Beblavý a spol. ráno po “pyžamovej párty” v parlamente: Už sme upratali, stojíme znova za pultom

Beblavý a spol. ráno po “pyžamovej párty” v parlamente: Už sme upratali, stojíme znova za pultom

Bratislava 19. februára 2020 (HSP/Foto: Miroslav Beblavý Facebook)

 

Miroslav Beblavý (SPOLU) sa rozhodol blokovať mimoriadnu schôdzu aj dnes

Na snímke v popredí Miroslav Beblavý a jeho súputnici po noci strávenej v parlamente pokračujú v blokovaní mimoriadnej schôdze aj dnes

Opakované výzvy premiéra Pellegriniho, aby prestali s blokovaním mimoriadnej schôdze Miroslav Beblavý so svojou skupinou odmietol a rozhodol sa stráviť v parlamente aj noc.

Reklama

Ráno na sociálnej sieti uviedol:

“Po noci v parlamente sme všetko v rokovacej sále zbalili a upratali. Stojíme opäť pri rečníckom pulte. Sme pripravení urobiť aj dnes všetko, čo sa dá, aby sme Ficovi s Kotlebom a Dankom zabránili zruinovať Slovensko 10 dní pred voľbami. Držte nám palce.”

Reklama
Na snímke Simona Petrík upratuje po strávenej noci v parlamente

Už v utorok Beblavý uviedol, že Pellegrini by sa mal hanbiť za to, že sa rozhodli zvolať mimoriadnu schôdzu dva týždne pred voľbami.

“V Smere sa rozhodli zvolať mimoriadnu schôdzu dva týždne pred voľbami v duchu Paškovho “vyhraj voľby a môžeš všetko”. Urobili to dvojnásobne protizákonne a s pomocou fašistov predložili nehorázne zákony, ktoré vybrakujú štátny rozpočet. Len preto, lebo cítia, že padajú a ľudia im to vo voľbách spočítajú,” uviedol Beblavý s tým, že oni sa tomu rozhodli povedať nie.

“Peter Pellegrini má plnú hubu toho, že  s fašistami nikdy, ale dneska s nimi chce schvaľovať najväčšie zákony tohto volebného obdobia. Pán Pellegrini sa určite spoliehal na to, že my zaprotestujeme, urobíme tlačovku, povieme že je to hrozné , minútku si zakričíme a potom to vzdáme, lebo doteraz to tak bolo. Ale teraz to tak nebude,” pokračoval s tým, že ich odpor má zmysel, lebo stačí vydržať do volieb.

Beblavý tiež povedal, že ak sa blíži svadba Smeru s fašitami, ako označuje kotlebovcov, mali by ľudí burcovať a upozorňovať na to. “Dneska sa udiala prvá časť svadby kotlebovcov so Smerom a my sme na tejto svadbe odmietli byť svedkami, my sme ju v prvý deň prekazili. Na to som mimoriadne hrdý.”

V závere dodal, že Pellegrini je typickým príkladom politika, ktorý zastával množstvo funkcií bez nejakého výsledku.

Reklama

 

Poliačik: Som presvedčený o tom, že občas verejný záujem káže konať aj proti niektorým pravidlám

Poslanec Martin Poliačik, ktorý spolu so svojimi kolegami Miroslavom Beblavým, Jozefom Mihálom, Alanon Suchánkom, Simonou Petrík a Vierou Dubáčovou od včera odmietajú opustiť rečnícky pult, kvôli čomu bola včerajšia mimoriadna 58. schôdza Národnej rady SR nakoniec prerušená, na sociálnej sieti uverejnil príspevok v ktorom píše, že toto ich správanie, hoci v rozpore s rokovacím poriadkom, je podľa nich vo verejnom záujme.

Poliačik v úvode príspevku popisuje, ako v júni 2016, po tragickej masovej vražde v Orlande, obsadili členovia Demokratickej strany americký kongres a viac ako 24 hodín okupovali rečnícky pult a domáhali sa toho, aby ich komora amerického parlamentu hlasovala o zákone, ktorý by zamedzil násiliu spôsobenému zbraňami v budúcnosti.

Reklama

Jednu z členiek kongresu, ktorá sa na blokáde podieľala, pred pár rokmi poslanec sprevádzal našim parlamentom a práve včera si spomenul na ich spoločný rozhovor. “Hovorili sme spolu pomerne dlho o tom, kedy má menšina v demokraticky zvolenom pléne právo uzurpovať si právo na akciu či vypočutie.”

Poliačik tvrdí, že má v úcte parlament aj jeho pravidlá, rovnako ako má v úcte legitímny mandát verejných činiteľov aj ich právomoci. Prekáža mu ale arogancia a strata súdnosti, ktorú podľa neho prejavujú Fico, Danko a Kotleba tým, že pár dní pred voľbami idú rozhodovať o veciach, ktoré ovplyvnia rozpočet a v skrátenom legislatívnom konaní chcú prerokovať aj medzinárodnú zmluvu.

“Zhodili rukavice a idú rozdávať posledné rany. Aj ak by mali prehrať, ide o to, aby súper chodil čo najdlhšie s natrhnutou perou a monoklom pod okom,” píše poslanec.

Priznáva, že to čo robia je v rozpore s rokovacím poriadkom a vraj ho to neteší. Ďalej sa ospravedlnil za to, že pod rečníckym pultíkom na zemi jedol horalky, čo niektorých pohoršilo.

“Som presvedčený o tom, že občas verejný záujem káže konať aj proti niektorým pravidlám. A zabrániť tejto schôdzi celkom určite je konaním vo verejnom záujme. Vláda sa už ani nehrá na to, že by na krytie svojich výdavkov mala zdroje. Obišli sa pripomienkovacie konania, výhrady ekonómov aj odbornej verejnosti. Budem tam stáť, kým to pôjde,” dodal na záver.

Spomínaní poslanci parlament včera nakoniec neopustili a pri rečníckom pulte, odkiaľ počas noci viackrát vysielali videá aj naživo, ostali nocovať.

 

Tatiana Stará

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali