Baziliku sv. Jakuba rekonštruovali 23 rokov, išlo na ňu 5,6 milióna eur

Baziliku sv. Jakuba rekonštruovali 23 rokov, išlo na ňu 5,6 milióna eur

Poprad 11. decembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta)

 

Baziliku sv. Jakuba v Levoči už môžu miestni obyvatelia aj turisti po rokoch obdivovať bez lešenia, je zrekonštruovaná aj zreštaurovaná. Práce trvali 23 rokov a stáli 5,6 milióna eur, išlo o mimoriadne technicky a finančne náročný projekt. Komplexne sa podarilo zrekonštruovať vonkajšiu fasádu, vežu, nárožia a balustrády, vo vnútri zase maľby, knižnicu, presbytérium a hlavný oltár

Na snímke najvyšší drevený oltár na svete z Baziliky sv. Jakuba

„Suma nezodpovedá tomu, čo by to reálne stálo, ak by sa rekonštrukcia mala robiť teraz. Nielen, že sme prepočítavali slovenské koruny na eurá, hodnota tejto pamiatky je ďaleko vyššia ako suma vynaložená na jej rekonštrukciu,“ povedal primátor mesta Miroslav Vilkovský vo štvrtok počas tlačovej konferencie pri príležitosti ukončenia prác.

Reklama

Baziliku sv. Jakuba, ktorá patrí k najvýznamnejším pamiatkam sakrálneho umenia na Slovensku, obnovovali od roku 1996. V posledných rokoch sa rekonštruovala spodná časť baziliky, južná predsieň a interiér veže. Sanáciou prešla fasáda aj soklový kamenný obklad veže. V novogotickom okne západnej fasády osadili nové vitráže a obnovou prešli aj vitrážové výplne južnej fasády. Mesto na tento účel získalo grant z Ministerstva kultúry SR na záchranu kultúrnych historických pamiatok vo výške 948 500 eur, zo svojho rozpočtu prispelo sumou viac ako 60-tisíc eur.

Podľa levočského dekana Františka Dlugoša však baziliku čakajú ešte ďalšie práce. „Čaká nás elektrifikácia, podlaha, vyčistenie baziliky, je potrebné dokončiť oratórium, tiež práce na oltároch,“ vymenoval. Pripomenul, že ešte pred rekonštrukciou, keď padal sneh, sa cez poškodené vitráže sypal dovnútra.

Reklama

Chrám sv. Jakuba bol postavený v prvej polovici 14. storočia a patrí medzi najväčšie gotické kostoly na Slovensku. V roku 2015 bol povýšený na Baziliku minor. Bohoslužby slúži denne už 700 rokov ako farský kostol bývalého slobodného kráľovského mesta. Bazilika a jej interiérové vybavenie je od roku 1965 národnou kultúrnou pamiatkou. Pozornosť pútajú najmä gotické oltáre v interiéri chrámu, najmä hlavný oltár, ktorý zhotovil Majster Pavol z Levoče z lipového dreva a je najvyšší svojho druhu na svete, má 18,62 metrov. Od roku 2009 je súčasťou súboru zapísaného do Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO ako Levoča, Spišský hrad a pamiatky okolia.

 

Viac článkov s náboženskou tématikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali