Asad sa stáva kľúčovou postavou na Blízkom východe

Asad sa stáva kľúčovou postavou na Blízkom východe

Damask 15. apríla 2017 (HSP/regnum/Foto:TASR/AP-Michael Dwyer)

 

Stanislav Tarasov na portáli Regnum pripravil zaujímavú analýzu o posledných udalostiach v Sýrii a naznačil, že význam Bašára Asada v politickom smerovaní regiónu neustále rastie

Ilustračné foto

Podľa správ Dmitrija Peskova, tlačového sekretára ruského prezidenta Vladimíra Putina, uskutočnili ruský prezident Vladimír Putin a turecký prezident Erdogan v posledných dňoch telefonický rozhovor, v ktorom posúdili situáciu v Sýrii. Podľa informácií tureckých žurnalistov išlo o druhý telefonický rozhovor oboch štátnikov po “tomahawkovej kríze”.

Reklama

O prvom rozhovore informoval Erdogan v priamom vysielaní tureckého Kanal 7. Erdogan vtedy vyjadril podporu americkému útoku proti Sýrii a potvrdil, že o téme útoku hovoril aj s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Podľa Erdoganových slov, “ak ruský prezident Vladimír Putin až doteraz nemohol pochopiť, či za týmto útokom stojí Asad, alebo nie, to nás naozaj znepokojuje”.

Uskutočnil sa aj telefonický rozhovor medzi ministrami zahraničných vecí Ruska (Sergej Lavrov) a Turecka (Mevlüt Çavuşoğlu). Turecký minister zahraničných vecí tvrdil, že Asad sa veľmi osmelil po tom, ako Američania pred niekoľkými dňami vyhlásili, že “otázku budúcnosti Sýrie musia rozhodnúť samotní Sýrčania”. Podľa Çavuşoğluho by Rusko malo prestať s podporou Asada.

Reklama

Ankara podľa tureckých politických predstaviteľov nechce robiť voľbu medzi Ruskom a USA a túži po tom, aby sa v Sýrii skončila vojna a obnovil sa mier v regióne. Turecko takisto túži potom, aby sa vzťahy medzi Ruskom a USA upravili a vybalansovali. Podľa Turkov by mal Asad odísť a krajinu by mala do nových volieb riadiť dočasná vláda.

Ankara sa teda až príliš zaoberá Asadom a snaží sa, aby sa ISIS a protureckí protiasadovskí bojovníci dostali z epicentra globálnej vojny proti terorizmu, pričom cieľom protiteroristického boja sa má stať Asad. Dôvodom je snaha zachrániť svoju protureckú zástupnú armádu, zloženú z Turkomanov a iných “teroristov”. Ruských politológov a odborníkov však pobavila informácia, že Ankara “nechce robiť voľbu medzi Ruskom a USA”, pretože Turecko nie je v stave, aby si mohlo samo vyberať.

Turecko sa ešte stále úplne nespamätalo s pokusu o prevrat a momentálne, obrazne povedané, “tancuje medzi vajcami”, pričom nie je veľmi isté, či sa mu podarí tento tanec vybalansovať až do konca. Turci sa momentálne snažia zmeniť ústavu, ich protizápadná rétorika sa ukazuje byť problémom vo vzťahoch k EÚ, obávajú sa silných pozícií Fethullaha Gülena, žijúceho v USA, ktorý sa spolieha na americkú podporu či skutočnosť, že Rusko prinútilo po zostrelení SU-24 premyslenými krokmi Turkov takmer bezvýhradne akceptovať ruské postoje a netreba zabúdať ani na iránske snahy, ktoré sa okrem iného prejavujú aj v podpore Kurdov.

Turecko teda vyzerá momentálne ako biela vrana a ostáva čoraz viac  osamotené. Nevie sa vymotať z problémov, ktoré sa mu nakopili a lavírovanie medzi proruským a proamerickým postojom poukazuje na silnú nepevnosť Erdoganovho postavenia. Inakšie by situácia samozrejme vyzerala, keby si Turci otvorene vybrali jednu zo strán, to je však práve to, čo Turci nemôžu. A tak sa Ankara postupne stáva “osamoteným bežcom”, ktorý nemá priateľov a pred Erdoganom sa objavujú riešenia, ktoré Turecku nevyhovujú.

Krátko po tom, ako Donald Trump v interview The Wall Street svojho času potvrdil, že Washington nebude nástojiť na odchode Asada, Turci ostali v šoku, pretože niečo takéto Turci neočakávali. Ankara pochopila, že Asad sa stáva kľúčovou figúrkou Blízkeho východu a nie Erdogan. Zmena amerického postoja a útok raketami na sýrsku vojenskú základňu v al-Shayrat Turkov znova prekvapil, a pokúsili sa čiastočne vrátiť ku svojim predchádzajúcim politickým riešeniam a názorom, ktoré predvádzali do vstupu Ruska do sýrskeho konfliktu, zatiaľ bez výraznejšieho úspechu.

Reklama

Turci momentálne nevedia presne, aká bude Trumpova stratégia na Blízkom východe. V boji proti ISIS sa začali Američania spájať s Kurdmi a odsúvajú bokom Turecko, svojho spojenca v NATO. Pre Turecko je, samozrejme, kurdská karta neprijateľná a Turci sú kategoricky proti Kurdom. Ak sýrski Kurdi získajú bezpečnostnú zónu, hrozí, že sa problémy prelejú aj do Turecka, medzi tureckých Kurdov. Turkom potom bude hroziť občianska vojna, ktorá môže s vysokou pravdepodobnosťou znamenať Erdoganov koniec.

Ak budú Turci pokračovať v tesnom spojenectve s Iránom a Ruskom, ich protiasadovská politika sa skončí totálnym neúspechom. V tom prípade Turecko bojovalo zbytočne proti Asadovi, pretože nesplnilo žiaden zo svojich strategických cieľov a vojna proti Asadovi stála Turkov značné množstvo vojenských i finančných prostriedkov bez výraznejšieho efektu.

Vzrastie význam Ruska a Iránu v regióne a je celkom možné, že po čase budú musieť oslabnutí Turci súhlasiť aj s takým riešením kurdskej otázky, ktoré im absolútne nebude vyhovovať.

Erdogan a Turci sú teda v pozícii spomenutej “bielej vrany” a Ankara si to uvedomuje. Manévrovací priestor Erdogana sa neustále zmenšuje a turecký líder si uvedomuje, že možnosti, ktoré má, sa začínajú deliť len na zlé a ešte horšie.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali