Bratislava čaká protest nespokojných farmárov z celého Slovenska

Bratislava čaká protest nespokojných farmárov z celého Slovenska

Bratislava 19. februára 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)

 

Bratislava očakáva v utorok príchod nespokojných farmárov z celého Slovenska na Tyršovo nábrežie v mestskej časti Petržalka. Do hlavného mesta má namiesto plánovaných vyše 960 prísť 100 poľnohospodárskych strojov

Na snímke štart celoslovenskej protestnej jazdy farmárov naprieč Slovenskom do Bratislavy v obci Gyňov, okres Košice-okolie v pondelok 18. februára 2019

S bratislavským magistrátom majú farmári dohodu, že budú na 11 miestach, najmä na námestiach. Vyjadriť chcú svoj nesúhlas so stavom v poľnohospodárstve. Koniec ich protestu sa predpokladá vo štvrtok (21. 2.) večer alebo v piatok (22. 2.) dopoludnia.

Reklama

Mesto Bratislava oceňuje, že po spoločnom rokovaní farmári upustili od zámeru zviditeľniť svoje požiadavky blokádou ciest poľnohospodárskymi strojmi a v záujme pokojného priebehu formu protestu prispôsobia. Napriek tomu sa treba podľa magistrátu pripraviť na to, že od utorka do piatka sa budú v hlavnom meste presúvať poľnohospodárske stroje, čo môže spomaliť dopravu. Farmári budú mať centrum protestu na Tyršovom nábreží.

“Cením si, že protest, ktorý v Bratislave tento týždeň farmári pripravujú, nebude protestom, ktorého cieľom by bolo v našom meste vyvolať dopravný kolaps,“ povedal bratislavský primátor Matúš Vallo.

Reklama

Výzva Iniciatívy poľnohospodárov na protest v Bratislave mala veľký ohlas medzi farmármi, ktorí chceli prísť vyjadriť svoj nesúhlas so stavom v poľnohospodárstve. Množstvo strojov, ktoré nahlasovali do protestu, by však podľa bratislavskej samosprávy spôsobil kompletnú paralýzu mesta, ktoré v súčasnosti aj tak čelí vážnym dopravným obmedzeniam. Po spoločných rokovaniach sa farmári rozhodli neobmedzovať dopravu v Bratislave a znížili množstvo poľnohospodárskych strojov, s ktorými prídu do hlavného mesta.

“Nebudú stáť na cestách, ale v utorok ich bude možné stretnúť na 11 miestach v Bratislave – Primaciálnom námestí, Námestí SNP, Župnom námestí, Hodžovom námestí, pri trhovisku Miletičova, na “pápežskej lúke” v Petržalke a na ďalších miestach,” informoval TASR hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Nespokojní farmári chcú v stredu (20. 2.) rokovať napríklad s predstaviteľmi ministerstiev vnútra, pôdohospodárstva či vlády o situácii malých pôdohospodárov, o fungovaní Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) a iných témach. V informácii pre médiá iniciatíva uviedla, že žiadajú pozemkové úpravy, stropovanie dotácií na konečného užívateľa podľa návrhu Európskej únie, spustenie protikorupčných opatrení v pôdohospodárstve a lesníctve. Od stretnutia očakávajú vytvorenie dokumentu s návrhom termínov riešenia problémov.

Predstavitelia farmárov sa stretli s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a zástupcami polície v piatok (15. 2.) v Košiciach. “Ak sa preukáže, že napríklad aj v rezorte pôdohospodárstva, v niektorých organizáciách na lokálnej úrovni nefungujú veci ako majú, budeme musieť prijať aj zásadné a rázne personálne opatrenia,” povedal predseda vlády.

Avizovaný protest nespokojných farmárov v Bratislave označila začiatkom februára šéfka agrorezortu Gabriela Matečná (SNS) ako politickú aktivitu. Mnohí jeho aktéri boli totiž podľa nej neúspešní v komunálnych a v krajských voľbách. Novelu zákona o nájme poľnohospodárskych a lesných pozemkov, transparentnú stránku PPA v súvislosti s dotáciami a ďalšie kroky v technickej oblasti sú podľa nej aktivity, ktoré urobil rezort pôdohospodárstva smerom k nespokojným farmárom.

Reklama

Malí a strední farmári prišli protestovať na traktoroch do Bratislavy aj v júni 2018.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali