Bežnú agendu júnového summitu EÚ zatienia diskusie o nomináciách na top pozície

Bežnú agendu júnového summitu EÚ zatienia diskusie o nomináciách na top pozície

Brusel 20. júna 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo)

 

Bežná pracovná agenda dvojdňového summitu Európskej únie, ktorý sa začína vo štvrtok popoludní o 15.00 h, bude zatienená diskusiami premiérov a prezidentov členských krajín EÚ o tom, aké mená navrhnúť na obsadenie troch najvyšších pozícií v Európskej komisii a Európskej rade

Ilustračné foto

Ak sa hlavy vlád a štátov vo štvrtok alebo piatok nedohodnú na tom, kto bude nasledujúcich päť rokov predsedom Európskej komisie, Európskej rady a šéfom diplomacie EÚ, v priebehu desiatich dní sa lídri stretnú na ďalšom mimoriadnom summite.

Reklama

V rámci bežného programu čakajú lídrov EÚ väčšie témy, ako sú strategická agenda, boj proti klimatickým zmenám a prípravy viacročného finančného rámca, kde debaty zrejme vyvrcholia až na jeseň.

V rámci “menších” tém sa budú venovať otázkam rozširovanie EÚ o krajiny západného Balkánu, spolupráci s krajinami Východného partnerstva – programu, ktorý tohto roku oslavuje desať rokov svojej existencie -, ako aj problematike hybridných hrozieb.

Reklama

Piatkový program začne najskôr eurosummitom, čiže stretnutím najvyšších lídrov z krajín eurozóny, kde hlavy vlád a štátov zhodnotia stav budovania bankovej únie a dotknú sa aj citlivej otázky spojenej s návrhom na vytvorenie vlastného rozpočtu eurozóny a reformy Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM).

Na záver summitu lídri – už v plnej zostave – zhodnotia vývoj politickej situácie v Spojenom kráľovstve v súvislosti s prípravami na brexit.

Z hlavných tém sa najdlhšie debaty očakávajú v oblasti klimatickej politiky, kde sa zatiaľ nepodarilo dosiahnuť jednotu ohľadom stanovenia roku 2050 za hraničný termín prechodu na bezuhlíkovú ekonomiku. Tieto debaty budú pokračovať zrejme až do októbrového a decembrového summitu EÚ, lebo mnohé krajiny Únie, vrátane Slovenska, súhlasia s názorom, že treba rozšíriť ambície v tejto oblasti, ale poukazujú aj na to, že nestačí iba stanoviť nejaký dátum, ale treba myslieť pri tomto procese aj na nemalé finančné náklady, na dosah na priemysel a sociálny sektor.

Najočakávanejšie a mediálne najsledovanejšie však budú debaty lídrov počas štvrtkovej pracovnej večere, zamerané na obsadzovanie vrcholových pozícii v štruktúrach Európskej únie. Lídri majú ambíciu dohodnúť sa na “balíku” troch mien – na pozície šéfa eurokomisie, Európskej rady a diplomacie EÚ -, pričom musia brať do úvahy snahy o politickú a zemepisnú rovnováhu a rodovú vyváženosť.

Diplomati z prostredia EÚ naznačili, že tieto debaty zrejme potrvajú dlho do noci, môžu sa preklenúť aj do piatkového programu summitu a v prípade, že nedôjde ku konsenzu, bude nevyhnutný ďalší summit, do 2. júla, keď si poslanci Európskeho parlamentu zvolia nového predsedu a nové vedenie.

Reklama

Predseda Európskej rady Donald Tusk deň pred začatím summitu nepredstavil zoznam mien kandidátov, o ktorých by sa malo rokovať pre obsadenie top pozícií, a nie je isté, že to budú len kandidáti, ktorých navrhli hlavné európske politické sily (tzv. špicenkandidáti).

Slovensko, podobne ako ostatné krajiny Vyšehradskej štvorky (V4), bude v tomto procese podporovať princíp zemepisnej rovnováhy, čo znamená, že jednu z vrcholových pozícií by mal obsadiť kandidát alebo kandidátka z krajín strednej a východnej Európy.

Slovensko bude na dvojdňovom summite EÚ zastupovať premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

 

Európski lídri budú na summite rokovať aj o kandidátovi na post predsedu EK

Reklama

Lídri členských krajín Európskej únie budú počas dvojdňového summitu EÚ, ktorý sa vo štvrtok začína v Bruseli, rokovať o kandidátoch na najvyššie pozície v štruktúrach Únie. Hovoriť budú predovšetkým o kandidátoch na predsedu Európskej komisie, šéfa Európskej rady a vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku.

Pri výbere kandidáta na post predsedu Európskej komisie (EK) sa zohľadnia výsledky májových volieb do Európskeho parlamentu (EP), informuje na svojej webstránke EP a uvádza, ako tento proces – od výberu až po zvolenie – nového šéfa EK prebieha.

Meno, na ktorom sa lídri v prípade obsadenia tohto postu dohodnú a ktoré schvália, bude následne súčasný predseda Európskej rady Donald Tusk konzultovať s Európskym parlamentom.

Poslanci EP by mali potom o tomto kandidátovi hlasovať v polovici júla, a to počas svojho druhého plenárneho zasadnutia.

Po zvolení nového predsedu EK budú spoločne s ním členské štáty EÚ navrhovať kandidátov na eurokomisárov. Tí budú musieť prejsť verejnými pohovormi v parlamentných výboroch zaoberajúcich sa témami, respektíve rezortmi, ktoré by im mali byť pridelené.

Nová komisia by mala začať oficiálne fungovať od 1. novembra.

Ak sa však európski lídri vo štvrtok či v piatok na riadnom summite EÚ nedohodnú na mene šéfa EK (ani ďalších dvoch vyššie uvedených postov), je pravdepodobné, že sa bude konať ďalší, mimoriadny summit. Ten by sa musel uskutočniť najneskôr do 1. júla, keďže 2. júla už bude prvé zasadnutie EP, na ktorom si europoslanci zvolia svojho nového predsedu.

Kandidátmi hlavných politických rodín v EÚ na post šéfa Európskej komisie sú doterajší volební lídri ich jednotlivých frakcii, tzv. špicenkandidáti. Európski ľudovci (EPP) nepripúšťajú inú možnosť ako získať funkciu predsedu budúcej Európskej komisie pre šéfa tejto skupiny v Európskom parlamente Manfreda Webera z Nemecka.

Rovnaké signály vysiela aj tábor európskych socialistov v prípade Holanďana Fransa Timmermansa, doterajšieho prvého podpredsedu Európskej komisie. V diplomatických kuloároch EÚ sa však hovorí, že je ideálnym kandidátom na post vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku, ktorý v súčasnosti patrí Federice Mogheriniovej.

Európski liberáli, ktorí sa s podporou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona stali treťou najvýznamnejšou silou v EP, si vedia predstaviť na poste šéfa exekutívy EÚ dánsku eurokomisárku Magrethe Vestagerovú. Nie je pritom tajomstvom, že Macron nechce v tejto funkcii Webera, ktorý má však aj podporu kancelárky Angely Merkelovej.

Reklama

V hre je okrem toho i možnosť dohodnúť sa na iných menách, mimo systému špicenkandidátov, čo však bude musieť odobriť Európsky parlament. V tejto súvislosti sa často hovorí, že Junckera by mohol nahradiť Francúz Michel Barnier, hlavný vyjednávač EÚ pre brexit, alebo bývalá bulharská eurokomisárka Kristalina Georgievová, ktorá v súčasnosti pôsobí vo Svetovej banke. V neprospech Barniera hovorí jeho vyšší vek i to, že nemá podporu Nemecka. Ďalším menom v hre – aspoň podľa európskych médií – bola litovská prezidentka Dalia Grybauskaité, ktorá však nemá dostatočnú podporu zo strany lídrov členských krajín EÚ.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

06:58

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu plánu Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon. Neoznámil však žiadnu konkrétnu spoluprácu v oblasti technológie jadrového pohonu, na ktorú Brazília naliehala.

Raoni Metuktire, Emmanuel Macron
Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a brazílsky náčelník Raoni Metuktire sa vítajú na ostrove Combu v Brazílii
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali