Chmelár: McCain podporoval každú americkú vojnu, obhajoval všetky protiprávne invázie, princípy jeho života ľudia so zmyslom pre spravodlivosť, česť a svedomie nemôžu schvaľovať

Chmelár: McCain podporoval každú americkú vojnu, obhajoval všetky protiprávne invázie, princípy jeho života ľudia so zmyslom pre spravodlivosť, česť a svedomie nemôžu schvaľovať

Bratislava 27. augusta 2018 (HSP/Foto:TASR-Jacquelyn Martin)

 

Politický analytik a prezidentský kandidát Eduard Chemlár publikoval článok hodnotiaci prínos a odvrátenú stránku amerického senátora Johna McCaina, ktorý zomrel v nedeľu vo veku veku 81 rokov. McCain podľa jeho slov patril k popredným americkým vojnovým štváčom.

Na snímke John McCain

Chmelár nezdieľa nadšenie z politickej kariéry McCaina podobne ako prezident Andrej Kiska, ktorý ho značil za muža s odvahou, silnými zásadami, neúnavného bojovníka za hodnoty, ktoré zdieľame na oboch brehoch Atlantiku (viac v článku).

Reklama

“Nemôžem oslavovať život tohoto muža. Preto som včera, v deň jeho úmrtia, mlčal. Ale keďže médiá zaplavili zvrátené oslavné titulky, ktoré ho nechutne skresleným spôsobom charakterizovali ako hrdinu, dobrodinca, idealistu, dokonca „klenot americkej politiky“ (Reflex), ľudia si zaslúžia poznať pravdu o tomto celoživotnom vojnovom štváčovi, ktorý podnecoval tie najničivejšie americké vojny a najhoršie americké vojnové zločiny, ktoré pripravili o život milióny ľudí,” vysvetlil Chmelár.

O McCainovi sa podľa neho najčastejšie hovorí ako o hrdinovi z vietnamskej vojny. “Jeho príbeh však nekorešponduje s tým, ako ho podávajú očití svedkovia. McCain by sa bol po zostrelení lietadla utopil, keby ho nezachránil vietnamský roľník Mai Van On, ktorý za ním skočil do jazera a dopravil ho na breh na bambusových brvnách. Statočný Vietnamec ho zachránil aj pred rozhnevaným davom, ktorý ho chcel lynčovať. A hoci sa z tejto záchrannej akcie zachovala fotografia, McCain ju nikdy a nikde nespomínal,” uviedol kandidát na prezidenta SR.

Reklama

“Jeho tvrdenia o systematickom mučení spochybnil nielen veliteľ zajateckého tábora (ktorého nemusíme považovať za dôveryhodnú osobu), ale aj americkí zajatci z toho istého miesta: „Nijakého väzňa v tábore nebili, ani fyzicky nezranili,“ povedali v marci 1999 plukovník Ted Guy a plukovník Gordon Larson pre noviny Phoenix New Times. Napriek tomu sa na tieto svedectvá zabudlo a počas jeho prezidentskej kampane sa vyrobil príbeh o hrdinovi, ktorý pravdepodobne nezodpovedá realite. No aj keby sme mu neupierali odvahu, nesmieme strácať zo zreteľa, o akú vojnu išlo. V tom istom čase, v ktorom vojská Varšavskej zmluvy podnikli inváziu do Československa, viedli Američania vyhladzovaciu vojnu vo Vietname, počas ktorej zabili milión ľudí, používali napalm, znásilňovali ženy, vyvražďovali dediny. Správali sa tam navlas rovnako ako nacisti. Najstrašnejší zločin sa odohral 16. marca 1968, kedy americkí vojaci vyvraždili celú dedinu My Lai. Z 504 obetí bolo 182 žien a 173 detí. Vzlykali, prosili, padali na kolená. Američania však neprejavili ani zamak súcitu a všetkých bez milosti postrieľali. Ešte pred smrťou im podpálili chatrče, ženy znásilnili a zavraždeným obetiam vyrezali bodákmi do tiel názov svojej roty. Zo všetkých vrahov napokon odsúdili iba poručíka Williama Calleyho, ktorý však napokon pobudol za mrežami iba tri dni – na príkaz prezidenta Nixona ho prepustili do luxusného domáceho väzenia. Aj Calleyho považovala verejná mienka za hrdinu. Po troch rokoch mu vďaka petícii „amerických vlastencov“ odpustili aj tento „trest“.”

Chmelár pripomína, že McCain nikdy tieto zločiny neodsúdil. “Práve naopak. Keď Američania pri tzv. Vianočnom bombardovaní zhodili na Hanoj viac bômb ako počas druhej svetovej vojny na Drážďany, americká tlač písala o metódach doby kamennej a Nixona označila za nepríčetného tyrana. Iba jeden muž ho pochválil – John McCain. Kým švédsky premiér Olaf Palme prirovnal Vianočné bombardovanie k nacistickým zverstvám, McCain ho označil za správnu vec. On sám šiel bojovať do Vietnamu dobrovoľne, jeho spolubojovníci ho označovali skôr za priemerného pilota, ktorý sa bezhlavo vrhá na cieľ, a to sa mu stalo aj osudným, keď ho zostrelili počas bombardovania Hanoja. Pre televíziu CBS v roku 1997 bez pocitu viny dokonca priznal: „Aj ja som bombardoval ženy a deti.“A tu sa začína koreň problému. Čestní a humánni ľudia môžu mať rozličné politické názory, ale nemôžu mať rozličné názory na genocídu.”

 

Prispel k normalizácii vzťahov medzi USA a Vietnamom?

McCainova účasť na bombardovaní sa najnovšie zmierňuje tak, že v 90. rokoch minulého storočia údajne prispel k normalizácii vzťahov medzi USA a Vietnamom. “Lenže aj tento príbeh má inú verziu. Keď Bill Clinton vyhlásil začiatok novej éry spolupráce oboch krajín, McCainov záchranca Mai Van On zaslal senátorovi list, v ktorom podrobne opísal jeho dramatickú záchranu v jazere. Odpovedal mu iba McCainov asistent, že senátor nemá záujem o vymyslené príbehy. Náš „hrdina“ bol zbabelý poďakovať sa statočnému mužovi, ktorý mu zachránil život.

Reklama

Keď však senátor navštívil v roku 1996 Hanoj, vietnamská strana mu pripravila nečakané stretnutie s jeho záchrancom a ukázala mu fotografiu ako dôkaz, ktorá sa dostala do všetkých svetových médií. Vietnamský roľník Mai Van On zomrel v roku 2006 vo veku 88 rokov. McCain na jeho smrť nijako nezareagoval a svojho záchrancu nespomenul ani v autobiografii. Do vytváraného obrazu prezidentského kandidáta ako vojnového hrdinu sa jednoducho nehodil. A ako to bolo v skutočnosti s jeho príspevkom k normalizácii americko-vietnamských vzťahov? Skutočným dôvodom nebola snaha o uzmierenie, ale ako sa neskôr priznal novinárom, čisto politické a ekonomické záujmy – v tom čase už totiž rástla moc Číny a McCain uznal za vhodné podporiť jej odvekého rivala, Vietnam…”

Ďalej Chmelár pripomína, že McCain podporoval každú americkú vojnu, obhajoval všetky protiprávne invázie a dokonca aj vtedy, keď už bolo jasné, že vojna v Iraku je prehraná, žiadal namiesto ústupu ešte tvrdšie údery.

“Tento človek sa v zahraničnej politike štyridsať rokov mýlil a zlyhania si nikdy nepriznal, neúspechy pripisoval neochote zasiahnuť ešte tvrdšie. Je výsmechom, ak sa v nekrológoch uvádza, že bol „neúnavným obhajcom ľudských práv vo svete“, pretože McCain bol predovšetkým neúnavným pokrytcom a zbrojárskym lobistom. Podľa odhalených depeší (tak ako ich zverejnil server Wikileaks) McCain v roku 2009 na súkromnom stretnutí ponúkol Kaddáfímu zbrane, aby neskôr hlučne podporoval jeho zvrhnutie.

“Podobne dvakrát zablokoval v Senáte snahy o zákaz dovozu zbraní do Saudskej Arábie, ktorými táto absolutistická monarchia vraždí civilistov v Jemene. Bol silným obhajcom izraelského apartheidu, blízkym spojencom Benjamina Netanjahua a v roku 2014 privítal izraelský vražedný útok na Gazu. O Palestínčanoch sa vyjadril, že USA by nemali ani len uvažovať o podpore palestínskeho štátu a v prípade, že by to svetové spoločenstvo urobilo, Spojené štáty by mali vystúpiť z OSN. Bol vykričaným rasistom, pokúsil sa zablokovať schválenie Dňa pamiatky na Martina Luthera Kinga a jeho vulgárne poznámky na adresu ľudí inej farby pleti pobúrili celý svet.”

Reklama

Navyše, Chmelár prizvukuje, že tento muž, ktorý podporoval eskaláciu vojen v Juhoslávii, Afganistane, Iraku, Líbyi, Sýrii, Nigérii, Sudáne, Mali, Gruzínsku, Ukrajine, Jemene a vyzýval na vojenské riešenie konfliktov s Iránom, Severnou Kóreou, Čínou a Ruskom, má na rukách krv státisícov obetí, a mal by byť prekliaty, nie vynášaný do nebies.

“Lebo ospravedlniť možno len to, ak je niekto o týchto jeho zločinoch neinformovaný, nie to, keď o nich vie a zobrazuje ho ako kladnú postavu amerických dejín. Tu už totiž narážajú základné civilizačné hodnoty na princípy jeho života, ktoré humánne a mierumilovne založení ľudia so zmyslom pre spravodlivosť, česť a svedomie nemôžu ani ospravedlňovať, ani schvaľovať,” dodal politológ Chmelár.

 

 

Ódy niektorých politikov

“Tvrdý politik, statočný vojak ktorý bojoval proti komunistom vo Vietname, to bol pre mňa John McCain. Moje myšlienky a modlitby patria dnes celej jeho rodine,” reagoval na úmrtie amerického sentora niekdajší predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda.

 

 

Reklama

Poslanec Národnej rady SR Peter Osuský vyjadril názor že McCain by bol s Reaganom najlepší americkí prezident v jeho živote. “A pri pohľade do americkej (i našej) budúcnosti zatiaľ nevidím nikoho, kto by mohol vyraziť po ich stopách,” napísal Osuský na sociálnej sieti Facebook

 

 

 

Reklama

Český politik Petr Fiala, šéf pravicovej “liberálno-konzervatívnej” ODS uviedol, že McCain bol neobyčajne statočný človek, bojovník za slobodu, muž pevných zásad, hlboké ľudskosti a stúpenec demokracie . “Bol priateľom České tepubliky. Česť jeho pamiatke,” napísal na Twitteri Fiala.

 

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali