Blanár: Smer chce zachovať charakter Slovenska. A to sa niekomu nepáči, preto skúša všetky prostriedky, ako nás zosadiť

Blanár: Smer chce zachovať charakter Slovenska. A to sa niekomu nepáči, preto skúša všetky prostriedky, ako nás zosadiť

Bratislava 15. februára 2020 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Podpredseda strany Smer-SD a predseda Mandátového a imunitného výboru Národnej rady SR Juraj Blanár hovorí o volebných programoch, predvolebnej kampani 2020 aj o politike Smeru

Na snímke Juraj Blanár

Hlavné správy: Vy ste v politike už dosť dlhý čas. Ako vnímate túto kampaň? Myslíte si, že je iná, než tá spred štyroch rokov?

Reklama

Blanár: Každá kampaň je iná, avšak dnes musíme povedať, že zo strany opozície sú tieto kampane postavené predovšetkým na osočovaní a kriminalizovaní Smeru bez akýchkoľvek dôkazov. Oni v podstate nejdú do programových vecí, len predkladajú nenaplniteľné programy, ktoré sú 1441-bodové, 1144-bodové, alebo nebodaj ešte 1488-bodové. Je ťažké brať vážne, že to všetko naozaj chcú presadiť počas štvorročného volebného obdobia, je to absolútne neuveriteľné, pretože na to by potrebovali desať volebných období.

A kladiem si otázku, či práve týmito opatreniami – a možno práve preto sa boja chodiť na vlastné mítingy, aby s tým neboli konfrontovaní – či by nezmenili charakter štátu. Ide o to, že oni komunikujú skryto: na jednej strane otvorene hovoria o tom, že je potrebné prijať tisícky migrantov, pretože Slovensko je už dosť solidárne na to, aby to malo urobiť, a pritom si to nedajú do volebného programu. To je napríklad prípad strany Za ľudí, kde to pán Kiska aj pani Remišová otvorene hovoria, ale pritom v programe to nemajú. Akú potom majú ľudia zábezpeku, že to naozaj neurobia, keď sa dostanú do vlády?

Reklama

 

Hlavné správy: Sú migranti jedinou takou nebezpečnou témou?

Blanár: Sú tam aj iné veci. Súvisia napríklad s Istanbulským dohovorom či Marrákešským dohovorom. My odmietame uvoľniť priestor LGBT komunitám tak, ako to urobili na západe, odmietame adopcie detí homosexuálnymi alebo lesbickými pármi a ďalšie veci, ktoré by zmenili charakter štátu. A oni to majú svojím spôsobom skryto zakódované vo svojich programoch, z čoho mám veľkú obavu.

A preto si myslím, že možno aj toto je dôvod, prečo volia takúto útočnú kampaň, ktorá nič iné nerobí, len eskaluje napätie v spoločnosti. Napríklad heslami ako „Poďme do nich“ – veď to je čisto útočný slogan, niečo také demokratická strana ako Smer-SD nikdy nepoužila. To len svedčí o tom, že im dochádza dych pri hodnotových veciach, a tak sa snažia eskalovať napätie.

Preto by som chcel vyzvať obyvateľov, či už budú voliť toho alebo onoho, aby sa nenechali vtiahnuť do týchto pouličných konfrontácií, ktoré chcú Truban s Kiskom a Kotlebom vyvolať. Radšej treba v pokoji počúvať, čo hovoria, všímať si ako konajú a podľa toho sa potom rozhodovať vo voľbách.

Reklama

Náš program je úplne jasný: to, čo sľubujeme v sociálnej oblasti, v zodpovednej ekonomike aj dávame ľuďom a chceme v tom pokračovať aj ďalej. Toto je podľa mňa odpoveď pre demokratickú kampaň, pre demokratickú krajinu, ktorá je rešpektovaná na celom svete veľmi vysoko.

 

Hlavné správy: Opozícia sa naozaj veľmi snaží dostať k moci. Zvykne sa hovoriť, že v týchto voľbách ide o veľa. O čo sa tu vlastne hrá? Spomínali ste veci ako migranti, Istanbulský dohovor… Odkiaľ vlastne fúka vietor?

Blanár: Položím vám zopár otázok a možno aj čitatelia si odpovedia sami. Kto bol ten, kto začal kritizovať nezmyselné sankcie EÚ voči Rusku? Bola to vláda Roberta Fica. Dnes nám dáva život za pravdu, k ničomu to nevedie, veď Ruská federácia sa tým len posilňuje, začína byť potravinovo sebestačnejšia a dokonca vyhlásila program takzvanej „biorevolúcie“, že bude produkovať pre celý svet zdravé potraviny. K ničomu to neviedlo, iba k tomu, že sa významne narušuje strategický partnerský vzťah medzi EÚ a Ruskou federáciou, namiesto toho, aby sa veci riešili za rokovacím stolom. Ale kto bol ten, kto to kritizoval? Robert Fico a naša vláda. Áno, my sme proti porušovaniu medzinárodného práva. Musí však byť rovnaký meter: tak ako to bolo v Kosove, tak aj na Kryme, ale rovnako aj v Iraku pri poprave jedného z vrcholných predstaviteľov Iránu.

Kto bol ten, kto otvorene kritizoval migračné kvóty? Bola to vláda Roberta Fica. A zrejme toto niekomu veľmi vadí. Ak sa dnes pripravuje takzvaný Dublin 4, kde sa má presne zadefinovať, akým spôsobom sa majú migranti prerozdeľovať, a vláda sociálnej demokracie tu otvorene hovorí, že je to neprijateľné, tak tým zjavne niekomu prekáža.

Reklama

My chceme zachovať charakter Slovenska. Slovensko nie je poznačené históriou koloniálnej veľmoci ako väčšina krajín západnej Európy. Nás sa to nikdy netýkalo, sme krajina so silnými kresťanskými základmi, ktoré významne formujú našu politiku. A tu niekde je možno odpoveď, prečo je táto kampaň zameraná čisto proti strane Smer-SD, proti Robertovi Ficovi a ostatným predstaviteľom strany: my sme za zachovanie charakteru Slovenska, za zachovanie tradičnej a prirodzenej rodiny, sme za ochranu silného a sociálneho štátu. A to mnohým nadnárodným korporáciám absolútne nevyhovuje, pretože štát, ktorý nič nemá, nemá sa ani čím brániť. My sme našou politikou dokázali, že my chceme byť silným štátom – preto sme napríklad odkúpili späť do vlastníctva štátu materskú spoločnosť SPP, takisto Tanspetrol, atď. Toto sa niekomu jednoducho nepáči, a preto využíva všetky prostriedky, ako nás zosadiť.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:38

Najdrahšie obedy majú v Trnavskom kraji, kde sa priemerná suma jedného obeda v prvom štvrťroku tohto roka vyšplhala až na 9,60 eura. Najlacnejšie obedy mali naopak v Trenčianskom kraji, kde zákazníci zaplatili v priemere 7,69 eura. V utorok o tom informoval poskytovateľ stravných lístkov a stravovacích kariet, spoločnosť Edenred.

13:38

Napredovanie výstavby diaľničného úseku Ivachnová – Hubová označil v utorok ružomberský primátor Ľubomír Kubáň za dobrú správu. Pripomenul však, že prioritou je aj dopravné prepojenie diaľnice a rýchlostnej cesty R1. Trvalé dopravné zaťaženie totiž podľa Kubáňa trápi Ružomberok každý deň.

13:37

Spomalenie inflácie v eurozóne otvorilo Európskej centrálnej banke (ECB) dvere, aby začala toto leto znižovať úrokové sadzby. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a guvernér fínskej centrálnej banky Olli Rehn. Zároveň však upozornil, že nepriaznivá geopolitická situácia môže takéto plány zmariť.

13:36

Prebytok zahraničnoobchodnej bilancie eurozóny aj celej Európskej únie (EÚ) vo februári 2024 vzrástol, keďže export sa zvýšil a import klesol.

13:36

Čína a Nemecko majú obrovský potenciál pre obojstranne výhodnú spoluprácu. Povedal to v utorok čínsky prezident Si Ťin-pching nemeckému kancelárovi Olafovi Scholzovi, ktorý je na návšteve v ázijskej krajine.

13:35

Hodnota bodu úrazových dávok sa zvýšila o 9,6 % na 28,60 eura. Oproti minulému roku ide o nárast o 2,52 eura. Informovala o tom v utorok Sociálna poisťovňa (SP).

13:34

Európske banky vyzývajú Európsku úniu (EÚ), aby ich označila za kriticky dôležitý “strategický” sektor. Upozornili pritom, že v stávke je ich konkurencieschopnosť a budúcnosť bloku.

13:34

Finančná správa (FS) prvý aprílový týždeň po celom Slovensku zrealizovala akciu LOTUS, zameranú na rizikových a nepoctivých daňovníkov, ktorí obchodovali s dovezenými motorovými vozidlami, tzv. autičkárov. V rámci nej bolo zaistených deväť áut, dom, chata, ako aj finančné prostriedky na bankových účtoch v objeme viac ako 260.000 eur. Celková výška rizikovej dane presahuje 4 milióny eur.

13:33

Britská vláda v utorok oznámila, že prijme návrh zákona, ktorý bude kriminalizovať vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov.

13:27

Arménsko v utorok pred Medzinárodným súdnym dvorom (MSD) v Haagu vyhlásilo, že je odhodlané usilovať o mier s Azerbajdžanom v Náhornom Karabachu. Uviedlo to napriek tomu, že svojho kaukazského suseda obvinilo z “dokončenia etnických čistiek” v tomto spornom regióne.

12:58

Miera nezamestnanosti v Spojenom kráľovstve za tri mesiace do konca februára 2024 vzrástla viac, ako sa očakávalo. Ale tempo rastu miezd sa spomalilo menej. Ukázali to v utorok údaje štatistického úradu ONS.

12:36

Do Česka v utorok dorazila mimoriadna dodávka 20.000 vakcín proti čiernemu kašľu a v priebehu týždňa by malo doraziť ďalších takmer 80.000, informovalo o tom české ministerstvo zdravotníctva. ČR tento rok čelí najsilnejšej epidémii čierneho kašľa za viac ako 60 rokov a podľa rezortu je o očkovanie veľký záujem.

12:19

Peking sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil v utorok čínsky prezident Si Ťin-pching počas rozhovorov s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom.

Čína by podporila aj medzinárodnú mierovú konferenciu, ale Rusko a Ukrajina by ju museli akceptovať, povedal čínsky líder.

12:06

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zadržala v utorok muža podozrivého zo zosnovania útoku na bývalého pracovníka Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU), ktorý krátko pred začiatkom ruskej invázie prebehol do Ruska. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali