Ich cesta okolo sveta mala dokázať, že všetci ľudia sú dobrí. Vrahovia “neveriacich” slniečkarov už poznajú svoje tresty

Ich cesta okolo sveta mala dokázať, že všetci ľudia sú dobrí. Vrahovia “neveriacich” slniečkarov už poznajú svoje tresty

Dušanbe 22. novembra 2018 (HSP/Foto: TASR/AP- Adel Hana)

 

Počas leta došlo k útoku na skupinu cyklistov v okrese Dangara juhovýchodne od Dušanbe, metropoly Tadžikistanu. Mladí Američania sa rozhodli zanechať nudný život, zdolať celý svet na bicykloch a dokázať, že ľudia na celom svete sú len dobrí. Ukázalo sa ale, že to nie je celkom pravda. Vozidlo Daewoo Leganza totiž zrazilo niekoľko cyklistov – “neveriacich”. Na telách mŕtvych sa našli aj bodné rany. Tadžický najvyšší súd najnovšie vyhlásil rozsudky nad útočníkmi

Na snímke Jay Austin a Lauren Geogheganová.

Auto mal riadiť 21-ročný Džafariddin Jusufov, obyvateľ mesta Norak (rusky Nurek). Jeho posádka potom z miesta činu ušla, vozidlo sa však vzápätí našlo v katastri neďalekej obce.

Reklama

Ministerstvo vnútra neskôr oznámilo, že pri pokuse o jej zadržanie boli usmrtené tri osoby vrátane Jusufova, napísala agentúra Avesta.

K zodpovednosti, hoci bez predloženia dôkazov, sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS) ” v reakcii na výzvy zamerať sa na občanov koaličných krajín z križiackej aliancie”. Islamský štát k incidentu zverejnil video, ktoré zobrazovalo mužov sediacich pred čiernym znakom ISIS. Pozreli sa do kamery a hovorili o smrti “neveriacich”.

Reklama

Ministerstvo vnútra Tadžikistanu tvrdí, že útok autom na skupinu zahraničných cyklistov v Tadžikistane, ktorý si vyžiadal štyri obete, spáchala “teroristická organizácia Strana islamskej obrody Tadžikistanu” (PIVT). Konkrétne šlo o komando vedené Husajnom Abdusamadovom, ktorý prešiel v rokoch 2014-15 v Iráne “ideologickým a vojensko-diverzným výcvikom” a bojoval na strane IS v Iraku a v Sýrii. (viac TU)

33-ročný Abdusamadov bol medzičasom za tento čin zatknutý a predvolaný pred tadžický najvyšší súd. Ako informuje Daily Mail podľa agentúry AFP, odsúdený bol na doživotie za viacero obvinení vrátane terorizmu.

Abdusamadov sa priznal k zabitiu občanov USA Lauren Geogheganovej a Jaya Austina, holandského občana Reneho Wokkeho a švajčiarskeho občana Markusa Hummela. Jedna osoba z Holandska, jedna zo Švajčiarska a jedna z Francúzska útok prežila.

Odsúdených bolo aj 14 ďalších obžalovaných, pričom dvaja boli odsúdení na 16 rokov za obvinenie z účasti v zločineckej skupine a z podpory extrémizmu. Jedenásť z nich dostalo trest odňatia slobody na 18 mesiacov za to, že nezverejnili informácie o útoku, a jedna žena dostala podmienečný trest, pretože sa musí starať o svoje malé dieťa.

 

Reklama

Otvorená cesta s tragickým koncom

Jay Austin a Lauren Geogheganová sa rozhodli, že skoncujú s nudnou prácou v kancelárii vo Washingtone. Austin pracoval pre ministerstvo bývania a rozvoja miest, a Geogheganová pracovala v prijímacej kancelárii na Georgetownskej univerzite.

“Už ma nebaví tráviť najlepšie hodiny dňa pred počítačovým monitorom, a farbiť najlepšie roky môjho života šedou a béžovou farbou,” napísal Austin na svojom blogu pred tým, než odišiel zo svojej práce.

Pár sa rozhodol, že vymení kanceláriu za svet a vybral sa na jazdu bicyklom okolo Zeme. Svoju celoročnú cestu zdokumentovali na Instagrame a na spoločnom blogu.

Ako uviedol denník The New York Times, hovorili o otvorenosti a tolerancii. V jednom zo svojich príspevkov uviedli, že cudzinci pre nich predstavujú láskavosť a milosť (viac v článku).

Reklama

Avšak vysnívaná cesta dvoch mladých ľudí mala tragický a strašidelný koniec.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali