Ayše Pružinec Eren: Od Jána Mazáka sa len postupne dozvedáme, že novinárka Tódová so sudkyňou ŠTS Záleskou sú rodina a sudca NS Kliment a šéf zrušeného ÚŠP Lipšic jeho priatelia

Ayše Pružinec Eren: Od Jána Mazáka sa len postupne dozvedáme, že novinárka Tódová so sudkyňou ŠTS Záleskou sú rodina a sudca NS Kliment a šéf zrušeného ÚŠP Lipšic jeho priatelia

Bratislava 7. apríla 2024 (HSP/Foto:Screenshot Facebook/SMER-SSD, TASR-Jaroslav Novák)

 

Premiér Róbert Fico vykonal v sprievode svojich poradcov a predsedom branno-bezpečnostného výboru Národnej rady SR 4.4.2024 kontrolný deň na Ministerstve spravodlivosti SR vedeného Borisom Suskom (SmerSD). Kontrolný deň na ministerstve zakončili tak, že predstúpili pred médiá

tlačovka smer 4.4.2024
Na snímke tlačová konferencia strany SMER-SSD – uprostred premiér Robert Fico, vľavo minister spravodlivosti Boris Susko, vpravo advokát Marek Para a predseda branno-bezpečnostného výboru Národnej rady Tibor Gašpar

Napätie v miestnosti vzrástlo v momente, keď Róbert Fico prehlásil, že naďalej trvajú na tom, že v rokoch 2020-2023 pôsobila na Slovensku organizovaná skupina zložená z policajtov, vyšetrovateľov NAKA, prokurátorov ÚŠP a žiaľ aj niektorých sudcov. Aj na najvyššom súde a špecializovanom trestnom súde. Táto skupina konala plánovite na základe rôznych dohôd a prijímala rozhodnutia, ktoré dnes narážajú na rozhodnutia sudcov Ústavného súdu. Premiér dal do pléna rečnícku otázku: „Ako je možné, že najčastejšie porušujúcim útvarom, pokiaľ ide o porušovanie ľudských práv na Slovensku, je jeden zo senátov Najvyššieho súdu SR. Ako je možné, že tu máme jedného sudcu, voči ktorému už bolo 6 rozhodnutí Ústavného súdu SR, ktoré konštatovali, že tento sudca konal ako nezákonný sudca“. Róbert Fico pokračoval vyjadrením, že išlo o systém, v ktorom títo ľudia pracovali na politickú objednávku, na likvidáciu opozície. V závere svojho vyjadrenia vyzval na urgentné konanie kompetentných orgánov. Novinárom konkretizovali premiérove vyjadrenia jeho poradcovia Marek Para, David Lindtner ako aj predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar.

Reklama

O svoj názor na TK premiéra na pôde Ministerstva Spravodlivosti SR (MSpr) sa s redaktorom Hlavných správ podelila sudkyňa Bratislavského krajského súdu, členka Súdnej rady Ayše Pružinec Eren.

Sudkyňa Krajského súdu v Bratislave Ayşe Pružinec Eren
Na snímke sudkyňa Krajského súdu v Bratislave Ayşe Pružinec Eren

Mňa ako sudcu TK potešila, pretože sme sa dozvedeli, že po rokoch ignorancie zo strany pani Kolikovej, sa MSpr plánuje zaoberať zlepšením katastrofálneho materiálno-technického zabezpečenia všetkých slovenských súdov.

Reklama

Obzvlášť oceňujem to, že sa nové vedenie MSpr ide venovať aj platom justičnej administratívy, ktorá je pre každého jedného sudcu alfou a omegou pri jeho dennodennej práci.

 

Vyjadrenia na adresu sudcov najvyššieho sudcu odsúdila celá opozícia na čele s bývalou ministerkou spravodlivosti. Označila ich za opakovaný útok Róberta Fica na právny štát. Vnímate vyjadrenia premiéra ako útok na právny štát?

Vyjadrenia predsedu vlády nepovažujem za útok na právny štát. Spomeňme si na už skoro zabudnutú dôvernú (tajnú) správu SIS z mája 2021, ktorá podľa medializovaných informácií mala informovať o skupine policajných vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí manipulujú vyšetrovanie v exponovaných kauzách.

 

Reklama

Pán Mazák sa vyjadril, že Súdna rada bude tú TK riešiť. Považuje to rovnako ako celá opozícia na čele s bývalou ministerkou spravodlivosti za bezprecedentný útok vládnej moci na súdnu moc. Ako takéto medializovanie konania sudcov NS, ktoré označil ÚS SR za ústavne netolerovateľné vnímate Vy?

Pán Mazák sa síce vyjadril, že sa touto TK budeme zaoberať na najbližšom zasadnutí Súdnej rady, avšak do programu tento bod ešte oficiálne nezaradil. V prípade, ak bude súčasťou programu zasadnutia, svoj názor verejne odprezentujem. V tejto súvislostí sa mi však žiada dodať, že pán Mazák je pre mňa permanentným zdrojom prekvapení, pretože až z jeho včerajšieho stanoviska som sa dozvedela, že aj sudca Kliment je jeho blízky priateľ. Keď aj v nedávnej minulosti, až po jeho mediálnom vystúpení sme zistili, že sudkyňa Záleská s pani Tódovou tvorí vlastne rodinu a rovnako sme sa opäť až z jeho mediálneho výstupu dozvedeli, že aj pán Lipšic je jeho dobrým priateľom.

Za bezprecedentný útok na nezávislosť justície som považovala akciu NAKA na OS BA 3 v dňoch 25. a 26. 4. 2022, kedy sa opakovane a protizákonne vyšetrovatelia domáhali vydania spisu v trestnej veci obvinených L. Makoa a Borisa Beňu s utajenou prílohou. Zákonnosť postupu sudcov, ktorí sa odmietli podriadiť nátlaku príslušníkov NAKA a spis im nevydali, “ocenila” práve pani Kolíková odvolaním JUDr. Romana Fitta z funkcie predsedu tohto súdu.

Za bezprecedentný útok na nezávislosť a rovnako dôveryhodnosť justície považujem vyjadrenia práve pána Mazáka a pani Kolikovej v rokoch 2020-2023, ktorými označovali sudcov-oponentov legislatívnych zmien v oblasti justície za skorumpovaných, resp. pán Mazák všetkých sudcov za tých, ktorí korumpovali a nechali sa korumpovať, t. j. práve títo najvyšší predstavitelia justície bez akýchkoľvek zábran verejne uplatňovali princíp kolektívnej viny na SKORO všetkých sudcov.

 

Reklama

Bude riešiť Súdna rada aj samotných sudcov senátu 5T v súvislosti s medializovanými nálezmi ÚS SR?

Čo bude riešiť Súdna rada záleží od toho, čo bude obsahom návrhu bodu, ktorý avizuje predseda Súdnej rady.

 

Kto môže iniciovať disciplinárne konanie voči JUDr. Klimentovi na Najvyššom správnom súde?

Návrhovú disciplinárnu právomoc má predseda Súdnej rady (nie celá Súdna rada), minister spravodlivosti a predseda súdu, na ktorom pôsobí sudca, voči ktorému má byť návrh podaný.

Podnet na začatie disciplinárneho stíhania sudcu môže podať ktokoľvek. NSS môže začať konať iba vtedy, ak niekto s návrhovou právomocou podá na tento súd návrh na začatie disciplinárneho stíhania sudcu.

 

Čo by mohlo viesť k náprave v prípade, ak ÚS konštatuje u sudcu zámerné, úmyselné rozhodnutia poškodzujúce ľudské práva obvinených na spravodlivý proces od jeho počiatku, aby takýto sudca viac nerozhodoval alebo mal za takéto konanie aspoň nejaký postih, aby bol motivovaný takto viac nekonať?

Každý sudca je pri svojom rozhodovaní viazaný právnym názorom súdu vyššej inštancie. Táto viazanosť je stanovená aj zákonom. Pokiaľ Ústavný súd SR konštatuje porušenie základných práv a slobôd sťažovateľa na súdnu ochranu a spravodlivý proces podľa Ústavy alebo Dohovoru, je sudca, ktorého rozhodnutie bolo Nálezom ÚS zrušené, povinný v ďalšom konaní postupovať v súlade s vysloveným právnym názorom Ústavného súdu, t. j., je povinný ho rešpektovať.

Spomínam si, že samotná pani Kolíková na stretnutí so sudcami Krajského súdu v Bratislave v roku 2020 uviedla, že v prípade, ak ÚS skonštatuje arbitrárnosť súdneho rozhodnutia, mal by sudca (autor rozhodnutia) čeliť disciplinárnemu návrhu. Na otázku, prečo v súlade s týmto jej názorom nepostupovala voči sudcom, ktorých 6 väzobných rozhodnutí bolo zrušených za tak krátke obdobie Nálezmi ÚS, v ktorých bola konštatovaná aj svojvôľa pri rozhodovaní, a ako ministerka spravodlivosti nepodala na nich disciplinárny návrh, by mala odpovedať ona.

Reklama

Považujem za vhodné pripomenúť, že pani Kolíková za nerešpektovanie právneho názoru ÚS, podala disciplinárny návrh na sudcu NS SR JUDr. Martina Piovartsyho.

 

Ako môžem ako obvinený očakávať spravodlivý proces, ak voči sudcovi, ktorý opakovane porušuje zákon, základné právo obvinených na zákonného sudcu, kompetentní nekonajú?

Právo na spravodlivý súdny proces, je ústavným pravom každého občana a patri medzi absolútne základy právneho štátu.

Nestrannosť sudcu je hodnota, ktorá prispieva k zachovaniu právnej istoty. Sudca pri menovaní do funkcie skladá sľub, ktorým na svoju česť a svedomie sľubuje, že sa bude spravovať ústavou, ústavnými zákonmi a medzinárodnými zmluvami, ktoré SR ratifikovala.

Reklama

Ústavný súd na položenú otázku odpovedal v Náleze zo dna 31.augusta 2017, sp. zn. I. US/448/2016 jednoznačne: ak sudca porušuje zákon, nerešpektuje práva účastníkov konania a spreneveruje sa úlohe súdnej moci v spoločnosti, môže to byť príčina pre odvolanie sudcu z rozhodovania o konkrétnej veci, či dokonca dôvod pre skončenie jeho pôsobenia vo funkcii sudcu. Avšak môže sa tak udiať iba po splnení všetkých podmienok určených zákonom a spôsobom určeným zákonom. Sudca môže byť postihnutý sankciou za nenáležité uplatnenie súdnej moci buď v disciplinárnom konaní alebo dokonca podľa ustanovení Trestného zákona, predovšetkým za zneužitie zverenej verejnej moci.

 

Prečo napriek opakovaným Nálezom ÚS SR voči JUDr. Klimentovi NSS doposiaľ nekonal a tento mohol konať svojvoľne opakovane?

V tomto medializovanom prípade ani jeden subjekt s návrhovou disciplinárnou právomocou (predseda NS SR, exministerka spravodlivosti, predseda Súdnej rady) na sudcov disciplinárny návrh nepodali Zrejme z dôvodu, že nepovažovali zákonom určené podmienky na podanie disciplinárneho návrhu pre chyby, ktorých sa pri výkone funkcie sudcu dopustili (6 protiústavných rozhodnutí), za splnené.

 

Reklama

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:21

Mjanmarsko zaznamenalo svoju vôbec najvyššiu teplotu v mesiaci apríl od začiatku meraní pred 56 rokmi. V meste Čauk v regióne Magve v strede krajiny v nedeľu namerali rekordných 48,2 stupňa Celzia. V pondelok o tom informovali tamojšie úrady. Správu priniesla agentúra AFP.

Vlani zaznamenali klimatológovia rekordne vysoké teploty v celosvetovom meradle. Svetová meteorologická organizácia (WMO) uviedla, že Ázia sa otepľuje mimoriadne rýchlym tempom oproti svetovému priemeru.

17:01

Turecko oznámilo svojim spojencom v Severoatlantickej aliancii (NATO), že podporí dosluhujúceho holandského premiéra Marka Rutteho v jeho kandidatúre na funkciu generálneho tajomníka NATO. V pondelok to podľa agentúry AP uviedol nemenovaný turecký predstaviteľ.

K tomuto rozhodnutiu Ankary došlo tri dni po Rutteho návšteve v Turecku, kde sa snažil získať podporu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre svoju kandidatúru.

16:47

Fínsky výrobca pneumatík Nokian Tyres vykázal za 1. štvrťrok výraznejšiu než predpokladanú prevádzkovú stratu. Spoločnosť, ktorá stále dopláca na odchod z Ruska, uviedla, že ďalšie problémy jej spôsobili útoky na lode v Červenom mori a štrajky na domácom trhu. Informovala o tom agentúra Reuters.

16:30

Súd v Aténach v pondelok uznal šesť z 21 obžalovaných v kauze lesného požiaru v gréckom prímorskom letovisku Mati v kraji Atika za vinných z neúmyselného zabitia a nedbanlivosti. K požiaru došlo v roku 2018 a vyžiadal si 104 mŕtvych.

Ako informovala agentúra AFP, politických predstaviteľov, ktorí boli medzi obžalovanými, súd v Aténach zbavil obvinenia, čo vyvolalo hnev pozostalých prítomných na vynesení rozsudku.

Greece Wildfire Trial požiar v meste Mati v Grécku
Na snímke z 23. júla 2018 horiace budovy v meste Mati, východne od Atén
16:28

Humanitárna organizácia World Central Kitchen (WCK) obnovuje od pondelka svoju činnosť v Pásme Gazy. Robí tak približne mesiac po tom, čo sedem jej pracovníkov zahynulo pri izraelskom nálete v Pásme Gazy. Informovala agentúra Reuters.

Pred pozastavením svojej činnosť WCK prerozdelila v Pásme Gazy od vypuknutia vojny v októbri vyše 43 miliónov porcií jedál.

16:23

Vydávanie štátnych dlhopisov, ktoré by si mohli kúpiť priamo občania, by predstavovalo vyšší výnos a menšie riziko v porovnaní s firemnými dlhopismi. Na druhej strane ide len o krátkodobú možnosť ušetriť, pričom konečná úspora pre štát nemusí byť príliš výrazná. Informoval o tom v pondelok analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Štát si podľa neho vydaním takýchto dlhopisov dokáže znížiť riziko expozície, z pohľadu rozšírenia množstva individuálnych investorov.

16:13

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú podpísala prezidentka Zuzana Čaputová. Informoval o tom v pondelok jej hovorca Martin Strižinec.

14:55

Medziročná miera inflácie v Nemecku zostala v apríli 2024 na marcovej úrovni 2,2 %. Ukázali to v pondelok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis. Informovala agentúra Bloomberg.

Podľa Destatistu je miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike najmenšia od mája 2021.

14:43

Na pozvanie maďarského prezidenta Tamása Sulyoka a premiéra Viktora Orbána pricestuje v stredu 8. mája do Budapešti čínsky prezident Si Ťin-pching na oficiálnu dvojdňovú návštevu Maďarska. Pre agentúru MTI to v pondelok uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.

14:41

Poľskí poľnohospodári zrušili blokády na hraničných priechodoch s Ukrajinou a ukončili dva mesiace trvajúci protest voči dovozu ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov. Informovala agentúra AFP.

Podľa poľských farmárov ukrajinské výrobky nespravodlivo konkurovali domácej produkcii a znižovali ceny na poľskom trhu. Poľsko vlani zaviedlo dočasné embargo na ukrajinské obilie.

14:38

Obyvatelia Toga začali v pondelok hlasovať v prvých parlamentných voľbách po ústavnej reforme. Podľa kritikov to umožní prezidentovi Fauremu Gnassingbému zotrvať pri moci. Informovala agentúra AFP.

Faure Gnassingbé (57) je pri moci už takmer 20 rokov. V krajine predtým vládol takmer štyri desaťročia jeho otec Gnassingbé Eyadé, ktorý sa moci ujal po vojenskom prevrate. Faure Gnassingbé sa podľa predchádzajúcej ústavy mohol uchádzať o post prezidenta už len raz – v roku 2025.

Voľby v Togu Faure Gnassingbé
Na snímke prezident Toga Faure Gnassingbé (uprostred) pózuje pred začiatkom summitu lídrov Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) v nigérijskej metropole Abuja
14:00

Európsky parlament (EP) v pondelok spustil druhú fázu komunikačnej kampane, v ktorej zdôrazňuje dôležitosť účasti na eurovoľbách a ochrany demokracie. 

Prostredníctvom sloganu “Využi svoj hlas. Nenechaj za seba rozhodnúť iných” EP v druhej fáze komunikačnej stratégie zdôrazňuje dôležitosť demokracie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali