Bratislava chce elektromobily pustiť do buspruhu a dať im aj parkovacie miesta

Bratislava chce elektromobily pustiť do buspruhu a dať im aj parkovacie miesta

Bratislava 1. novembra (TASR) – V najbližšom čase by mohli elektromobily jazdiť v Bratislave v buspruhoch spolu s verejnou dopravou a mesto by im taktiež vyhradilo 30 bezplatných parkovacích miest v centre. Aj takto plánuje Bratislava podporovať rozvoj elektromobility na svojom území. Elektrickými autami chce šetriť životné prostredie aj znížiť hladinu hluku v meste.

Počas septembrového Európskeho týždňa mobility Bratislava podpísala memorandum so Slovenskou asociáciou pre elektromobilitu (SEVA), kde sa zaviazala pripraviť stratégiu na podporu elektromobility. Dnes už konkrétne kroky vypracované má, schválili ich aj bratislavskí poslanci. "Prvým krokom je, že mesto prispeje k tomu, aby boli v Bratislave vybudované rýchlonabíjacie stanice. Malo by ich byť päť až šesť. V tejto fáze by zatiaľ takýto počet mohol stačiť na to, aby, ak si niekto kúpi elektromobil, mohol si svoje vozidlo v meste pohodlne nabiť," vysvetľuje poradca primátora Michal Feik. Dnes sú v Bratislave v prevádzke zatiaľ dve rýchlodobíjacie stanice, celkovo ich je však verejných 13. Zvyšné ale rýchlonabíjacie nie sú.

Podporiť Bratislavčanov v tom, aby si kúpili elektromobil, chce mesto aj tým, že ich pri parkovaní uprednostní. "Zatiaľ veľmi skromne, vždy možno v nejakých našich priestoroch vyhradíme parkovacie miesta pre jeden, prípadne dva elektromobily," povedal pre TASR Feik. Mesto takto plánuje v centre vytvoriť dodatočných 30 bezplatných parkovacích miest. Pri novej investičnej výstavbe chce tiež tam, kde to mestu pôsobnosť umožňuje, zabezpečiť, aby aspoň tri percentá parkovacích miest boli vyhradené pre elektromobily.

"Ten, kto príde elektromobilom, jednak šetrí životné prostredie nulovými emisiami, a taktiež takéto auto nevydáva žiadny hluk. Bratislava sa dlhodobo v prieskumoch vyznačuje tým, že má veľmi vysokú hladinu hluku, čo sa negatívne prejavuje aj na zdraví obyvateľov," pripomína poradca primátora.

Reklama

V buspruhoch už budú môcť po novom jazdiť aj taxíky, tento týždeň to schválili poslanci Národnej rady SR. Do vyhradených jazdných pruhov pre verejnú dopravu však chce mesto pustiť aj elektromobily či car polling, teda druh dopravy, pri ktorom sa menšia skupina cestujúcich spojí, aby sa spoločne dopravili v určitom čase na určité miesto. V takom aute by mali podľa mesta sedieť aspoň traja pasažieri.

"Myšlienka je síce dobrá, ale už dnes vieme, že máme veľký problém s vymožiteľnosťou práva pri jazde týmito pruhmi. Využívajú ich arogantní šoféri, ktorých pravdepodobne polícia nestíha sankcionovať," upozorňuje predseda dopravnej komisie mesta Jozef Uhler. Ak tam podľa neho mesto pustí napríklad aj elektromobily, mnohí ľudia nebudú vedieť, prečo tam tieto autá jazdia. "Sú na prvý pohľad nerozoznateľné," zdôraznil Uhler.

Reklama

Hlavný dopravný inžinier mesta Tibor Schlosser ale vysvetľuje, že polícia plánuje zaviesť kamerový systém a prostredníctvom neho kontrolovať a sankcionovať. Vodiči elektromobilov tak podľa Schlossera budú môcť evidovať do databázy ŠPZ svojich áut. Ľudia, ktorí jazdia buspruhom a nebudú evidovaní v systéme, zaplatia pokutu, dodal Schlosser.

Upraviť by sa tiež podľa stratégie mal režim vstupu do pešej zóny. Autá, ktoré prevádzky v centre zásobujú, by do historického jadra mesta mohli vojsť medzi 4.00 a 9.00 h, pričom hlučnejšie autá by mohli využiť iba hodinu a pol z tohto času, a to medzi 6.30 a 8.00 h.

Poradca primátora vysvetľuje, že podpora elektromobility vo svete stále rastie. V Holandsku je napríklad do roku 2015 vyčlenený rozpočet vo výške deväť miliónov eur na implementovanie národného akčného plánu, ktorý obsahuje rad aktivít pre stimuláciu elektromobility. Len v Amsterdame by malo do dvoch rokov jazdiť 10.000 elektromobilov. V Bratislave ich je dnes do 30.

"Mesto chce v budúcnosti vyvinúť aktivitu aj smerom k vláde, aby boli elektromobily podporované tak, ako v iných krajinách, možno nejakou dotáciou. Ukazuje sa, že to bolo nevyhnutné vzhľadom na vysokú cenu týchto vozidiel," podotkol Feik s tým, že hoci vodič elektromobilu zaplatí za 100 kilometrov jazdy od 1,5 do 2 eur a aj údržba auta je lacnejšia, vstupné investície sú stále vysoké.

Reklama

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

14:37

Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu z ostrova Capri do prístavnej plošiny v talianskom Neapole. Presné okolnosti, ako vysokorýchlostný trajekt vrazil do prístavnej plošiny, neboli bezprostredne známe. Záchranári uviedli, že žiadna zo zranených osôb nie je vo vážnom stave.

14:32

Na tisícke miest po celom Česku sa v piatok koná policajná akcia s názvom Speed Marathon, ktorá sa zameriava najmä na kontrolu dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti. Preventívna akcia má podľa Polície ČR (PČR) prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a väčšej bezpečnosti na cestách.

14:24

V srbskom meste Niš bude v nedeľu evakuácia, aby sa dala bezpečne odstrániť nevybuchnutá bomba NATO, uviedol v piatok mestský štáb pre mimoriadne situácie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali