Česká vláda schválila zákaz predaja potravín dvojakej kvality. Za porušenie hrozia vysoké pokuty

Česká vláda schválila zákaz predaja potravín dvojakej kvality. Za porušenie hrozia vysoké pokuty

Praha 21. mája 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Ivan Sekretarev)

 

V pondelok vláda schválila zákaz predaja potravín rôznej kvality, ale v rovnakom obale. Problematika dvojakej kvality potravín a nepotravinových výrobkov sa týka ako ČR, tak ďalších európskych štátov vrátane Slovenska. Ministerstvo poľnohospodárstva ČR navrhuje, aby za porušenie tejto novinky hrozila pokuta vo výške až 50 miliónov korún

Ilustračné foto

Potraviny, ktoré sú pod rovnakým označením ponúkané v rôznych krajinách Európskej únie, ale líšia sa svojím zložením, už nebude možné uvádzať v Českej republike na trh.

Reklama

Vláda na dnešnom (20.5. – pozn. red.) rokovaní schválila novely zákonov, ktoré riešia problematiku dvojakej kvality potravín a ďalšieho tovaru, informoval úrad vlády na Twitteri.

Cieľom nášho návrhu je, aby potraviny, ktoré sa svojimi vlastnosťami líšia, výrobcovia spotrebiteľom neponúkali v rovnakom obale, označení, farbe, grafike či s rovnakým marketingom, povedal už skôr minister poľnohospodárstva Miroslav Toman.

Reklama

Uvádza sa, že na dodržiavanie zákazu dvojakej kvality bude dohliadať Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Podľa toho, v akej podobe prejde návrh Snemovňou, sa určí prechodné obdobie na preznačenie výrobkov.

Problém s dvojitou kvalitou potravín sa týka predovšetkým nadnárodných spoločností. Nemôžeme pripustiť, aby fakticky existovali občania niekoľkých kategórií. Je nutné spotrebiteľom zabezpečiť férové zaobchádzanie,uviedol minister.

Za porušenie nariadenia v novele zákona by tak mala byť udeľovaná značná pokuta, a to vo výške 50 miliónov korún. Zaplatiť ju pritom budú musieť v prípade porušenia obchodníci, nie nadnárodní výrobcovia.

Zo zavedenia prísnejších pravidiel a prípadného postihu zo strany Európskej komisie však český minister strach nemá.

To, že sprísňujeme a ideme nad rámec, to je v poriadku, pretože do budúceho europarlamentu sme dohodnutí s pani europoslankyňou Oľgou Sehnalovou i s pánom Pavlom Poceom, že túto tému budú točiť ďalej, pretože pre nás to nekončí voľbami, ale je to téma dlhodobá,uviedol.

Reklama

Okrem iného je daný návrh zameraný na prísnosť definície české potraviny. Tá je v tomto prípade zmiernená. Uvádza sa, že danú vec do zákona presadil exminister Marian Jurečka (KDUČSL).

Doterajšie znenie nezohľadňovalo fakt, že niektoré zložky nemožno z objektívnych dôvodov na území Českej republiky získať. Napriek tomu výroba z týchto zložiek je v rámci Česka tradičná a rozšírená. Týka sa to najmä čokoládových cukríkov a čokolády, čaju, kávy, kávovín alebo ryžových extrudovaných a pufovaných výrobkov,vysvetlil Jurečka, prečo takú vec navrhol.

Okrem zmiernenia však daný návrh novely obsahuje aj jedno sprísnenie, a to u mäsa. Konkrétne ide o možnosť označovania produktu za český, a to len v prípadoch, keď je zabité zviera narodené a odchované v Českej republike.

Novela tiež umožňuje, aby zamestnanci SZPI podľa novely mohli zastierať pri kontrolných nákupoch svoju totožnosť. Podľa rezortu je totiž potrebné zabezpečiť, aby mali daní inšpektori chránené osobné údaje a aby neboli kontroly marené.

Dôkazy získané pri kontrole inšpektorom konajúcim s utajenou totožnosťou budú plne využiteľné v nadväzujúcom konaní, ktoré vedie SZPI ako príslušný orgán pre toto konanie. Skutočnosť, že inšpektor konal s utajenou totožnosťou, bude utajená po nevyhnutnú dobu, aby došlo k naplneniu účelu kontroly – z hľadiska kontrolovanej osoby je táto okolnosť absolútne nepodstatná,vyjadril sa k veci úrad.

Reklama

Už v minulosti Karel Havlíček (ANO) avizoval, že štát predloží novelu zákona zakazujúcu predaj všetkého tovaru ponúkaného v rôznych krajinách v rôznej kvalite, ale v rovnakom obale.

Minister poľnohospodárstva skôr vyhlásil, že cieľom rezortu sú lacnejšie a zároveň kvalitnejšie a výhodnejšie tuzemské potraviny pre ľudí. Dlhodobo propagujeme české kvalitné výrobky, nech je to Klasa, Regionálna potravina, česká potravina alebo české cechové normy potravinárskej komory. Nehovoríme spotrebiteľovi, čo si má kupovať, ale ukazujeme mu, čo je z nášho pohľadu kvalitné,dodal vtedy k veci.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali