Žinčica obsadila tretie miesto v rebríčku, pivo druhú pozíciu. „Chceli sme lepšie porozumieť tomu, čo je pre Slovákov stále typická potravina, ako ju konzumujú, pri akých príležitostiach a čo sú ich obľúbené kombinácie,” informovala agentúru SITA hovorkyňa spoločnosti Billa Kvetoslava Kirchnerová.
Ľudia podľa prieskumu naše tradičné syrové výrobky radi príležitostne kombinujú aj s rôznymi nápojmi. “Oštiepky, parenice alebo korbáčiky si najviac ľudia vychutnávajú s pivom, ktoré sa zároveň ocitlo v rebríčku na druhom mieste za bryndzou. Ovčí syr zas zvyknú zapíjať kyslomliečnymi výrobkami,“ povedal Michal Vyšinský z agentúry 2muse.
Z výsledkov prieskumu ďalej vyplýva, že korbáčiky robia spoločnosť pri televízore polovici Slovákov (49 %) a bryndzu konzumujú bežne ako súčasť pravidelného stravovania viac ako tri štvrtiny (76 %). “Záujem Slovákov o slovenské výrobky je veľký. Až štyria z piatich oceňujú najmä ich chuť a čerstvosť, ale nezabúdajú ani na tradíciu a ich pôvod. Dokonca, v niektorých prípadoch zaváži pôvod výrobku viac ako iné faktory,” doplnila hovorkyňa spoločnosti Billa.
Prieskum TOP 20 Slovenských potravín vypracovala pre spoločnosť Billa agentúra 2muse na základe kvantitatívneho ad-hoc prieskumu formou on-line panela s riadeným prístupom na vzorke 1 005 respondentov. Terénny zber dát prebiehal v rozpätí dátumov 11. júna až 18. júna 2020.