“Potraviny, ktoré ovplyvňujú náladu, sú predchodcami serotonínu. Iste viete, že serotonín je zdrojom pozitívnych emócií. K týmto potravinám patria banány, syr, čokoláda, mliečne výrobky, morčacie mäso a králičie mäso, pretože obsahujú tryptofán, ktorý sa podieľa na syntéze serotonínu.”
“Dôležité sú tiež adaptogény: ženšen, schizandra čínska. Strava musí byť adekvátna v počte výživných látok, minerálov a vitamínov, viac zeleniny a ovocia, menej rýchlych uhľovodíkov, teda cukru a potravín obsahujúcich cukor, dostatočné množstvo bielkovín, živočíšne tuky je lepšie vylúčiť a nahradiť rastlinnými, napríklad olivovým alebo ľanovým olejom, v krajnom prípade slnečnicovým,” poradil Bogdanov.
Odborník uviedol, že pre normálne fungovanie nervovej sústavy sú užitočné potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny: tučné morské ryby, rastlinné oleje, orechy.
Veľký význam majú vitamíny skupiny B, ktorých je veľa v pečeni, krúpach, najviac v pohánke. Je dobré vylúčiť rôzne stimulátory, ktoré aj bez toho zvyšujú nepokoj, je to káva alebo veľmi silný čaj. Najlepšie sú bylinkové čaje obsahujúce mätu a medovku.
“Z bielkovín odporúčam netučné druhy mäsa, králika, morku, z kurčaťa biele mäso. K tomu môžete pridať rôzne vitamíny. Ako prostriedok na upokojenie rastlinného pôvodu by som poradil ľubovník,” dodal expert.

























