Biely dom odsúdil Irán za to, že obmedzoval internet počas protivládnych protestov. Rusi, naopak, konanie Teheránu podporili

Biely dom odsúdil Irán za to, že obmedzoval internet počas protivládnych protestov. Rusi, naopak, konanie Teheránu podporili

Teherán 22. novembra 2019 (HSP/Twitter/Foto:Facebook)

 

Štátny department USA odsúdil Irán za to, že obmedzoval internet počas protivládnych protestov, a naopak podporil demonštrantov, ktorí protestovali proti najnovším opatreniam vedenia krajiny. Na túto „internetovú vojnu“ medzi USA a Iránom reagovali aj ruskí analytici a médiá, ktorí konanie Teheránu podporili a „korekciu“ internetu zo strany Teheránu označili za správnu, zodpovedajúcu záujmom štátu

Iránski policajti demontujú satelitné antény inštalované na streche budovy

Hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Morgan Deann Ortagusová vyhlásila, že Washington „podporuje ťažko skúšaný ľud Iránu, ktorý protestuje proti poslednej nespravodlivosti korumpovaného režimu, ktorý v súčasnosti vládne v Iráne.“ Odsúdila opatrenia Teheránu, ktorý zvýšil ceny benzínu a súčasné vedenie krajiny obvinila z obmedzovania slobody a porušovania ľudských práv: „Odsudzujeme pokusy odpojiť internet,“ zdôraznila Morgan Deann Ortagusová vo svojom príspevku na Twitteri a vyzvala súčasné vedenie Iránu, aby umožnilo obyvateľom krajiny slobodne vyjadrovať svoj názor na internete.

Reklama

S podobným vyhlásením vystúpil aj americký štátny tajomník Mike Pompeo. „USA sú s vami,“ ubezpečil protestujúcich Iráncov na svojej stránke na Twitteri.

Pripomenieme, že 15. novembra vypukli protestné akcie minimálne v 12 iránskych mestách. Príčinou bolo rozhodnutie prezidenta krajiny Hassana Rúháního, ktorý nariadil zvýšiť cenu benzínu o 50%, ale s tým, že štát prostredníctvom takto získaných peňazí poskytne finančnú pomoc chudobným vrstvám obyvateľstva.

Reklama

Viacerí iránski analytici a médiá (ako aj zahraniční – napríklad ruskí) podotkli, že tieto demonštrácie sa organizovali a financovali zvonka. Zdôraznili, že Spojené štáty museli „poriadne popracovať“, aby sa podarilo vyvolať nepokoje v krajine. Poukázali na to, že v Bielom dome museli podniknúť inú taktiku, ako, napríklad, na Ukrajine, v Gruzínsku a v iných štátoch, kde americká ambasáda podporuje protivládne protesty a snaží sa pomáhať opozícii. Irán, to je iné kafé: tam nie je americká ambasáda, nie sú americkí diplomati, nemá kto „pracovať na mieste činu“, a preto bolo potrebné nájsť domácich „koordinátorov“…

Je v tom aj ďalšia chybička krásy. Západní a zaoceánski patróni a médiá sa vždy opierajú o opozičných politikov, o populárne opozičné osobnosti, šikovných blogerov, rôznych aktivistov a opozičné médiá. Ale to všetko v Iráne chýba! Washington nemôže tradičnými spôsobmi ovplyvňovať verejnosť v Iráne, ako to robí v iných krajinách. Preto musel hľadať iné možnosti – práve na to sa hodí nekontrolovaný „slobodný“ internet.

Prostredníctvom nekontrolovaného internetu riešia sa viaceré otázky: poukazuje sa na chyby (častejšie na zločiny) súčasného vedenia krajiny, rozdávajú sa „rozumy“ – čo, ako a kedy treba urobiť, aby v krajine nastali zmeny, vyzývajú ľudí, aby sa zúčastnili na protestných akciách, propagujú sa opoziční činitelia, ktorí, ako sa prízvukuje, urobia v krajine poriadok a pod. Skrátka sa pripravuje ďalší Majdan, štátny prevrat, aj keď iným spôsobom.

Ale Teherán urobil krátky proces a „odťal“ internet. Vysvetlil to tým, že situácia v krajine je príliš napätá a využívajú to zahraniční „dobroprajníci“, ktorí sa snažia ovplyvniť dianie v krajine a vyvolať nepokoje. Vedenie Iránu prisľúbilo, že keď sa situácia upokojí a stabilizuje, internet zasa bude fungovať, ako predtým. Zároveň iránska vláda takto zamedzila šíreniu zavádzajúcich informácií a vypuknutiu nových protestov.

Zamedzila tak šíreniu otvorených lží, ktoré ochotne opakujú médiá po celom svete, napríklad, aj o tom, že iránska vláda o polovicu zvýšila ceny benzínu. Slniečkari, ako vždy povedia „a“, ale nepovedia „b“, čím skreslia informácie a často všetko postavia z nôh na hlavu. Iránska vláda nezvýšila plošne ceny benzínu, ale iba ceny nad 60-litrovú normu.

Reklama

Po lopate: ceny benzínu zostali rovnaké – v prepočte 0,29 amerických dolárov za 1 liter, ale o polovicu sa zvýšili iba ceny benzínu, ktorý osoba natankuje navyše – nad 60-litrovú normu. Číže, ak človek natankuje menej ako 60 litrov, platí v súlade so starou cenou. Ak natankuje vyše 60 litrov, zaplatí o polovicu viac. A to si môžu dovoliť iba tí najbohatší Iránci. Z takto získaných peňazí vláda poskytne finančnú pomoc práve pre najchudobnejšie vrstvy obyvateľstva. Čiže chudobnejší občania a študenti nemuseli sa zúčastňovať na protestoch: ich sa táto novelizácia nijako nedotkne – nebudú tankovať viac, ako 60 litrov…

V súčasnosti je priemerný plat v Iráne v prepočte 400 dolárov mesačne. Benzín je v tejto krajine jeden z najlacnejších na svete. Čiže, ak iránski zbohatlíci zaplatia viac, tí chudobnejší by nemuseli protestovať, skôr naopak – takto sa zozbierajú peniaze, aby sa dalo pomôcť práve tým chudobnejším Iráncom.

Podobný krok mnohí podporili aj v Rusku. Nuž, ozaj, nie je to celkom demokratický a „liberálny“ krok, ale veľmi užitočný. Ruskí experti tvrdia, že práve preto stratégia Moskvy na vybudovanie vlastnej nezávislej autonómnej internetovej siete je správna. Za normálnych podmienok užívatelia internetu si nevšimnú žiadne zmeny a nebudú žiadne obmedzenia. V prípade rovnakého informačného útoku, ako to bolo v Iráne, Moskva odpojí spojenie s celosvetovou sieťou a bude fungovať, takpovediac, iba vnútorný okruh. Čiže Rusi budú môcť pracovať na internete, komunikovať, obchodovať, vykonávať všetky bežné úlohy, iba nebudú dostávať zvonka klamlivé informácie a výzvy na vyvolávanie domáceho Majdanu.

 

Eugen Rusnák

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:20

 Najmenej 155 ľudí zahynulo v Tanzánii v dôsledku prívalových dažďov, informoval premiér Kassim Majaliwa. Uviedla to agentúra AFP.

15:19

Maďarského prezidenta Tamása Sulyoka prijal vo Vatikáne pápež František. Maďarská hlava štátu absolvuje oficiálnu návštevu tohto mestského štátu a sídla hlavy katolíckej cirkvi, uviedla agentúra MTI.

15:08

To, že má Ukrajina prístup k ťažkým zbraniam dlhého dosahu vrátane rakiet ATACMS zo Spojených štátov, v zásade nezmení výsledok prebiehajúcej vojny. Vyhlásil to Kremeľ.

14:34

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie. 

14:32

Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali politické vedenie v EÚ a členské štáty eurobloku, aby urýchlene a rázne bojovali proti ruským pokusom o zasahovanie do demokratických a volebných procesov. 

14:13

Poslankyňa nemeckého parlamentu Sahra Wagenknechtová predloží návrh na zrušenie plánovaného zákazu spaľovacích motorov. V Bundestagu existuje jasná väčšina proti zákazu spaľovacích motorov, vyhlásila opozičná politička.

14:12

Vlaňajšia tragická streľba na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a s ňou súvisiace udalosti psychicky významnejšie zasiahli okolo 9000 ľudí v Česku. Krízovú intervenciu im poskytovali stovky odborníkov. V správe o poskytnutej psychosociálnej pomoci to uviedla česká polícia.

14:10

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta. Zároveň apeloval na vytvorenie silnejšej a integrovanejšej obrannej stratégie, ktorá by kontinentu zabezpečila menšiu závislosť od USA a lepšiu pripravenosť na hrozby zo strany Ruska. 

13:58

Poslanci Národnej rady SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

13:56

Cestovný ruch v Slovinsku v marci výrazne napredoval vďaka vysokému počtu zahraničných hostí. Počet príjazdov turistov do krajiny sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 21,6 % na 337.363 osôb, po náraste o 7 % vo februári.

13:55

Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali