Lacné antidepresívum by mohlo pomôcť pri liečbe COVID-19, ukazuje štúdia. Dostane od úradov zelenú?

Lacné antidepresívum by mohlo pomôcť pri liečbe COVID-19, ukazuje štúdia. Dostane od úradov zelenú?

Bratislava 28. októbra 2021 (SITA/AP/HSP/Foto:SITA/AP-NIAID-RML via AP)

 

Antidepresívum fluvoxamín znížilo nutnosť hospitalizácie medzi vysoko rizikovými dospelými pacientmi s ochorením COVID-19. Vyplýva to zo štúdie, v rámci ktorej odborníci skúmali existujúce lieky využiteľné na liečbu nákazy koronavírusom

COVID-19
Na snímke častice vírusu SARS-CoV-2, ktoré spôsobujú COVID-19

Liek, ktorý sa používa pri liečbe depresie a obsedantno-kompulzívnej poruchy, testovali preto, že je známy zmierňovaním zápalu a v menších štúdiách mal sľubné výsledky.

Reklama

Výskumníci testovali fluvoxamín u takmer 1 500 Brazílčanov čerstvo nakazených koronavírusom, ktorým hrozil vážny priebeh ochorenia pre ďalšie zdravotné problémy. Zhruba polovica z nich brala antidepresívum doma po desať dní, zvyšok bral placebo. Odborníci ich sledovali štyri týždne, aby zistili, kto skončil v nemocnici alebo dlhší čas na pohotovosti, keď boli nemocnice plné.

Zo skupiny, ktorá brala fluvoxamín, 11 percent ľudí potrebovalo hospitalizáciu. V prípade ľudí s placebom to bolo 16 percent. Výsledky, ktoré v stredu vyšli v odbornom časopise Lancet Global Health, boli také silné a jasné, že nezávislí odborníci monitorujúci štúdiu odporučili jej skoré ukončenie.

Reklama

Vedci svoje výsledky poskytli americkému Národnému zdravotníckemu inštitútu (NIH) a dúfajú, že získajú odporúčanie od Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

„Ak to WHO odporučí, uvidíte, že to bude široko prijaté. Dúfame, že to povedie k záchrane mnohých životov,“ vyjadril sa spoluautor štúdie Edward Mills z McMaster University v Hamiltone v kanadskom Ontáriu.

Výhodou fluvoxamínu je okrem iného aj jeho nízka cena. Ako uvádza agentúra AP, jedna liečebná kúra by vyšla štyri doláre. Pre porovnanie protilátková infúzna liečba stojí zhruba 2 000 dolárov a experimentálne antivirotikum proti COVID-19 od spoločnosti Merck vyjde približne 700 dolárov za kúru. Niektorí odborníci odhadujú, že v boji s koronavírusom napokon nájdu využitie rôzne liečby.

Liečba fluvoxamínom však vyvoláva aj niekoľko otázok, ako napríklad o vhodnom dávkovaní, či z lieku môžu mať prospech aj pacienti s nižším rizikom a či liek možno kombinovať s inými druhmi liečby.

Väčší projekt sa zameral na možné použitie ôsmich liekov v boji proti koronavírusu. Projekt stále testuje liek proti hepatitíde, ale ďalšie vrátane metformínu, hydroxychlorochínu a ivermektínu nepriniesli uspokojivé výsledky.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Ceny ropy sa v pondelok podvečer takmer nezmenili. Vývoj na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy zo širšieho konfliktu na Blízkom východe. A na strane druhej správy z USA, kde zásoby komodity minulý týždeň výrazne vzrástli a signály o neskoršom znížení úrokových sadzieb americkej centrálnej banky Fed, ako sa pôvodne čakalo.

20:14

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky rast. Nemali by sa zapájať do dotačných pretekov, ktoré vytvárajú hru s nulovým súčtom. Uviedla to v pondelok prezidentka Európskej centrálnej banky (ECB) Christine Lagardová v prejave na americkej univerzite Yale.

20:06

Európska únia (EÚ) musí zabezpečiť, aby zákaz predaja nových automobilov so spaľovacím motorom od roku 2035 nemal privysokú cenu pre jej priemyselnú suverenitu a občanov. Upozornili na to pondelňajšie správy Európskeho dvora audítorov (EDA).

18:50

V meste Charkov na východe Ukrajiny sa v pondelok po ruskom útoku zrútila časť veľkej televíznej veže.

18:49

Na severe Arménska sa v pondelok uskutočnil protest proti plánom arménskej vlády vrátiť Azerbajdžanu štyri dediny v rámci úsilia o dosiahnutie mierovej dohody.

18:44

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan začal v pondelok zriedkavú návštevu Iraku zameranú na obnovenie vzájomných vratkých vzťahov. Počas návštevy plánuje uzatvoriť viacero dohôd o ekonomickej spolupráci i bezpečnostnej spolupráci proti militantnej Strane kurdských pracujúcich (PKK).

Abdal Latíf Rašíd Recep Tayyip Erdogan
Na snímke iracký prezident Abdal Latíf Rašíd (vpravo) a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
18:12

Slovenská republika počas volebného obdobia 2020 – 2023 prvýkrát v histórii hospodárila zodpovednejšie ako v priemere krajiny EÚ. Uviedol to v pondelok Igor Matovič v súvislosti s predbežnými oficiálnymi údajmi o hospodárení SR za rok 2023, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Podľa zverejnených údajov deficit verejných financií bol vlani na úrovni 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP), pôvodne schválený rozpočet pritom počítal so schodkom 6,4 % HDP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke súťažiaci bežci prechádzajú cez Tower Bridge počas Londýnskeho maratónu v Londýne

Autor: TASR/AP-Aaron Chown/PA via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali