia aj nás. Európa sa musí naučiť brániť sama, lebo ďalšiu vlnu utečencov už nemusíme zvládnuť.”

“Preto ja a celé politické hnutie Socialisti.sk podporujeme protivojnovú demonštráciu Solidarita s Rojavou, ktorá sa uskutoční už túto stredu v Bratislave. Cieľom je vyvinúť tlak na najvyšších predstaviteľov Slovenskej republiky, aby jasne a dôrazne odsúdili tureckú agresiu v severnej Sýrii, aby sa na medzinárodnej úrovni rázne zasadili o okamžité ukončenie bojov aj za cenu tých najtvrdších politických a ekonomických opatrení voči Turecku. Povedzme jasné NIE vojne a útlaku,” dodal na záver Chmelár.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali