“Bomba zo vzácnych kovov.” Nová čínska zbraň proti USA

“Bomba zo vzácnych kovov.” Nová čínska zbraň proti USA

Peking 4 júna 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Ng Han Guan)

 

Peking chystá ďalšiu ranu Washingtonu v obchodnej vojne obmedzenia na export vzácnych kovov do USA potrebných na výrobu smartfónov, obrazoviek, akumulátorov, laserov, radarov a ďalších druhov civilnej a obrannej produkcie. Mnohým americkým spoločnostiam tak hrozí ekonomická pohroma, pretože 80 % týchto kovov dovážajú z Číny

Ilustračné foto

Priama a zjavná hrozba

Reklama

Čína zavádza nový systém vydávania exportných licencií na kovy vzácnych zemín, oznámil v utorok hovorca čínskeho ministerstva obchodu Gao Feng a dodal, že toto opatrenie je dostatočný a účinný nástroj kontroly vývozu vzácnych kovov.

Zvýšilo to obavy Američanov, že Peking chce využiť svoje dominantné postavenie dodávateľa vzácnych kovov ako zbraň v obchodnej vojne.

Reklama

Prezident ČĽR Si Ťinpching navštívil podnik na výrobu kovov vzácnych zemín patriaci spoločnosti JL MAG RareEarth Co. iba niekoľko hodín po tom, čo Trumpova administratíva zakázala americkým podnikateľom spoluprácu s Huawei. Čínskeho lídra sprevádzal vicepremiér Liu He, ktorý viedol delegáciu na obchodných rokovaniach s USA.

Táto návšteva je signálom pre USA. Čína môže použiť vzácne kovy ako nástroj v obchodnej vojne,predpokladá analytik Pacific Securities Jan Kunghe v komentári pre Bloomberg.

Pekinská vládna agentúra National Development and Reform Commission urobila vo štvrtok vyhlásenie, že nikomu nie je dovolené použitie produkciu čínskych vzácnych kovov na úkor rozvoja ČĽR.

 

Vzácny tovar

Reklama

Kovy vzácnych zemín je 17 chemických prvkov: skandium, ytrium a 15 takzvaných lantanoidov z predposledného riadku Mendelejevovej tabuľky (lantán, neodým, cer, holmium a ďalšie).

Nie všetky sa vyskytujú v prírode zriedkavo. Céru je v zemskej kôre napríklad desaťkrát viac ako olova. Problém je v tom, že kovy vzácnych zemín nemajú vlastné rudy, sú obsiahnuté iba v rudách iných kovov. Pričom ich tieto rudy obsahujú tak málo, že ich koncentrácia neprevyšuje zvyčajne desatiny percenta a u takých prvkov ako prométium, samárium, európium, holmium ide iba o tisíciny percenta.

Vzácne kovy dnes potrebujú prakticky všetky druhy technologicky náročnej produkcie, počnúc čipmi a končiac senzorovými obrazovkami a okuliarmi na nočné videnie. Ytrium, dysprózium, európium, gadolínium, lantán a terbium napríklad potrebné pri výrobe farebných obrazoviek. Ytrium používajú tiež pri liečení onkologických chorôb, gadolínium zase v rontgenografii.

Bez céru a lutécia sa nedá produkovať sklo pre optické káble, terbium potrebujú pre ploché televízne a počítačové obrazovky, skandium a cer pre akumulátory, erbium a thulium pre silné lasery.

Neodymové magnety sú obsiahnuté vo veľkom množstve moderných zariadení, počnúc mikrofónmi v mobilných telefónoch a bezdrôtových slúchadlách a končiac veternými elektrárňami, motormi pre elektromobily a radary.

Reklama

Niet divu, že dopyt rýchlo rastie. Ak tvorí dnes dopyt po vzácnych kovoch vo svete asi 120 tisíc ton, potom v roku 2020 budú spoločnosti s vysokými technológiami potrebovať ročne 200 tisíc ton vzácnych kovov.

 

Čínsky zázrak

Vzácne kovy sú jedným z hlavných faktorov čínskeho ekonomického zázraku. Na Blízkom východe majú ropu, Čína ale má vzácne kovy, povedal v roku 1992 čínsky líder Teng Siaopching.

V deväťdesiatych rokoch začali v Číne veľký projekt zahrňujúci geologický prieskum, ťažbu, spracovanie a použitie týchto prvkov za účasti niekoľko tisíc vedcov. Centrom vedeckých prác sa stal Výskumný ústav Baotou, ťažba sa začala v gigantickom ložisku Bayang Obo v provincii Vnútorné Mongolsko.

Úsilie vedcov a ťažká práca baníkov bola odmenená stonásobne. Iba v roku 2017 vyprodukovala Čína 105 tisíc ton vzácnych kovov. Pre porovnanie uvedieme, že v USA vyťažili za posledných 20 rokov iba 43 ton.

Objemy výroby nemajúce obdobu umožnili Číne, aby sa stala najväčším svetovým vývozcom vzácnych kovov. Peking dnes kontroluje na 60 % svetového trhu týchto materiálov. Hlavné ale je, že pomohli Číne vyvinúť takmer od piky národný elektronický priemysel a vstúpiť do radov svetových lídrov vo výrobe notebookov a chytrých telefónov.

Ide o to, že v roku 2010 oznámila Čína pod zámienkou ochrany životného prostredia prudké zníženie exportu vzácnych kovov. Peking navrhol zahraničným zákazníkom, ktorí si zvykli na čínske vzácne kovy, aby premiestnili svoje výrobne do ČĽR. V dôsledku toho získali Číňania prístup k západným technológiám a dokázali založiť Huawei, Xiao, ZTE a mnoho ďalších spoločností, ktoré dnes poznajú ľudia po celom svete.

 

Pohroma pre USA

Reklama

Niet divu, že kvôli vyhroteniu obchodných sporov medzi Washingtonom a Pekingom stúpli od začiatku roka svetové ceny vzácnych kovov o 30 %. Bola to veľká rana pre americké spoločnosti, ktoré sú dnes nútené kupovať tieto kovy od iných zahraničných dodávateľov.

Je to ale maličkosť v porovnaní s pohromou, ktorá ich nevyhnutne čaká v prípade zákazu Pekingu na vývoz vzácnych kovov, pretože 80 % ich dostávajú americké podniky práve z Číny.

Čína nie je samozrejme jediný producent a Američania po čase nájdu náhradu. Ale svetové ceny vzácnych kovov vzrastú kvôli zníženiu čínskeho exportu a pre početné americké firmy môžu byť neúnosné.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

17:59

Vládny návrh zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a pre výstavbu transeurópskej dopravnej siete (TEN-T) prerokuje Národná rada (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní. Odhlasovali si to v utorok poslanci. Právnou normou sa má zrýchliť príprava projektov, ktoré štát určí ako strategické investície, aj tých, ktoré patria do TEN-T.

17:58

Vládny návrh novely zákona o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve prerokujú poslanci Národnej rady (NR) SR v skrátenom legislatívnom konaní už na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom v utorok. Samosprávy majú vďaka zmene dostať do konca mája celú sumu dane z príjmov právnických osôb určenú na rok 2024. Po odpočítaní doteraz poskytnutých mesačných splátok by tak mali obce získať takmer 158 miliónov eur a vyššie územné celky (VÚC) necelých 68 miliónov eur.

17:57

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v utorok zákon o mobilizácii zameraný na zvýšenie počtu vojakov ukrajinskej armády. Hlavné ustanovenia zákona nadobudnú účinnosť mesiac po dátume podpisu, teda 16. mája.

17:55

V Česku je podľa ministra školstva Mikuláša Beka výrazný nepomer medzi dopytom po učiteľoch a aktuálnym počtom absolventov učiteľstva. V utorok vyhlásil, že v horizonte desiatich rokov je potrebné ich počet zvýšiť a od vysokých škôl si ich “objednávať” viac. Zároveň predstavil zmeny, ktoré sú súčasťou Reformy prípravy učiteľov. ČR chce, aby jej systém prípravy patril k najlepším v Európe.

17:13

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok zvolili za člena Súdnej rady SR Jaroslava Klátika. Podporilo ho 79 zo 142 prítomných zákonodarcov, proti bolo 53, desiati sa zdržali. Člena súdnej rady volili poslanci potom, ako sa Alena Svetlovská 14. decembra 2023 vzdala funkcie.

17:04

Na spomienkové slávnosti pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov v Normandii bude pozvaná aj delegácia z Ruska, nie však ruský prezident Vladimir Putin. Podľa agentúry AFP o tom v utorok informoval francúzsky organizačný štáb podujatia. Spresnil, že šéf Kremľa nebude pozvaný z dôvodu agresívnej vojny rozpútanej Ruskom na Ukrajine.

16:51

Vládna koalícia sa chystá hrubým spôsobom porušovať vlastnícke práva ľudí na Slovensku. V súvislosti s vládnym návrhom zákona o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície to v utorok vyhlásila opozičná poslankyňa Veronika Remišová. Predseda tohto poslaneckého klubu Michal Šipoš avizoval, že budú hlasovať proti návrhu, aj proti skrátenému legislatívnemu konaniu o ňom.

16:44

V hlavnom meste Mexika namerali v pondelok rekordne vysoké teploty, ktoré dosahovali až 34,2 stupňov Celzia, uviedol šéf tamojšej štátnej komisie pre vodu Germán Martínez Santoyo na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

16:37

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok telefonicky hovoril so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím, ktorému povedal, že ďalšia eskalácia napätia na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky pre celý región. Zároveň vyjadril nádej, že všetky strany prejavia zdržanlivosť a zabránia novému kolu konfrontácie.

16:36

Iránsky prezident Ebrahím Raísí varoval Izrael, že ak podnikne “čo i len najmenší krok” ako odvetu za víkendový iránsky raketový a dronový útok, odpoveď z Iránu bude preň “bolestivá”.

16:36

Britskí zákonodarcovia budú v utorok diskutovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia, ktorého cieľom je zabrániť mladým ľuďom fajčiť.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali