Analytik: Spojené štáty môžu vyprovokovať ďalší konflikt

Analytik: Spojené štáty môžu vyprovokovať ďalší konflikt

Bratislava 4. augusta 2022 (HSP/Foto:TASR/AP-Jim Watson)

 

Tak ako Spojené štáty vyprovokovali konflikt na Ukrajine, tak sa pokúšajú destabilizovať postavenie Číny v oblasti Juhočínskeho mora, upozorňuje analytik Eduard Chmelár. Jeho stanovisko k návšteve Nancy Pelosiovej na Taiwane vám prinášame v plnom znení

Joe Biden
Na snímke americký prezident Joe Biden

“Návšteva predsedníčky Snemovne reprezentantov Kongresu USA Nancy Pelosiovej na Taiwane je cielenou politickou provokáciou, ktorá môže mať katastrofálne dôsledky pre medzinárodnú bezpečnosť. Tak ako Spojené štáty vyprovokovali konflikt na Ukrajine, tak sa pokúšajú destabilizovať postavenie Číny v oblasti Juhočínskeho mora. Ide o významný geopolitický priesečník politických vojenských a v neposlednom rade ekonomických záujmov, ktorý má nielen významné podmorské zásoby ropy a zemného plynu, ale ktorého územím prechádza tretina celosvetového obchodu v hodnote takmer 5,5 bilióna dolárov.

Reklama

Ospravedlňovanie správania Spojených štátov pôsobí maximálne nedôveryhodne. Predovšetkým, ak uznávate princíp jednotnej Číny (ako to oficiálne tvrdí Washington), potom sa k Taiwanu nemôžete správať, ako by bol nezávislý, a potom má aj Peking právo vyjadriť sa k tomu, kto na jeho územie vkročí a za akých podmienok. V opačnom prípade sa treba všetkých tých moralistov spýtať, že ak má podľa nich jedna z najvyšších predstaviteliek USA právo na „súkromnú návštevu Taiwanu“, či máme aj my právo na súkromnú návštevu Krymu alebo Doneckej ľudovej republiky.

Zdá sa, že s týmto princípom máme dlhodobo problémy. Oficiálne neuznávame samostatné Kosovo, ale Miroslav Lajčák tam vo funkcii ministra zahraničných vecí chodil ako na klavír, prijímaný s oficiálnymi štátnymi poctami. Rovnako netreba zabudnúť, ako minulý rok šesť slovenských europoslancov – Vladimír Bilčík (Spolu), Michal Šimečka, Michal Wiezik (Progresívne Slovensko), Peter Pollák (OĽaNO), Miriam Lexmann (KDH) a Eugen Jurzyca (SaS) – zradilo štátne záujmy Slovenskej republiky a v deň výročia začatia bombardovania bývalej Juhoslávie cynicky vyzvali Slovensko, aby uznalo nezávislosť Kosova. A to napriek tomu, že neuznanie pochybnej separatistickej enklávy Kosovo je od začiatku jej odtrhnutia fundamentálnym princípom našej zahraničnej politiky a štátnou doktrínou ochraňujúcou územnú celistvosť Slovenskej republiky.

Reklama

Tvrdenie našich médií, že ide len o partizánčinu Pelosiovej (ktoré nekriticky prebrali z materiálov podhodených americkou administratívou) je zúfalo smiešne. Pelosiová nie je Andrej Danko, aby robila zahraničnú politiku svojvoľne, bez koordinácie s Bielym domom. Spojené štáty týmto krokom vedome testujú reakciu Číny. Situácia je o to nebezpečnejšia, že Peking si nemôže dovoliť nereagovať. Mnohí stále nechápu, aký obrovský význam – nielen strategický, ale aj kultúrny a historický – má Taiwan pre Čínu. Dal by sa prirovnať k záujmu Ruska o Ukrajinu. Podceňovať hnev Číny je preto šialenstvo. Keď najhlúpejší redaktor TA3 Tomáš Verníček povie, že Čína provokuje alebo keď servilný šéfredaktor Aktualít.sk Peter Bárdy napíše, že Taiwanu návšteva veľmi pomôže a kto sa obáva vojny, ten je dezinformátor a konšpirátor – poviem si, že je to tupec a viac sa tým nezaoberám, lebo pri takýchto tlčhuboch mám čoraz silnejší pocit, že dnešné médiá už skutočných novinárov nepotrebujú, vystačili by si s oficiálnou štátnou propagandou v podobe komuniké, vyšlo by to narovnako a ešte by aj ušetrili.

Keď počúvam šéfa senátneho zahraničného výboru a kandidáta na českého prezidenta Pavla Fischera, ako na ČT24 hovorí, že čínsky prezident sa Taiwanu vyhráža preto, lebo Čína nemá výsledky, tak jednoducho prepnem, lebo viem, že ten primitív nevie o najľudnatejšej krajine sveta vôbec nič. Ale toto nie je iba žonglovanie so slovíčkami, toto je extrémne nebezpečná situácia s potenciálnym dopadom na celý svet. Svetové vojny nevznikli zo všeobecného očakávania, ale v dôsledku podceňovania aktuálneho nebezpečenstva.

Už som raz napísal, že konflikt na Ukrajine môže byť v skutočnosti len Sarajevom 21. storočia, rozbuškou pre oveľa väčšiu vojnu s ďalekosiahlymi následkami. Podmienky pre vypuknutie tretej svetovej vojny sú vytvorené už niekoľko rokov: to povestné škrtnutie zápalky, z ktorej sa rozhorí globálny požiar, sa mohlo potenciálne uskutočniť v Sýrii, Iráne, na Ukrajine alebo v Juhočínskom mori. Podstatné je, aby sme si uvedomili, že svetová politika je priesečníkom mocenských záujmov, a tieto záujmy treba rešpektovať. Moralizovanie tu nemá miesto. My vieme, že Čína je diktatúra a Taiwan je jednou z najdemokratickejších krajín sveta. Ale tu nejde o individuálne sympatie k ostrovnému štátu alebo budovanie si vlastného imidžu bojovníka za ľudské práva. Všetky tieto pózy sú falošné, najmä ak si uvedomíme, odkiaľ sa naposledy vrátil Joe Biden – bol prosiť v jednom z najkrvavejších režimov sveta, Saudskej Arábii, aby presvedčil OPEC o nevyhnutnosti zvýšenia ťažby ropy. Nebol tam kritizovať stav ich ľudských práv, uvaliť na nich sankcie, ani žiadať o zastavenie vojny v Jemene. Bol tam PROSIŤ. A my všetci by sme mali chápať, že záujmy štátov treba v medzinárodnej politike zohľadňovať, inak nás zvyšovanie napätia privedie k otvorenému konfliktu nedozerných následkov.

Politika súčasnej Bidenovej administratívy je taká hlúpa, že sa mu za pár dní podarilo to, čo sa Putinovi nepodarilo za celé mesiace: upevniť strategické partnerstvo Ruska a Číny. Spojené štáty dnes ničia všetko ovocie tzv. pingpongovej diplomacie, ktoré pred päťdesiatimi rokmi zabezpečil Henry Kissinger a ktoré im zlepšilo postavenie vo vzťahu k vtedajšiemu najväčšiemu rivalovi, Sovietskemu zväzu. Návšteva Pelosiovej nikomu nič dobré neprinesie. Reakciu Pekingu na túto provokáciu môže pocítiť celý svet. Nemusí ísť o anexiu Taiwanu, aj keď sa k nej schyľuje. Čína má oveľa viac možností. Jednou z nich sú dodávky zbraní Rusku, ktoré doteraz Peking odmietal, špeciálne dronov, ktorých má ruská armáda nedostatok. A len klinický idiot si môže myslieť, že Západ dokáže vzdorovať tomuto spojenectvu.

Neviem, čo za „géniov“ sedia v Pentagone alebo v bruselskej centrále NATO, ak nevidia, že bilancia zahraničnej politiky Spojených štátov za uplynulé desaťročia je rozbitý Blízky východ, rozbitá severná Afrika, rozbitý Balkán, rozbitá stredná Ázia atď. Nikde sa po ich zásahu nezvýšila stabilita, práve naopak. Pre mainstreamové médiá existuje len utrpenie, ktoré je v centre pozornosti Bieleho domu. To, že v Afganistane je chaos, že v Jemene je hladomor, že štát v Líbyi prakticky neexistuje, že Irak už takmer rok nemá vládu – to dnes už nikoho netrápi. Ale takto nemožno spravovať planétu. Ak namiesto stupňovania konfrontácie nenájdeme cestu k dialógu, ťažko na to doplatíme.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali