Českí politici bránia pištole proti Európskej únii

Českí politici bránia pištole proti Európskej únii

Praha 12. novembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

Európska únia núti národné štáty k odporu. Politickému. Český Senát navrhuje, aby Listina základných práv a slobôd obsahovala výslovné právo brániť seba aj iných so zbraňou. A to je proti záujmom EÚ, pripomína Alena Novotná

Ilustračné foto

Ubránime sa pištoľou proti Európskej komisii? Nebojte sa vážení čitatelia, to nie je výzva k odporu proti Bruselu. Aj keď zo strany českého Senátu to tak môže vyzerať. Senátori chválili ústavnú novelu, ktorá má čeliť byrokratickému nezmyslu Európskej únie.

Reklama

O čo ide? Charta základných práv a slobôd možno bude obsahovať výslovné právo brániť seba aj iných so zbraňou podľa podmienok ustanovených zákonom. Horná komora tento návrh novely, ktorý predložila skupina senátorov na čele s bývalým policajným prezidentom Martinom Červíčkom, v prvom kole prerokúvaní podporila.

Novela má podľa zástancov zabrániť odzbrojovaniu potenciálnych obetí.

Reklama

Ide o symbolické povýšenie existujúceho práva, uviedol k senátorskej predlohe Červíček. Novela podľa neho v žiadnom prípade nepovedie k nekontrolovanému ozbrojovaniu.

Právo brániť život svoj alebo život iného človeka aj so zbraňou je zaručené za podmienok, ktoré ustanovuje zákon,” uvádza sa v jednostranovom návrhu, pod ktorým sa podpísala takmer polovica členov hornej komory.

Nejde len o nápad senátorov. Asi by sme im príliš lichotili. Navrhované doplnenie Charty základných práv a slobôd vychádza z petície, ktorú podpísalo 102 tisíc ľudí vrátane mnohých ústavných činiteľov. Petícia bola reakciou poľovníkov a ďalších majiteľov zbraní na snahu Európskej komisie obmedziť vlastníctvo zbraní vrátane legálne držaných.

Áno, teraz sa udrel klinec po hlavičke. Ide o bruselský nápad, ktorý má a teraz sa podržte riešiť teroristickú hrozbu v Európe. V hlavách únijných byrokratov totiž teroristi páchajú útoky zbraňami z vlastného súkromného vlastníctva. Žiadny čierny trh, žiadny nelegálny nákup zbraní.

Je objektívne zrejmé, že si Európska únia chce došliapnuť na prostých obyvateľov a ohroziť ich bezpečnosť. Prečo? Aby bolo jednoduché presadiť nejaký druh únijných bezpečnostných zborov? To je číra špekulácia. Ale, že obmedzenie vlastníctva zbraní zvýši bezpečnostnú hrozbu, je jasná vec.

Reklama

O možnej zmene Charty základných práv a slobôd v prospech práva brániť seba aj iných so zbraňou v ruke Sputnik hovoril so Stanislavom Mackovíkom, známym politikom, bývalým poslancom KSČM a členom snemovne výboru pre obranu.

Reagovať na totálnu hlúposť Európskej komisie týmto spôsobom bude asi neefektívne. V roku 2017 dokonca v Senáte prejednávali ústavnú novelu zákona, ktorá by dala legálnym držiteľom zbraní právo zasiahnuť na zaistenie bezpečnosti krajiny. Senátori vtedy novelu zamietli. Návrh predpokladal, že legálni držitelia zbraní by mali mať právo použiť zbraň a toto právo by malo byť zakotvené v Ústave ČR.

Súčasný senátny návrh, ale neochráni našich občanov pred vplyvom európskeho práva. Znamená to, že ak zotrváme v , tak sa naši občania budú podriaďovať tým tupostiam, ktoré tento politický klub produkuje. Efektívnejšie by bolo aby ČR mala v také postavenie, že jej nikto nebude diktovať, koľko prijme utečencov alebo aké náboje majú používať poľovníci. Senátori samotní pripúšťajú, že tento ich návrh je len symbolickým povýšením existujúceho práva. Je zaujímavé sledovať, ako Senát v priebehu dvoch rokov dokázal zásadne zmeniť názor v rovnakej veci. Preto sa domnievam, že tým len chcú upútať pozornosť a vykázať nejakú bohumilú činnosť. Počas tých dvoch rokov nedošlo k žiadnemu zázraku, ktorý by zrazu osvietil pravicový Senát k rozumným krokom.

Ak nás chce  chrániť pred terorizmom, tak by mala zmeniť hlavne svoju azylovú politiku a svoje správanie v rámci NATO. Kam vliezlo v posledných tridsiatich rokoch NATO, tam vždy nastal veľký migračný a bezpečnostný problém. Každý náš občan má možnosť brániť svoj život v súlade so zákonom. Ak nás niekto ohrozuje , tak to určite nie sú športoví strelci a poľovníci s ich zbraňami a muníciou, ktorí návrhy Európskej komisie nezmyselne poškodzujú,” hovorí politik.

Skutočne je v Česku situácia taká, že je potrebné zakotviť v Ústave možnosť zastreliť útočníka? Mackovík zdôrazňuje, že v našej krajine máme inštitút primeranej obrany. Ústavná zmena, ktorú navrhol Senát, bohužiaľ nezmení smernice, ktoré nám vnucuje Európska komisia.

Reklama

ČR sa stala súčasťou , kde hráme druhé husle. Kvalitou nám dodávaných potravín počínajúc a prístupom k našej suverenite končiac. Z ČR sa stal vykonávateľ nariadenia bez ohľadu na naše vlastné záujmy a priority. Zároveň môže ísť o pokus amerikanizácie bezpečnostného prostredia v ČR. Naša polícia v mnohých prípadoch začína riešiť priestupky hlavne a len silovým spôsobom. Ľudia to majú radi z televízie a verejnej mienky  a je tu ochota to tolerovať. To bude trvať do tej doby, kým si následky takéhoto správania odnesie niekto úplne nevinný. Potom sa spoločenský dopyt po dobrodružstve vo verejnom priestore zmenší. Poznáme prípad, keď policajt strieľal na chodca, ktorý prechádzal na červenú. Alebo prípad, keď dopravný policajt zastrelil pri prenasledovaní unikajúceho vozidla náhodnú chodkyňu.

Je teda otázkou či si situácia žiada formálnu zmenu zákona, keď tým nie sme schopní ovplyvniť ani tlak na obsah tým procesne potrebnejším noriem a hranicu primeranosti posúvame skôr k razancii. Ak sa má občan brániť, tak zákon dnes umožňuje primeranú obranu. Práve otázka primeranosti by mala byť hlavným vodiacim prvkom pri takých zmenách zákonov. Na druhej strane určite nie je dobre, že nás niekto z vonku tlačí na to, aby sa pri nákupe príborového noža predkladali občiansky preukaz,myslí si expert.

A teraz o šanciach. Existuje šanca, že sa parlament pochlapí a bude vzdorovať EÚ? “Parlament by mal preukázať rozum. Je nutné aj legislatívne podporiť predovšetkým tých, ktorí sú vlastníkmi zbraní a Európska komisia sa ich snaží obmedziť. Plošné šírenie zbraní to, ale nie je riešenie. Navrhované doplnenie Charty základných práv a slobôd vychádza z petície, ktorá nesie podpisy 102 tisíc občanov. Petícia bola reakciou majiteľov zbraní na snahu Európskej komisie obmedziť vlastnenie legálne držaných zbraní. Faktom je, že máloktorý terorista je vlastníkom zbrojného pasu a zatiaľ nevnímam nejakú urputnú snahu EÚ o obmedzenie pohybu časti migrantov, ktorí poskytujú riziká.

Niekoľko teroristických útokov vykonaných na území EÚ jasne ukázalo, že bezpečnostný systém zlyhal, keď potenciálneho útočníka sprvu identifikovali, ale následne ponechali bez akejkoľvek kontroly. Siahať do zákonov len kvôli symbolike je nedôstojné každého zákonodarcu. Zákony majú ľuďom pomáhať a obhajovať ich oprávnené záujmy. Ak by novela zákona donútila byrokratov v EÚ sa správať normálne, tak by mala význam. Ak je to len symbol, tak je to málo,” hovorí pán Mackovík.

Náš rozhovor zavŕšime otázkou, ktorá trápi odporcov zbraní. Neobávate sa, že v prípade schválenia novely v Česku porastie počet zabití a vrážd strelnou zbraňou? Alebo ide o plané obavy? Česi nie sú Američania

Keď sa pozriem, aký materiál ohľadom zbraní, streliva a pohybu osôb produkujú eurohujerskí byrokrati, tak musím povedať, že oni ohrozujú občanov EÚ najviac. Naši zákonodarcovia sa skôr musia zastať zdravého rozumu a nepodľahnúť populistickým trendom. Do ústavného zákona sa siahať len vtedy, keď novela bude riešiť podstatu problému. Na populistické a kozmetické zmeny je ústavný zákon predsa len veľký kaliber. Novela je v samom počiatku legislatívneho procesu a sám sa nechám prekvapiť, akú časť zákonodarcov osloví. Česko nie je Bronx, a preto samozrejme záleží na obsahovej kvalite novely,” hovorí Stanislav Mackovík.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali