Campbell: Korupcia je podstatou liberálnej demokracie. Zelenskyj môže traumatizovať pražskú kaviareň

Campbell: Korupcia je podstatou liberálnej demokracie. Zelenskyj môže traumatizovať pražskú kaviareň

Praha 10. júla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Vladislav Vodnev)

 

Expert na ruský svet, Čínu a svetovú politiku, Jan Campbell analyzuje výsledky volieb v Kazachstane a dynamiku udalostí na Ukrajine. Nevylučuje ani vypuknutie novej vojny na Balkáne. Poukazuje aj na obrovskú úroveň korupcie vo všetkých sférach života, takzvanej liberálnej demokracie

Na snímke Kassym-Jomart Tokajev

Jeden mesiac po mimoriadnych prezidentských voľbách v Republike Kazachstan (RK) 9. 6., ktoré splnili očakávané prognózy, je s ohľadom na dynamiku zmien vo svete, v Európe, Centrálnej Ázii a bezprostrednom susedstve V4 práve postavenej do rohu, dostatočná doba k prvej reflexii výsledkov a konania nového prezidenta Tokajeva a súčasne prvému predbežnému porovnaniu výsledkov a konania ukrajinského prezidenta Zelenského.

Reklama

Z historického hľadiska predstavujú mimoriadne voľby prezidenta RK bezprecedentnú udalosť. Lokálne ju charakterizovala politická konkurencia, množstvo kandidátov a snaha liberálnych demokratov zmeniť politický kurz. Politickú konkurenciu oživila prvá dáma – kandidátka na prezidenta v histórii RK, predvolebnej debaty. Debát sa zúčastnil aj predstaviteľ opozičného vlasteneckého hnutia Kazachstanu s 20-ročnou politickou skúsenosťou, novinár Amirzhan Košanov.

Množstvo kandidátov umožnilo pestrofarebnosť predvolebnej kampane a samotných volieb. Okrem toho kampaň ponúkla všetkým, kto chcel alebo sa zúčastnil volieb, možnosť počuť a ​​predstaviť si širokú škálu trendov, výziev a prístupu k ich riešeniu. To je dôležitý aspekt, pretože RK sa nachádza v centre uragánu zmien. Tie ovplyvnia a budú mať následky v susedných štátoch a regiónu, a samozrejme ovplyvnia aj vzťah medzi nimi a trojicou veľmocí: RF, ČĽR a USA.

Reklama

Z rôznych, verejne dostupných zahraničných informačných prameňov, som získal presvedčenie, že rôznorodosť, konkurencia, volebný proces a občianska aktivita, nehľadiac na narušenie priebehu volieb (predovšetkým v Nur-Sultanovi Almaty), ktoré sú vlastné liberálnej demokracii v mnohých prípadoch vedome ignorujúci zákony, zaujali pozorovateľa volieb rôznych štátov, politických smerov a presvedčení.

Ak pridám na posúdenie vysokú účasť vo voľbách, mäkkou politizáciu kazašskej verejnosti, a v neposlednom rade reakcii víťaza volieb Tokajeva, vrátane návrhu na založenie špeciálneho Výboru dôvery verejnosti (dobre doplňujúcu úlohu už niekoľko rokov existujúceho Zhromaždenie národov Kazachstanu), je možné označiť priebeh a výsledok volieb, nielen prekvapením, ale aj dôkazom pre budúce analýzy a porovnania. To aj preto, že zahraniční pozorovatelia ani opozícia, ktorá zaželala k víťazstvu Tokajevovi, nespochybnili voľby a ich výsledok.

Výsledok volieb sa stal novým meradlom volebnej kampane a výberu kandidátov do Parlamentu RK v roku 2021. Kvalita volieb v roku 2021 sa bude merať aj podľa úspešnosti konania a realizácie príkazov prezidenta Tokajeva. Ten sa nechal počuť na tlačovej konferencii tým, čo nepočujeme a nevidíme vo forme spolupráce s opozíciou v českej kotline, na Ukrajine a inde: Môžu existovať rôzne názory, ale máme jeden národ. Rôzne názory, ale jeden národ.

Pre doplnenie a druhú časť príspevku uvádzam niekoľko skutočností, ktoré sa týkajú konania prezidenta Tokajeva po zvolení. 1) Rozhodnutie riaditeľa informačno-analytického centra Národnej akadémie pre vzdelanie Anara Tastanova z 23. mája, obnoviť, tzv. učebno-výrobné kombináty (УПК) pre žiakov a žiačky základných škôl platí a bude realizované.

2) Vývoj, rozvoj, funkcie a marketing exportu (neprírodných zdrojov) boli 4. 7. transferované z Ministerstva priemyslu a infraštruktúry do nového Ministerstva obchodu a integrácie. Vláda RK musí realizovať príkaz prezidenta Tokajeva z 17. 6. Príkaz obsahuje okrem iného požiadavku na ministerstvo, vykonávať funkcie v oblasti technickej regulácie, štandardizácie a zabezpečenie jednotného hodnotenia a merania. Komisia Madžilise (dolná komora parlamentu) už odsúhlasila kandidatúru na funkciu ministra: Bachyt Sultanov.

Reklama

3) Po štyroch mesiacoch vo funkcii poradcu prezidenta bol 5. 7. uvoľnený Eržan Žalbakovič (1969), absolvent Univerzity Al-Farabi v Almaty so špecializáciou História politiky.

V kontexte špecializácie ex-poradca prezidenta sa nachádza ústava RK, voľba a požiadavky na prezidenta. Tým sa môže stať každý občan RK starší ako 40 rokov bez ohľadu na národnosť a etnickú príslušnosť, môže byť narodený v inom štáte, vyznávať alebo nevyznávať vieru, nesmie, ale byť príslušníkom žiadneho kultu. Kandidát na prezidenta RK musí byť štátnym príslušníkom RK, žiť v RK minimálne 15 rokov, musí ovládať štátny jazyk (kazaština) a nemať problémy so splácaním úverov.

V predvečer osláv Dňa hlavného mesta (6. 7.), prvýkrát Nur -Sultan dostal prezidentské vyznamenanie 27 osobností – absolventov vojenských učilíšť a akadémií RK. Vyznamenanie, ktoré má svoj význam aj v kontexte nedávneho výbuchu vo vojenskom sklade v Arys, v kontexte sociálnej politiky, obsahujúce pridelenie 3 tisíc bytov mladým pracujúcim Kazachom (v Almaty, Nur-Sultanovi a Šymkentu) a v neposlednom rade aj s novo uzákonenými, Dňom pracujúcich v médiách, sa udeľuje každoročne v spojení s oslavami Dňa hlavného mesta počas vztyčovanie štátnej vlajky.

Štátny sviatok sa datuje od roku 2009 po predchádzajúcej právnej úprave 18. 6. 2008. Názov hlavného mesta v preklade z arabčiny znamená nur svetlo a sultan moc, autoritu. V tomto roku bol rozpočet na oslavu Dňa hlavného mesta 3x menší a počet programov sa zmenšil z obvyklých 300 v minulosti, na 100 v tomto roku.

Čriepky udalostí a voľne vybrané príklady konania prezidenta Tokajeva umožňujú presvedčivé porovnanie s voľbou a konaním nového prezidenta Ukrajiny, Volodymyra Želenského, nielen v kontexte tridsaťročnej histórie oboch štátov po rozpade ZSSR, ale aj v kontexte národnostných, religióznych, a v neposlednom rade, hodnotových rozdielov. Prvé kroky prezidenta RK Tokajeva indikujú, že pozná históriu, vie o koreni a obsahu slova Res publica, uctieva vzdelanie a bude robiť všetko pre vyrovnané susedské vzťahy. Viac si nemožno v danej chvíli ani priať. To sa nedá povedať o Ukrajine.

Reklama

Tam prebehli voľby v historicky rovnakej dobe, s inými osobnosťami a témami. Voľby, ktoré boli ovplyvnené konfliktom na východe krajiny, korupciou a stagnujúcou životnou úrovňou obyvateľov, vyhral Volodymyr Zelenskyj so ziskom 73,22% hlasov, podobný voľbám v RK. Ostatné charakteristiky volieb sa podobajú: Dedičstvo rozpadu ZSSR, prví prezidenti vyrástli, dostali vzdelanie a pracovali v rovnakom politicko-hospodárskom systéme. Pre ten zvolili náhradu vo forme liberálnej demokracie. 39 kandidátov, z ktorých väčšina mala politickú minulosť a zúčastnila sa práce súčasného parlamentu, boli ovplyvnení dianím vo svete, domácimi a zahraničnými liberálnymi demokratmi.

Nebudem sa rozpisovať o podrobnostiach povolebného (ne) konanie seriálového herca – prezidenta Ukrajiny, ktorý vyhral zbierkou vtipov, kritikou korupcie a zreteľne proeurópsku orientáciou. Dovoľujem si však pripomenúť pre porovnanie prevahu, kvalitu a skúsenosť predchodcov ich následníkov v oboch štátoch. V uvedených kategóriách vyhral ex-prezident Nazarbajev a jeho nástupca nad ex-prezidentom Porošenkom, všetkými jeho predchodcami a súčasným nástupcom. Prečo?

Nazarbajev už pred rokmi verejne a neverejne ohlasoval ťažkú ​​dobu pre štáty a svet, v ktorom mnohé štáty neprežijú. Ukrajina patrí podľa môjho hodnotenia k tým, ktoré neprežijú v známej podobe a formáte. Nazarbajev umožnil v novembri 2018 na zasadnutí Astana Club diskusiu, ktorá obsahovala opis výziev a nebezpečenstvo pre RK. Niečo podobné je možné iba v RF a nemožné na Ukrajine, a bohužiaľ dnes aj v ČR. Oba štáty sa nachádzajú, podobne ako RK, v unikátnej lokalite a stave vo vzťahu k USA, ČĽR a RF pod sankciami.

Ak prezident Tokajev na základe svojho vzdelania na MGIMO, funkcií v medzinárodných organizáciách a diplomacie, si celkom určite uvedomuje podstatu liberálnej demokracie a pri svojich rozhodnutiach zohľadňuje životnú skúsenosť, špecifiká kazašského národa a nutnosť kompromisu, to celkom určite nemožno tvrdiť o prezidentovi Zelenskom.

Ten si mal počas prezidentskej kampane naštudovať aspoň modernú históriu Ukrajiny, históriu Minských dohôd a čo to je byť hračkou v rukách veľkých v bezohľadnej hre o moc. Čo to znamená byť hračkou, akú funkciu a úlohu môže hrať v bezohľadnej hre, dovoľuje uvedomenie si podstaty liberálnej demokracie: je to korupcia všetkého druhu a prakticky všade.

Korupcia ako rakovina a metastázy sa ponúka ako zbraň proti zahraničným investíciám v obviňovaných krajinách (RF, ČĽR, Ukrajina, RK pod.) A tým pre oslabenie spolupráce so zahraničím a oslabenie rozvoja vlastnej spoločnosti a štátu. Korupcia dovoľuje viesť informačnú vojnu aj za cenu toho, že jedným z ich predstaviteľných následkov môže byť občianska vojna. Tú sa snaží RK podobne ako RF vylúčiť pomocou vnútornej a zahraničnej politiky. Ukrajina zatiaľ nie. O EÚ a ČR sa nebudem dnes zmieňovať. Korupcia umožnila vojnu v Líbyi, Iraku, Sýrii, Jemene a koniec koncov aj na Ukrajine. Dnes nevylučujem novú vojnu na Balkáne.

V tomto kontexte si mohol prezident Zelenský uvedomiť, že Minské dohody nemôžu byť splnené, aj keby sa rozhodol naozaj byť sluhom ľudu, ako sa prezentoval v kampani. Ako si človek s vtipom, predstavivosťou a politickou neskúsenosťou mohol predstaviť, že splnenie Minských dohôd by znamenalo koniec sankcií proti Ruskej federácii, koniec režimu na Ukrajine a nevyliečiteľnú traumu u návštevníkov a členov pražskej kaviarne. To je jedna stránka mince. Tú druhú mohol spoznať z odpovede na priamu otázku ohľadom korupcie a úplatkárstva v USA a EÚ. Pán Volker alebo prezident Trump mu mohli oznámiť, že oficiálne ide o maličkosť: 1 trilión USD (1 000 000 000 000 000 000), v skutočnosti 2-3 a možno aj viac.

Korupcia, to je aj príbeh nezákonného predaja a exportu zbraní z Ukrajiny a prostredníctvom Ukrajiny, ktorý dnes zamestnáva vyšetrovacie orgány SRN. Jedným z následkov korupcie a s ňou spojené možnosti vydierania je želanie USA vymeniť unavených amerických vojakov za nemeckých v Sýrii. Korupcia to je dnešná konferencia slobodných médií v Londýne bez účasti RT a Sputnika, za to s hanobením prezidenta Putina v gruzínskej TV Rustavi 2. Korupcia to je aj úpadok vedy, vzdelania a nekritická idealizácia Západu. Nebudem pokračovať. Jasné je, že prezident RK Tokajev patrí k málu tých, ktorí vedia o koreni a obsahu slova Res publica, dôležitosti vzdelania a vyrovnaných susedských vzťahov.

Prezident Zelenský je už opustený EÚ. To dokazuje dnešná neprítomnosť ukrajinskej vice-premiérky zodpovednej za euroatlantickú a EÚ integráciu, pani Ivana Klimpušová – Cincadzová. Čoskoro bude bezmocný a bude mať iné priority. Preto hľadá pomoc v Bielom dome. Tam ju nedostane ani formou rady, že mal ihneď po prísahe rozpustiť Radu, konať bezodkladne alebo sa okamžite zrieknuť funkcie. Inak čoskoro nebude prezidentom ani občanom Ukrajiny, tak ako ju dnes poznáme.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali