Blaha: S Čínou treba mať dobré vzťahy, lebo 21. storočie bude storočím Číny

Blaha: S Čínou treba mať dobré vzťahy, lebo 21. storočie bude storočím Číny

Bratislava 20. decembra 2018 (SITA/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

V roku 2019 bude podľa predsedu parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboša Blahu (Smer-SD) vo svete pokračovať boj medzi zástancami globálneho liberálneho poriadku na čele so západnými elitami a rastúcim hnutím odporu proti globalizácii a západnému imperializmu

Na snímke Ľuboš Blaha

Ako povedal Blaha dnes pre agentúru SITA, tento boj oslabuje Západ a naopak, posilňuje Čínu a Rusko, ktoré vytvárajú nové partnerstvo. „Novou svetovou veľmocou sa stáva Čína. Západný liberálny model je prekonaný a éra hyperglobalizácie pod taktovkou USA sa skončila. Či sa to niekomu páči alebo nie – treba sa s tým zmieriť,“ vyhlásil Blaha s tým, že Čína svojimi investíciami postupne obsadzuje Afriku a Áziu a presadzuje sa aj v Latinskej Amerike. Každý rozumný štát vie, že s Čínou treba mať dobré vzťahy, lebo 21. storočie bude storočím Číny,“ uviedol.

Reklama

Rusko podľa Blahu stabilizuje svoje mocenské postavenie a pomohlo vyriešiť vojnu s Islamským štátom v Sýrii. „Medzitým sa takisto presúva do Latinskej Ameriky a spolupracuje s Venezuelou a Kubou. Táto spolupráca bude pokračovať. Vo svete sa tvorí nová rovnováha, v ktorej už budú hrať západné mocnosti druhé husle,“ myslí si Blaha, podľa ktorého západné mocnosti sa svojou arogantnou politikou vytláčajú z rozvojového sveta – ich povýšenecká politika, skrývajúca sa za nadradenosť liberálnej ideológie, sa už bridí celému svetu. „Rečičky o ľudských právach, slobode a demokracii iba zakrývajú nechutný biznis pre západné korporácie. Už to vidia všetci a hľadajú alternatívu, ktorú ponúka Čína či Rusko,“ zdôraznil predseda výboru.

V roku 2019 bude podľa neho pokračovať úpadok Spojených štátov amerických a bude pokračovať nástup Číny. „Ostáva len dúfať, že nikomu neprasknú nervy a nevyvolá veľkú vojnu,“ vyhlásil. Vo svete sa vytvára podľa Blahu krajne pravicová reakčná os medzi Trumpovou USA, Netanjahuovým Izraelom a Bolsonarovou Brazíliou, os krajných pravičiarov, ku ktorej sa pridávajú aj ďalšie teroristické režimy, ako napríklad Saudská Arábia. „Práve preto existuje veľké riziko novej vojny,“ upozornil.

Reklama

Európsku úniu čakajú podľa Blahu prelomové voľby do europarlamentu. Prvýkrát v dejinách získajú podľa neho „blokačnú“ podporu euroskeptické strany, ľavicové aj pravicové. „Brusel ostane paralyzovaný a liberálni euro-technokrati stratia svoju dominanciu. Európa sa otrasie v základoch. Rok 2019 môže byť začiatkom európskej revolúcie proti neoliberálnej globalizácii, ktorej zárodky cítiť pri corbynistickom hnutí v Británii či pri hnutí žltých viest vo Francúzsku,“ dodal.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali