Bukovský uviedol, že denník SME šíri falošné správy a strach v súvislosti s liečivami proti koronavírusu

Bukovský uviedol, že denník SME šíri falošné správy a strach v súvislosti s liečivami proti koronavírusu

Bratislava 24. februára 2021 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Známy kritik súčasnej vlády kvôli jej prístupu ku pandémii koronavírusu – MUDr. Igor Bukovský PhD. – upozorňuje na to, že denník SME na svojich internetových stránkach šíri správy o tom, že vitamíny a iné alternatívne liečivá nefungujú v liečbe ochorenia covid-19. Podľa názoru Bukovského ide dokonca o šírenia falošných informácií.

Na snímke lekár Igor Bukovský

“Vitamín D nefunguje! A nefunguje ani vitamín C a zinok! Hlásajú palcové titulky článku na denníku SME. Kto sú ľudia, ktorí takto negatívne ovplyvňujú imunitu, náladu aj vývoj situácie? Aké majú dôvody k tomu, aby zavádzali a šírili falošné správy?” Pýta sa vo videu na sociálnej sieti  doktor Bukovský upozorňujúc na konkrétny text v prílohe daného periodika (primar.sme.sk).

Reklama

Podľa Bukovského ide o tému, ktorá keď sa dostane do médií a na sociálne sieti, tak sa stáva v krátkom čase virálnou. “Pretože to je zrazu niečo, čo v tejto situácii vyvoláva záujem, pozornosť, konflikt… To, že to súčasne vyvoláva aj strach, obavy a možno u niektorých ľudí aj beznádej, pretože sa dočítajú, že to, čo doteraz prijali do svojho života ako užitočné opatrenie, zrazu nemá fungovať?”

Uviedol, že denník SME v článku tvrdí, že vraj vysoké dávky zinku, vitamínu C ani vitamínu D nepomáhajú covidovým pacientom v rýchlejšom zotavení. Majú to naznačovať dve nové štúdie, ktoré sa ako vôbec prvé zaoberali vplyvom bežne dostupných výživových doplnkov na zdravotný stav nakazených osôb. “Oba výskumy týkajúce sa vitamínu C a zinku, ako aj vitamínu D boli publikované v časopise JAMA Network,” píše SME.

Reklama

Bukovský na to reagoval s tým, že ide o “absurdné tvrdenia” už len v tom, že spomínané štúdie majú byť prvými, ktoré sa zaoberali témou výživových doplnkov a vitamínov v liečbe pacientov s covidom-19. Opýtal sa redaktorky denníka SME, či je “nevzdelaná a nezorientovaná”. “Vy chcete ovplyvňovať 10-tisíce ľudí, ktorí čítajú primar.sk pod dáždnikom SME. S akým pocitom vy chodíte do práce?” Pýta sa autorky článku. “Potom sa tie informácie šíria ďalej a vy vlastne zasadíte do spoločnosti pochybnosti a obavy a strach.”

“Denník SME teda podľa môjho názoru vedome, alebo možno nevedome, zavádza, prípadne tá autorka článku Michaela Nagyová vôbec netuší o čom boli odborné štúdie, na ktoré odkazuje. A tým šíri, a v kontexte toho účinku týchto látok v súčasnej situácii, falošné a poplašné správy.”

MUDr Bukovský minulý týždeň hovoril o štúdii, ktorá naopak potvrdzovala zvýšenie úspešnosti liečby koronavírusu u pacientov v Španielsku, ktorým bol podávaný vitamín D (viac v článku).

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:13

V nemeckom prístavnom meste Hamburg sa v piatok začal súdny proces so 47-ročným Sýrčanom, ktorý je podozrivý z účasti na vojnových zločinoch spáchaných provládnymi polovojenskými jednotkami v Sýrii v rokoch 2012 – 2015.

16:46

Britské úrady v piatok informovali, že v spolupráci so zahraničnými partnermi zavádzajú nové sankcie, ktorých cieľom je bojovať proti pokusom Ruska a Severnej Kórey (KĽDR) obísť a ignorovať existujúce sankcie prostredníctvom barterovej výmeny zbraní za ropu.

16:45

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská armáda pokračuje na severovýchode Ukrajiny v postupe a že jej jednotky v priebehu týždňa od spustenia nového pozemného útoku dobyli v Charkovskej oblasti už 12 dedín.

16:40

Podpaľačský útok na synagógu v Rouene na severe Francúzska bol “akt antisemitizmu”, uviedol v piatok francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Dodal, že útočník bol alžírskeho pôvodu a nemal francúzske občianstvo.

15:51

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal zákon, ktorý umožňuje niektorým kategóriám odsúdených, aby slúžili v ukrajinskej armáde.

15:38

Európsky parlament (EP) v piatok upozornil, že krátky film, ktorý zdôrazňuje dôležitosť eurovolieb a ochrany demokracie, od svojho uvedenia 29. apríla má na konte už viac než 190 miliónov videní.

15:04

Niekoľko nemeckých spolkových krajín spustilo iniciatívu na nadviazanie užších vzťahov medzi obyvateľmi Nemecka a Poľska vrátane návštev susednej krajiny, učenia sa jazyka a budovania vzájomného porozumenia.

14:51

Litva v piatok prevzala rotujúce predsedníctvo vo Výbore ministrov Rady Európy (RE) od Lichtenštajnska. Došlo k tomu počas stretnutia ministrov zahraničných vecí 46-člennej paneurópskej organizácie.

14:50

Úrady v Juhoafrickej republike (JAR) ukončili záchranné práce po páde rozostavanej budovy v meste George na juhu krajiny. Tragédia si vyžiadala najmenej 33 obetí.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali