Časť vystúpenia V. V. Putina na svetovom ekonomickom fóre v Davose. Putin vidí 4 priority

Časť vystúpenia V. V. Putina na svetovom ekonomickom fóre v Davose. Putin vidí 4 priority

Levice 28. januára 2021 (HSP/kremlin.ru/Foto:TASR/AP-Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin)

 

Teraz je dôležité prejsť od všeobecných vyhlásení k  činom, nasmerovať skutočné úsilie a zdroje na dosiahnutie zníženia sociálnej nerovnosti v rámci jednotlivých krajín a postupného zbližovania úrovne ekonomického rozvoja rôznych krajín a regiónov planéty. Potom nebudú migračné krízy,” povedal Vladimir Putin v rámci svojho vystúpenia na fóre v Davose prostredníctvom videokonferencie

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Vladimir Putin pokračoval: Významy a akcenty takejto politiky, ktorá má zabezpečiť udržateľný a harmonický rozvoj, sú zrejmé. Čo je to? Jedná sa o vytváranie nových príležitostí pre všetkých, vytvárania podmienok pre rozvoj a realizáciu potenciálu človeka bez ohľadu na to, kde sa narodil a kde žil.

Reklama

A tu načrtnem štyri kľúčové priority. Ako ich vnímam ja. Možno nepoviem nič originálne. Pretože Klaus (moderátor diskusie – pozn. prekl.) umožnil Rusku vyjadriť môj postoj, určite to urobím.

Po prvé. Človek by mal mať pohodlné prostredie pre život. Jedná sa o bývanie a prístupnú infraštruktúru: dopravnú, energetickú, verejné služby. A samozrejme, vhodné životné prostredie, na to by sa nikdy nemalo zabúdať.

Reklama

Po druhé. Človek si musí byť istý, že bude mať prácu, ktorá mu zabezpečí neustále rastúci príjem a z toho vyplývajúcu slušnú životnú úroveň. Po celý život musí mať prístup k efektívnym mechanizmom vzdelávania, dnes je to absolútne nevyhnutné, čo mu umožňuje rozvíjať a budovať svoju kariéru a po jej ukončení dostávať slušný dôchodok a sociálne zabezpečenie.

Po tretie. Človek si musí byť istý, že dostane kvalitnú a efektívnu lekársku starostlivosť, keď je to potrebné, že systém zdravotnej starostlivosti mu v každom prípade zaručuje prístup k modernej úrovni služieb.

Po štvrté. Bez ohľadu na rodinný príjem by deti mali mať možnosť dôstojne sa vzdelávať a využívať svoj potenciál. Každé dieťa má tento potenciál.

Iba tak je možné zaručiť najefektívnejší rozvoj modernej ekonomiky. Ekonomika, kde ľudia nie sú prostriedkom, ale cieľom. A iba tie krajiny, ktoré môžu dosiahnuť pokrok v uvedených štyroch oblastiach (nie sú vyčerpávajúce, hovoril som iba o hlavných), ale iba tie krajiny, ktoré môžu dosiahnuť pokrok minimálne v týchto štyroch oblastiach, zabezpečia udržateľný a inkluzívny rozvoj.

Práve tieto prístupy sú základom stratégie, ktorú realizuje aj moja krajina, Rusko. Naše priority sú postavené na človeku, jeho rodine, zamerané na demografický vývoj a záchranu ľudí, na zlepšovanie životných podmienok ľudí, ochranu ich zdravia. Snažíme sa vytvárať podmienky pre dôstojnú a efektívnu prácu a úspešné podnikanie, aby sme zabezpečili digitálnu transformáciu ako základ technologického usporiadania budúcnosti celej krajiny, a nie úzkej skupiny spoločností.

Reklama

Na tieto úlohy plánujeme sústrediť úsilie štátu, podnikateľov a občianskej spoločnosti a v nasledujúcich rokoch vytvoriť stimulujúcu rozpočtovú politiku.

Pri dosahovaní našich národných rozvojových cieľov sme otvorení najširšej medzinárodnej spolupráci a sme presvedčení, že spolupráca na globálnej sociálno-ekonomickej agende by mala pozitívny vplyv na celkovú atmosféru vo svetových záležitostiach a vzájomná závislosť pri riešení akútnych súčasných problémov by vyvolala vzájomnú dôveru, ktorá je teraz obzvlášť dôležitá a obzvlášť aktuálna.

Je zrejmé, že éra spojená s pokusmi o vybudovanie centralizovaného, ​​unipolárneho usporiadania sveta, táto éra skončila. Vlastne to ani nezačalo. V tomto smere sa uskutočnil iba pokus, ktorý už tiež skončil. Takýto monopol jednoducho svojou povahou odporoval kultúrnej, historickej rozmanitosti našej civilizácie.

Realita je taká, že vo svete vznikli skutočne rôzne rozvojové centrá, so svojimi vlastnými charakteristickými modelmi, politickým systémom a spoločenskými inštitúciami. A dnes je nesmierne dôležité budovať mechanizmy na koordináciu ich záujmov, aby sa rozmanitosť a prirodzená konkurencia medzi pólmi rozvoja nezmenila na anarchiu, sériu zdĺhavých konfliktov.

Z tohto dôvodu budeme musieť okrem iného pracovať na posilňovaní a rozvoji univerzálnych inštitúcií, ktoré nesú osobitnú zodpovednosť za zaistenie stability a bezpečnosti vo svete, za vývoj pravidiel správania v globálnom hospodárstve a v obchode.

Reklama

preklad Andrej Rehák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali