Capriles sa pred vyhlásením výsledkov volieb stretol s vojenským velením

Capriles sa pred vyhlásením výsledkov volieb stretol s vojenským velením

Caracas 15. apríla (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

V čase, keď prvé výsledky sčítania naznačovali, že víťazom by sa mohol stať Capriles, stretol sa s vojenským vedením a ministrom vnútra

Člen štábu vodcu venezuelskej opozície informoval, že Henrique Capriles sa stretol s členmi najvyššieho velenia venezuelskej armády. Oznámila to agentúra AP.

Reklama
Porazený opozičný venezuelský prezidentský kandidát Henrique Capriles

Schôdzka sa uskutočnila viac ako štyri hodiny po uzavretí volebných miestností v prezidentských voľbách, ktorých víťazom sa stal Caprilesov najväčší súper Nicolás Maduro.

Nezávislý bezpečnostný analytik Rocio San Miguel vo svojom mikroblogu na sieti Twitter napísal, že na schôdzke bol prítomný aj minister vnútra Nestor Reverol.

Reklama

Člen štábu hovoril pod podmienkou zachovania anonymity a nepoznal podrobnosti Caprilesovho stretnutia s predstaviteľmi vojenského velenia. Schôdzka sa uskutočnila v čase, keď mal Caprilesov štáb k dispozícii prvé výsledky sčítania hlasov, na základe čoho usúdil, že kandidát opozície vyhráva.

Nicolás Maduro, bývalý vodič autobusu, ktorého si zosnulý Hugo Chávez vybral za “korunného princa”, napokon vyhral prezidentské voľby so ziskom 50,7 percenta, kým Capriles skončil druhý so 49,1 percentami hlasov. Rozdiel medzi nimi je 235.000 hlasov v Madurov prospech. Volebná komisia označila výsledky volieb za nezvratné.

Capriles ich však odmietol uznať a žiadal dôkladné preverenie výsledkov, ako aj opätovné sčítanie hlasov.

 

Capriles sa snaží destabilizovať situáciu po voľbách. Výsledky neuznal

Reklama

“Máme rozdielne výsledky,” citovala vyjadrenie Caprilesa (40) krátko po polnoci miestneho času tlačová agentúra Reuters. Podľa jeho slov sa objavilo 3000 hlásení o nezrovnalostiach pri nedeľňajších voľbách, od ostreľovania volebných miestností po ich znovuotvorenie po oficiálnom skončení hlasovania.

Capriles vo svojom vyhlásení uviedol, že ak aj bol Maduro doteraz nelegitímnym vodcom Venezuely, teraz je jeho nelegitímnosť ešte väčšia. “Nebojoval som dnes proti kandidátovi, ale proti veľkému zneužívaniu moci,” vyhlásil 40-ročný Capriles.

Aj keď prívrženci opozície v uliciach skandovali “Podvod” a trieskali do hrncov a panvíc, Capriles ich nevyzval, aby proti výsledkom volieb protestovali na uliciach.

 

Novým prezidentom Venezuely sa v nedeľňajších voľbách stal Nicolas Maduro, ktorého si za svojho nástupcu vybral v marci zosnulý Hugo Chávez

Maduro sa pokúsi udržať líniu nastolenú Hugom Chávezom

Reklama

Maduro (50), ktorého si za svojho nástupcu vybral v marci zosnulý Hugo Chávez, vzhľadom na tesný výsledok predtým uviedol, že je ochotný nechať prerátať odovzdané hlasy, a vyzval obyvateľov na zachovanie pokoja. Pred voľbami povedal, že bude pokračovať v Chávezom začatej “bolívarovskej revolúcii” a upevňovaní socializmu. Mandát nového prezidenta potrvá do roku 2019.

Madurovi priaznivci sa po skončení hlasovania zišli pred prezidentským palácom na námestí Miraflores v Caracase, kde sa im prihovoril zvolený prezident. Prisľúbil, že bude pokračovať v politickej línii svojho mentora, zosnulého Huga Cháveza, a najmä v jeho sociálnych projektoch pre materiálne slabšie vrstvy obyvateľstva.

Jonni González z jedného z chudobných predmestí Caracasu uviedol pre AP, že uplynulých “14 rokov ukázalo, že socializmus je riešením nielen pre Venezuelu, ale pre celé ľudstvo. Je to riešenie pre svetovú chudobu. Capriles predstavuje kapitalizmus”.

 

Capriles chce odklon od sociálnej politiky

Capriles postavil svoju kampaň na prísľube zaviezť brazílsky model proobchodnej politiky s veľkými výdavkami štátu pre sociálnu sféru. Chcel však presadiť aj postupný odklon od Chávezovej hospodárskej politiky – postupný pre to, aby nedošlo vo Venezule k politickej a hospodárskej nestabilite.

Opozičný vodca chcel skoncovať aj s pomocou ľavicovým vládam v krajinách Latinskej Ameriky, ako je Kuba, Ekvádor, Bolívia a Nikaragua, a utlmiť spojenectvo s krajinami ako Irán či Sýria, ktoré presadzoval Chávez.

Spor ohľadom výsledku volieb vo Venezuele vyvoláva podľa niektorých analytikov obavy z politických nepokojov v krajine, ktorá má veľké zásoby ropy, hoci bezprostredne po voľbách bola situácia viac-menej pokojná.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

18:20

Čína v piatok oznámila vytvorenie novej zložky svojej armády – jednotky zameranej na posilnenie kapacít kybernetického boja a schopnosti Pekingu “bojovať a vyhrávať” vojny.

18:07

Bratislavská polícia pripomína vodičom dopravné obmedzenia v tuneli Sitina, ktorý bude počas nadchádzajúceho víkendu uzatvorený. Dôvodom je druhá etapa servisnej uzávierky tunela. Dopravné obmedzenia začnú platiť v piatok o 22.00 h a potrvajú do soboty (20. 4.) do 10.00 h. Následne treba s nimi počítať od soboty od 22.00 h do nedele (21. 4.) do 10.00 h.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali