Argumentácia MH Invest vo veci dostavby cestnej infraštruktúry pri Strategickom parku Nitra je podľa mesta Nitra diletantská

Argumentácia MH Invest vo veci dostavby cestnej infraštruktúry pri Strategickom parku Nitra je podľa mesta Nitra diletantská

Bratislava 13. decembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Argumentácia spoločnosti MH Invest vo veci dostavby cestnej infraštruktúry pri Strategickom parku Nitra je podľa mesta Nitra diletantská. “Táto štátna firma si bohužiaľ veľa vecí vykladá po svojom a v mnohých vyjadreniach zavádza,” uviedol ďalej v reakcii na vyjadrenia MH Invest pre agentúru SITA hovorca Nitry Tomáš Holúbek. Územný plán mesta je podľa neho jednoznačne v súlade s nadradeným územným plánom vyššieho územného celku a ak MH Invest tvrdí niečo iné, tak zavádza a účelovo klame

Ilustračné foto

“Naše tvrdenia vieme okrem iného vydokladovať aj stanoviskom Okresného úradu v Nitre zo 6. septembra 2018, v ktorom okresný úrad konštatuje, že sme v súlade s územným plánom Vyššieho územného celku. Nerozumieme teda celkom tomu, prečo takéto nepravdivé informácie idú cez štátnu firmu do médií a prečo takéto nepravdivé informácie dostáva aj dosluhujúci premiér. Je to pre nás nepríjemná situácia a voči klamlivým obvineniam sa budeme samozrejme brániť,” skonštatoval hovorca.

Reklama

Obvinenie MH Invest, že chce mesto Nitra zastavať R1, je podľa jeho hovorcu úplne smiešne. “Rovnako zavádzajúce sú aj ich tvrdenia v prípade plánovanej cesty: štvorprúdová cesta je naplánovaná aj v územnom pláne VÚC, nie je tam však plánovaná mimoúrovňová križovatka – to sú dve úplne odlišné veci. Plne si uvedomujeme dôležitosť dobudovania obchvatu Šindolka pre bezpečnosť a plynulosť premávky v danej lokalite. Našou úlohou je zabezpečiť, aby jeho výstavba prebehla v súlade so zákonmi a nariadeniami,” poukazuje Holúbek. Mimoúrovňová križovatka, ako ju navrhuje MH Invest, je podľa neho v rozpore s územným plánom mesta aj s územným plánom vyššieho územného celku. “V prípade okružnej križovatky, ktorá je v súlade s územným plánom, sme pripravení ihneď vykonať kroky potrebné k tomu, aby mohlo prísť k okamžitej realizácii dobudovania obchvatu. Mesto Nitra mimoúrovňovú križovatku v lokalite odmieta aj preto, lebo by mala vyrásť v rozvojovej lokalite mesta, ktorá je prepojením Zobora a Šindolky so zvyškom mesta,” objasnil.

Spoločnosť MH Invest v stredu informovala, že mesto Nitra sa bráni dostavbe posledného úseku plánovanej cestnej infraštruktúry v bezprostrednej blízkosti Strategického parku Nitra “nekompetentnými vyjadreniami a zvláštnym územným plánom”. “MH Invest považuje za zlý vtip alebo absolútnu nekompetentnosť, ak sa zástupcovia vedenia mesta Nitra bránia dokončeniu posledného úseku plánovanej cestnej infraštruktúry v bezprostrednej blízkosti Strategického parku Nitra s odôvodnením, že schválené a navrhnuté dopravné riešenie v podobe výstavby nadúrovňovej križovatky a úseku na ceste I/64, v uzle I/64 a R1A, ktorý má byť vedený ako štvorpruh, je v rozpore s územným plánom mesta Nitra,” konštatovala firma. Ak by podľa nej Nitra postupovala v záujme svojich obyvateľov a zamestnancov Strategického parku Nitra, už viac ako tri mesiace mohlo mesto dohliadať na realizáciu cesty s kapacitou na ďalších 20 rokov, na ktorú nemusí vynaložiť jediné euro.

Reklama

MH Invest tvrdí, že samotné mesto Nitra vo vyjadrení k záväznému stanovisku konštatovalo, že dopravná štúdia predložená spoločnosťou MH Invest mu preukázala potrebu riešenia štvorpruhovej komunikácie v uvedenej lokalite a že nezosúladila územný plán mesta s územným plánom Nitrianskeho samosprávneho kraja. “Mesto Nitra zablokovalo realizáciu uvedeného projektu v polovici roka vyhlásením, že si nechá do konca októbra 2019 vypracovať vlastnú dopravnú štúdiu. Podľa našich informácií výsledky takejto štúdie mesto doposiaľ nezverejnilo. V prípade, ak mesto navrhne akýkoľvek variant, jeho schválenie podlieha záväznému vyjadreniu zo strany Slovenskej správy ciest, ktorá variant (nadúrovňová križovatka + štvorpruh) vyhodnotila a podporila ako najefektívnejšie a dlhodobé dopravné riešenie,” poukázal MH Invest.

Spoločnosť má pritom podľa vlastných vyjadrení už niekoľko mesiacov projekt plne pripravený po projektovej, stavebno-technickej, ako i finančnej stránke. “Na základe doterajších vyjadrení zástupcov mesta Nitra je zjavné, že si neuvedomujú závažnosť situácie a skutočnosť, že akákoľvek zmena by si vyžiadala tiež prepracovanie celého projektu, jeho opätovné schválenie, následne aj zmenu územného plánu. Zároveň by museli byť nanovo realizované všetky stavebné a povoľovacie konania. Nie je vylúčené, že prípadné výraznejšie zmeny by si vyžiadali aj úplne nový proces posudzovania vplyvov projektu na životné prostredie. Mesto by tak opäť oddialilo dokončenie úseku o niekoľko rokov,” uzatvorila firma.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali