Až 90% slovenských domácností býva vo vlastnej nehnuteľnosti. V Nemecku je to len polovica

Až 90% slovenských domácností býva vo vlastnej nehnuteľnosti. V Nemecku je to len polovica

Bratislava 22. decembra 2015 (HSP/Foto:HSP)

 

Až 90 percent slovenských domácností žije vo vlastnom. To znamená, že sú majiteľmi bytu alebo domu, v ktorom bývajú. Je to druhý najvyšší podiel v celej EÚ. Predbehlo nás iba Rumunsko, kde vo vlastnom žije až 96 % domácností

Až 90 percent slovenských domácností žije vo vlastnom
Až 90 percent slovenských domácností žije vo vlastnom

Vývoj na trhu s nehnuteľnosťami v súčasnosti kupujúcim praje. Uvádzajú to analytici Poštovej banky. Poznamenávajú, že síce sa už ceny bytov a domov vybrali mierne smerom nahor, ale stále sú o pätinu lacnejšie ako v závere roka 2008, teda pred vypuknutím krízy. Záujemcom o nové bývanie hrá do karát aj vývoj na úverovom trhu, nakoľko úrokové sadzby dosahujú rekordné minimá.

Reklama

0000011422„Tento týždeň sme sa ale pozreli na nehnuteľnosti trochu netradične. Zaujal nás pohľad na to, ako žijú slovenské rodiny, či uprednostňujú život v byte alebo v dome, či nehnuteľnosť, v ktorej bývajú, aj sami vlastnia, koľko našich domácností je jednočlenných a aký je podiel rodín len s 1 rodičom. Vychádzali sme pritom z údajov Eurostatu,“ vysvetľujú analytici.

Informujú, že na čele európskeho rebríčka sa nachádzajú predovšetkým nové členské krajiny únie vrátane našich susedov z V4, Litvy, Lotyšska, Bulharska či Chorvátska. Historicky je totiž dané, že obyvatelia z týchto krajín si po páde socialistického režimu zväčša odkupovali byty do osobného vlastníctva, pričom za bývalého režimu trh s nehnuteľnosťami v podstate neexistoval. Ďalším dôvodom je aj to, že trh s nájomnými bytmi v takej podobe, ako v západnej Európe, nie je v týchto krajinách takmer vôbec rozvinutý.

Reklama

Na opačnom konci rebríčka zase môžeme nájsť vyspelé ekonomiky únie. Len približne každý druhý Nemec je vlastníkom nehnuteľnosti, v ktorej býva. Podobná situácia je aj v susednom Rakúsku. Menej ako dve tretiny domácností bývajúcich vo vlastnom nájdeme aj v Dánsku, vo Veľkej Británii, Francúzsku či v Holandsku. V týchto krajinách je zároveň najvyšší podiel obyvateľstva, ktorí si nehnuteľnosť, v ktorej bývajú, prenajímajú.

Analytici sa pokúšajú zistiť: uprednostňujú Slováci život v byte, ale skôr túžia po vlastnom dome? Konštatujú, že stav je v podstate vyrovnaný. Zatiaľ čo v byte býva 50,3 % našincov, v dome žije 49,4 % Slovákov. Európsky priemer je pritom naklonený viac v prospech vlastných domov, kde býva takmer 60 % Európanov a v bytoch zvyšných 40 %. Bývanie v dome najviac obľubujú Briti, keďže takto žije až 85 % z nich. Opačná situácia je v Španielsku, kde v dome žije len tretina obyvateľov a v bytoch až dve tretiny.

Až štvrtina slovenských domácností je jednočlenných. Analytici predpokladajú, že ide predovšetkým o domácnosti dôchodcov alebo o domácnosti mladých ľudí, ktorí sa už osamostatnili od rodičov, ale ešte si nezaložili vlastnú rodinu. Na prvý pohľad sa to môže zdať ako vysoké číslo, v únii ako takej je to ale až takmer tretina a v Dánsku tvoria jednočlenné domácnosti až 45 % zo všetkých domácností. Európsky priemer ale prekračujeme pri pohľade na rodiny žijúce len s jedným rodičom.

Na Slovensku totiž až viac než pätinu /21,4 %/ rodín tvoria rodiny len s jedným rodičom, pričom v EÚ je to len 16 %. Manželské páry s alebo bez detí tvoria 72 % našich rodín a zvyšných 6,6 % predstavujú partnerské zväzky. Najvyšší podiel rodín s 1 rodičom nájdeme v Lotyšsku a to až tretinu. Naopak, najvyšší podiel rodín, ktoré sú tvorené manželmi, je na Cypre /až 84 %/ a v Grécku /82 %/.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali