Branislav Gröhling: Pri otváraní škôl musíme doladiť jednotlivé detaily a špecifiká

Branislav Gröhling: Pri otváraní škôl musíme doladiť jednotlivé detaily a špecifiká

Bratislava 13. mája 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Pri otváraní škôlok a škôl sa musia doladiť jednotlivé detaily a špecifiká. Diskusie s tímom epidemiológov a odborníkmi v tejto súvislosti naďalej pokračujú, uviedol to pre TASR minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS)

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling

“Keďže ide o dôležitý krok, musíme si byť na 100 percent istí, že rozhodnutie bude správne a dobre nastavené, a preto musíme doladiť jednotlivé detaily a špecifiká. Naďalej platí, že musíme sledovať aj vývoj situácie u nás, ale aj v okolitých štátoch,” poznamenal minister školstva.

Reklama

Rezort školstva zároveň poukázal, že v jednotlivých krajinách Európskej únie postupne otvárajú školské zariadenia, avšak za prísnych hygienických a bezpečnostných opatrení. O tom, či budú školy otvorené aj na Slovensku, sa rozhodne v pondelok 18. mája, potvrdil to premiér Igor Matovič (OĽaNO).

Väčšina krajín Európskej únie už ohlásila termín, v ktorom obnoví vyučovanie a umožní deťom návrat do škôl. Z analýzy ministerstva školstva vyplýva, že Dánsko začalo s postupným otváraním školských zariadení 15. apríla, Rakúsko a Nemecko od 4. mája. Francúzsko, Holandsko, Švajčiarsko otvorili prvé školy tento týždeň a ešte pred koncom mája vyučovanie v školách obnovia vo Fínsku či Belgicku. Veľká Británia otvorí základné školy najskôr od 1. júna.

Reklama

V Nemecku najprv otvoria materské školy pre deti v posledných ročníkoch a podobne základné školy pre žiakov, ktorí sa pripravujú na prechod na vyšší stupeň vzdelania. Otváranie ostatných ročníkov základných škôl je podmienené ďalším ústupom vírusu. Nižšie ročníky materských škôl či stredné školy už Nemecko pred septembrom neplánuje otvoriť.

Z analýzy vyplýva, že v Rakúsku otvorili školy pre žiakov končiacich stredné školy, v pondelok 18. mája by sa mali do škôl vrátiť žiaci základných škôl a študenti nižších ročníkov stredných škôl. Vo Veľkej Británii otvoria základné školy najprv pre deti v materských školách, v prípravných triedach pred nástupom na základnú školu a tiež v prvom a v šiestom ročníku základných škôl.

Medzi ochranné opatrenia, ktoré sprevádzajú otváranie škôl vo väčšine krajín patrí pravidelná a častá dezinfekcia a znižovanie koncentrácie ľudí na jednom mieste. Pracovníci dánskych škôl napríklad dozerajú na to, aby si žiaci umývali ruky najmenej každé dve hodiny, pred jedlom aj po jedle, po zakašľaní či po kýchnutí. Škola pravidelne dvakrát denne dezinfikuje povrchy, ako sú kľučky, kohútiky či stoly. V materských školách sa dezinfikujú aj hračky. Deti s príznakmi ochorenia, hoci aj miernym nachladnutím musia ostať doma. O ochorení musia rodičia informovať aj školu. Dánske školy fungujú v režime týchto nariadení už vyše dva týždne a úrady zatiaľ nezaznamenali nárast počtu nakazených obyvateľov v krajine.

 

Potrebujeme kombináciu digitálneho a klasického vzdelávania, tvrdí Gröhling

Reklama

Pre slovenské školstvo je potrebná kombinácia digitálneho a klasického vzdelávania, uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) s tým, že v súčasnosti žiakom chýba najmä fyzický kontakt.

Z analýzy Inštitútu vzdelávacej politiky vyplýva, že viac ako 32.000 žiakov základných škôl môže byť bez pripojenia na internet, čím vzniká najmä v súčasnosti problém. Školáci sa vzdelávajú z domu a mnohí z učiteľov využívajú na komunikáciu so žiakmi najmä elektronickú poštu. Minister v tejto súvislosti uviedol, že počas leta by mohli byť pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia a pre tých, ktorí pociťujú, že v týchto mesiacoch nemali plnohodnotné vzdelávanie, k dispozícii letné školy. Zamerané budú na výchovu žiakov a vzdelávanie, avšak nebudú povinné, ale dobrovoľné.

Minister poznamenal, že situácia by sa dala vyriešiť aj začiatkom nového školského roka 2020/2021 v septembri, keď sa v školách opakuje učivo z predchádzajúcich ročníkov. “Štátny pedagogický ústav pripravuje materiál, ktorý sa bude zameriavať na to, ako v septembri zvládnuť a zopakovať učivo a ako vyrovnať prípadné rozdiely. Dôverujem učiteľom a celému školskému systému, že toto zvládneme,” povedal Gröhling. Poukázal na to, že situácia nie je taká, že by sa celý rok žiaci v škole neučili. “My sme sa z desiatich mesiacov sedem učili prezenčnou formou a tri mesiace sa učíme dištančnou formou. Áno, je to iné vzdelávanie, ale vždy sme si želali, aby školstvo bolo digitálne. Teraz si uvedomujeme, že potrebujeme kombináciu týchto dvoch vecí, pretože fyzický kontakt chýba,” uzavrel minister školstva.

Školy a školské zariadenia sú z dôvodu šírenia nového koronavírusu na Slovensku zatvorené od marca. Počas mimoriadneho prerušenia vyučovania v školách sa vzdelávanie realizuje dištančnou formou.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:10

Jedna osoba zahynula a ďalších osem utrpelo zranenia v nedeľu pri zrútení obytnej budovy v tureckom meste Istanbul. Uviedol to miestny predstaviteľ.

12:52

Indonézska sopka Ibu na ostrove Halmahera v provincii Severné Moluky v nedeľu opäť vybuchla a vychrlila stĺp hustého sivého popola do výšky 7. 000 metrov.

12:39

Exprezident Donald Trump by mal byť odsúdený do väzenia, čo bol na súde uznaný ako vinný v prípade podplácania a podvodu. Povedala to pornoherečka Stormy Daniels (vlastným menom Stephanie Cliffordová) v rozhovore pre sobotný britský bulvárny denník The Mirror. Tým zároveň prelomila doterajšie mlčanie mimo súdnej siene v tomto prípade.

12:11

Čína sa usiluje zabrániť tomu, aby sa niektoré krajiny zúčastnili na mierovom summite vo Švajčiarsku, ktorý Peking verejne kritizoval, pretože Rusko nie je pozvané. Uviedol to v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

11:51

Poisťovne pri vstupe do životného poistenia fajčenie zohľadňujú pri riziku smrti a v pripoistení závažných ochorení. Ak sa ukáže, že klient nepriznal fajčenie v zdravotnom dotazníku, poisťovňa môže odstúpiť od dohodnutej zmluvy alebo odmietnuť poistné plnenie. Informovala o tom hovorkyňa poisťovne Uniqa Beáta Lipšicová.

11:50

Záujem o rekreačné nehnuteľnosti výrazne klesá. Kým počas pandémie dopyt po rekreačných nehnuteľnostiach vzrástol, aktuálne majitelia prestávajú chaty využívať a začínajú ich rozpredávať. Odráža sa to aj na cene, ktorá poklesla už o 10 až 15 %. Vyplýva to zo zistení siete realitných kancelárií RE/MAX.

11:48

Letné brigády sú dobrou zárobkovou činnosťou pre študentov, tento rok ich však bude menej. Ponuky práce by si mali študenti dôsledne prečítať, mnohé z nich môžu byť totiž podvodné. Upozornila na to odborníčka z personálnej agentúry Grafton Jitka Kouba.

11:47

Na Staromestskom námestí v Prahe došlo v sobotu ku stretu medzi dobrovoľníkmi, ktorí pri stánku vyberali peniaze pre Ukrajinu a rusky hovoriacimi cudzincami. Celú vec preveruje polícia.

11:45

Exprezident Donald Trump a budúci republikánsky prezidentský kandidát pre novembrové voľby v USA sa pripojil k sociálnej sieti TikTok. Jej vlastníkom je čínsky technologický gigant ByteDance, ktorý čelí snahe americkej vlády obmedziť jeho pôsobenie v USA.

11:44

Severokórejský vodca Kim Čong-un navštívil prvú prednášku v novopostavenej škole pre predstaviteľov vládnucej strany, informovali o tom v nedeľu štátne médiá.

11:39

V srbskom hlavnom meste Belehrad sa v nedeľu začali opakované voľby do miestneho zastupiteľstva a voliči majú možnosť hlasovať do 20.00 h.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Záhon ruží počas Slávnosti ruží v areáli kaštieľa v obci Dolná Krupá v okrese Trnava

Autor: TASR-Lukáš Grinaj

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali