Anna Verešová: OĽaNO si v roku 2019 želá viac slobody a tolerancie

Anna Verešová: OĽaNO si v roku 2019 želá viac slobody a tolerancie

Bratislava 2. januára 2019 (HSP/Foto:OĽaNO)

 

Predsedníčka Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Anna Verešová (OĽaNO) vyzýva vládu, aby v roku 2019 zaujala jasný postoj k závažným porušeniam ľudských práv na Slovensku i vo svete

Na snímke Anna Verešová (OĽaNO)

Minulý rok bol rokom vážnych udalostí, nových hrozieb a nevyužitých príležitostí. V ľudskoprávnej oblasti sa na Slovensku udialo niekoľko závažných skutočností, ktoré viedli k oslabeniu slobody, demokracie a základných ľudských práv. Slovensko tiež musí zaujať jasný postoj aj k závažným porušeniam ľudských práv vo svete, píše vo svojom stanovisku Verešová

Reklama

 

Najväčšiu ranu v roku 2018 utrpela sloboda prejavu

Reklama

Uplynulý rok bol pre novinárov nezvyčajne tragický. Podľa organizácie Reportéri bez hraníc prišlo po celom svete násilným činom o život 81 novinárov vrátane ich pomocníkov a blogerov, čo je o 16 viac ako rok predtým. Medzi nimi bol aj slovenský novinár Ján Kuciak. Žiaľ, ku krajinám, ktoré si málo vážia slobodu médií, sa v uplynulom roku zaradilo aj Slovensko. Práve pre nerešpektovanie slobody médií zo strany vlády sa Slovensko za dva roky prepadlo v celosvetovom rebríčku organizácie Reportéri bez hraníc o 15 miest. So slobodou prejavu súvisí aj nedávny neprimeraný zásah voči aktivistom proti pokračovaniu ťažby uhlia, kedy títo boli uväznení. Až po reakcii opozície a mimovládnych organizácií sa Generálna prokuratúra zasadila o ich prepustenie.

Vyzývam vládu, aby v roku 2019 garantovala slobodu médií a účinne chránila novinárov pred útokmi politikov a kriminálnych živlov.

 

Právo na život patrí každej ľudskej osobe a to od počatia až po prirodzenú smrť

S vraždou Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa spája aj s porušením ďalšieho práva, a to práva na život. Nikto nesmie byť pozbavený života – ani počas života, ani na jeho konci, či počiatku. Spoločnosť na Slovensku je v téme ochrany počatých detí stále silno polarizovaná. Odborníci pritom jasne hovoria, že obeťou umelých potratov je okrem dieťaťa aj žena. Žiadne základné ľudské právo nemôže byť a ani nie je v rozpore s iným právom. Je najvyšší čas otvoriť poctivú odbornú debatu na túto tému. Do verejnej diskusie o ochrane počatých detí prinesie ďalšie podnety aj tretí Národný pochod za život, ktorý sa uskutoční v septembri 2019 v Bratislave.

Reklama

S ohrozením života súvisia aj závažné činy pri páchaní domáceho násilia pri obzvlášť zraniteľných osobách, ktorými sú v prvom rade deti, seniori a zdravotne postihnutí, ale aj ženy, ktoré sú často terčom sexuálneho násilia. Na Slovensku boli za posledné roky prijaté viaceré legislatívne opatrenia na lepšiu ochranu obetí násilia, avšak ich aplikácia v praxi je viac než nedostatočná.

Vyzývam vládu, aby v roku 2019 nastavila systémové zmeny na ochranu a podporu rodiny. Taktiež, aby urýchlene došlo k zlepšeniu podpory a ochrany obetí trestných činov v praxi.

 

Politickí väzni stále na periférii

Ani po 29-tich rokoch od Nežnej revolúcie sme nedokázali ukončiť nespravodlivý a neúctivý postoj voči politickým väzňom. Tí, ktorí boli utláčateľmi, ktorí mučili a popierali základné ľudské práva osôb, doteraz poberajú vysoké výsluhové dôchodky. A tí, čo boli prenasledovaní, majú najnižšie starobné dôchodky v celej spoločnosti. Nadštandardné penzie bývalých príslušníkov komunistickej tajnej polície škrtalo už Poľsko, Nemecko aj Maďarsko, v Česku politických väzňov odškodňovali. Kedy konečne dozrie na Slovensku čas, aby sme politickým väzňom vzdali aspoň morálnu úctu?

Reklama

Vyzývam vládu, aby v roku 30-teho výročia od pádu komunistického režimu, prijala také legislatívne opatrenia, ktoré by tento nemorálny postoj voči politickým väzňom a ich rodinám raz a navždy ukončili.

 

Porušovanie náboženskej slobody vo svete

Slovensko nemôže zostať ľahostajné ani k porušovaniu ľudských práv vo svete. Obrovským problémom je porušovanie náboženskej slobody. Podľa najnovšej Správy o stave náboženskej slobody vo svete, ktorá analyzuje situáciu v 196 krajinách sveta, je náboženská sloboda „výrazne porušovaná“ a 60 percent obyvateľov planéty žije v štáte, kde náboženská sloboda nie je rešpektovaná. Medzi nimi je aj 500 miliónov kresťanov, ktorí zostávajú najprenasledovanejšou náboženskou skupinou. Správu vydala organizácia ACN. Je prekvapivé, že sa táto skutočnosť nedostala do Výročnej správy EÚ, ktorá sa zaoberá dodržiavaním ľudských práv a stavom demokracie vo svete. Zatiaľ čo v susedných krajinách každoročne navyšujú financie na humanitárnu pomoc, Slovensko v tomto smere výrazne zaostáva.

Vyzývam vládu, aby sa v roku 2019 Slovensko pridať ku projektom krajín V4 a Rakúska, ktorých cieľom je konkrétna podpora prenasledovaných pre vieru priamo v ich domovských krajinách.

 

„Verím, že rok 2019 prinesie viac slobody, tolerancie a vecnej diskusie nielen v politike, ale aj v živote každého občana Slovenska,“ želá si Anna Verešová. Každý človek a najmä verejne činná osoba by sa podľa nej mal zdržať osobných útokov a osočovania. „Zvlášť odsúdeniahodné je to vtedy, ak je dôvodom iný názor alebo vyjadrenie toho druhého. Sloboda a demokracia začína a končí v každom z nás, v našej rodine, na ulici a v pracovnom tíme. Vzájomná úcta a rešpekt k názorom a postojom iných sú prostredím, z ktorého vyrastá sloboda a rešpekt aj vo verejnom živote a politike,“ myslí si Anna Verešová.

Redakciu informoval Matúš Bystriansky, hovorca OĽaNO.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali