Veľa bitúnkov, malé spracovateľské kapacity, vysoká cena a tlak zo zahraničia. Toto je zmes dôvodov, prečo sú slovenskí spracovatelia nútení nakupovať mäso v zahraničí.
Na Slovensku je totiž podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR aktuálne schválených 123 bitúnkov, ktorých výkon však nedokáže pokryť potrebné kapacity, ktoré by požadovali naši mäsovýrobcovia.
K výraznému poklesu počtu bitúnkov došlo na Slovensku pred našim vstupom do Európskej únie. Ešte v roku 2003 bolo u nás 170 bitúnkov, pričom normy Európskej únie podľa vtedajších medializovaných informácií spĺňali len štyri z nich, ostatné ak chceli prežiť, sa museli normám prispôsobiť. Už vtedy sa hovorilo, že asi tretina z nich bude musieť zaniknúť, pričom už v tom čase sa kapacity bitúnkov využívali len na polovicu.
Dnes je tento pomer omnoho nižší, odhaduje sa, že kapacity slovenských bitúnkov sa využívajú ani nie na 30 percent. Dôvodom je podľa spracovateľov mäsa najmä fakt, že prevádzkarne nie sú reálne schopné dodať požadované množstvá mäsa. Slovensku totiž chýbajú tradičné chovy zvierat.
Podľa spoločnosti Mäsovýroba Cimbaľák sa dobré mäsové plemená vyvážajú do zahraničia a na Slovensku zostávajú kusy s nízkou jatočnou hmotnosťou či nemäsové plemená.
„O nedostatku mäsa na Slovensku sa presviedčame roky, no zároveň aj v súčasnosti. Po prepuknutí kauzy ohľadom porážok chorých zvierat v poľskom bitúnku a následnom dovoze závadného mäsa na Slovensko, sme začali obvolávať slovenské bitúnky, nakoľko sme chceli nakúpiť slovenské mäso. Je ho však akútny nedostatok,“ reaguje Pavol Sčensný, generálny riaditeľ spoločnosti Mäsovýroba Cimbaľák.
Toto však nie je jediný problém. Likvidačné znižovanie cien zo strany Poliakov. Ak by totiž mäsovýrobcovia chceli spracovávať len mäso zo Slovenska, neudržali by sa na trhu kvôli vysokej cene.
„O tom sme sa presvedčili sami. Naša spoločnosť musela zavrieť bitúnok v Kurime. Išlo o jednu z najmodernejších porážok u nás. Cena nami ponúkaného mäsa bola drahšia ako cena od konkurencie z Poľska, čo malo za následok stratu odberateľov a zákazníkov. Kým pred 15 rokmi mala takmer každá druhá dedina v okrese družstvo, dnes je ich minimum,“ dodáva generálny riaditeľ spoločnosti Mäsovýroba Cimbaľák Pavol Sčensný s tým, že mnoho slovenských farmárov či družstiev si dáva porážať hovädzie mäso v Poľsku práve z dôvodu lepšej ceny.