Analytik Mesík: Zarážajúce je, že Slovensko ešte nezmenilo protokol pri liečbe Covidu-19, keď vo svete sú už viaceré pokrokové poznatky

Analytik Mesík: Zarážajúce je, že Slovensko ešte nezmenilo protokol pri liečbe Covidu-19, keď vo svete sú už viaceré pokrokové poznatky

Bratislava 22. októbra 2020 (HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Odborníci od začiatku súčasnej svetovej pandémie koronavírusu prizvukujú, že veľkým problémom je fakt, že doposiaľ neexistuje žiadna masovo podávaná vakcína proti danému vírusu. Ďalším faktorom, ktorý robí covid-19 náročným pre zdravotnícke systémy je to, že nemáme liek určený konkrétne na liečbu pacientov s koronavírusom. Lekári vo viacerých krajinách liečia niekoľkými spôsobmi, najmä remdesivirom, no používajú a skúšajú sa aj ďalšie prípravky. Analytika Juraja Mesíka však zaráža fakt, že v oficiálnych postupoch ministerstva zdravotníctva sa od jari nezmenili oficiálne usmernenia na liečbu pacientov s covidom-19. Uviedol to v rozhovore pre denník Pravda.

Juraj Mesík
Na snímke analytik Juraj Mesík

“Počas uplynulých týždňov a mesiacov špeciálny tím EMA intenzívne spolupracoval s vedeckými iniciatívami vyvíjajúcimi nové lieky – v súčasnosti existuje približne 40 liekov, ktoré sa v kontexte COVID-19 skúmajú a niektoré z nich ukazujú sľubné výsledky. Nateraz však žiaden liek nie je na liečbu COVID-19 schválený,” píše sa dnes na stránke Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Reklama

Podľa menovaného vedca Juraja Mesíka sa covidoví pacienti na Slovensku liečia podľa aktuálne platného terapeutického usmernenia Ministerstva zdravotníctva SR z 3. augusta. Problémom je podľa neho to, že usmernenie nie je aktualizované, napriek viacerým pokrokovým poznatkom zo zahraničia.

Mesík pre denník Pravda povedal, že z jeho pohľadu to je zásadný problém. “Teraz je už druhá polovica októbra, odvtedy sa nič nezmenilo!? Dva a pol mesiaca, ale nijaká aktualizácia. Považujem to za tragické zlyhanie ministerstva zdravotníctva. Vôbec nepreháňam: V hre sú tisícky ťažko chorých, mnohí z nich na jednotkách intenzívnej starostlivosti a ventilátoroch, možno v poľných nemocniciach. Na smrť vyžmýkaní lekári a sestry, zdravotníctvo na hrane kolapsu alebo za ňou a stovky zbytočných hrobov!”

Reklama

Sám Mesík v uplynulých mesiacoch upozornil na viaceré postupy a liečivá, ktoré by mohli pomôcť. Zdôrazňuje najmä účinok vitamínu D. “Sú rôzne terapeutické protokoly, ich výsledok pôsobí jednoznačne účinne. Väčšinou pochádzajú od veľmi skúsených klinických pracovníkov cez ruky ktorých prešli stovky a tisícky ťažko chorých s COVID-19. Sú to síce predbežné poznatky, ale vyzerajú veľmi dobre. Vyplýva z nich, že už existujú efektívne postupy liečby koronavírusu. Žiaľ, na Slovensku stále vidíme, že infikovaní ambulantní pacienti nedostávajú prakticky žiadnu liečbu, majú užívať iba lieky na potlačenie symptómov.”

“Toto je postup na základe usmernenia ministerstva zdravotníctva. Takto je premrhaný ten úplne najvzácnejší čas, keď možno predísť ťažkému vývoju. Tí, čo s COVID-19 už musia ležať v nemocnici, sú liečení veľmi drahým a v podstate neúčinným liekom. Je to remdesivir, jedna dávka stojí až okolo 2-tisíc eur. Druhým liekom je dexametazon – ten je aspoň správne indikovaný, ale sám tiež nepostačuje. Sú to jediné dva lieky, ktoré majú nemocnice podľa usmernenia Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky podávať ťažko chorým hospitalizovaným ľuďom. Obidva postupy sú úplne nedostatočné,” myslí si analytik globálnych trendov a rizík Juraj Mesík,

 

Lacnejšie alternatívy

Mesík hovorí, že z jeho poznatkov, ale aj z informácií Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyplýva, že “remdesivir len veľmi slabo zaberá proti COVID-19 a neznižuje ani počet úmrtí, ani počet prípadov na jednotkách intenzívnej starostlivosti”.

“Veľa lekárov, ktorí sú v prvej línii liečby ťažko chorých pacientov, to potvrdili, vrátane slovenských i českých. Výrazne skepticky sa napríklad vyjadril o remdesivire aj špičkový odborník zo Slovenska, ktorý pracuje v nemocnici vo Washingtone. Je zjavné, že tento liek nie je žiadny zázrak.”

Reklama

Dodal, že ho prekvapuje, že Európska únia sa chváli, že objednala 500-tisíc dávok remdesiviru. “Čo pri cene 2000 eur za balenie vychádza na miliardu eur. Je to nepochopiteľné v svetle zistení o slabom účinku tohto lieku. Až mám na jazyku otázku, či v pozadí nešlo o korupciu…”

Juraj Mesík poznamenal, že existujú i iné formy liečby, ktoré evidentne zaberajú. Tvrdí, že pritom ide o lieky, ktoré stoja len niekoľko eur. “Neexistuje zjednotený vedecký názor, že čo je najlepšie proti COVID-19, ale lekári v prvej línii experimentujú s rôznymi kombináciami. Hovorím o špičkových expertoch vo vynikajúcich nemocniciach vo svete.”

“Popredný francúzsky infektológ a jeden z najvýznamnejších francúzskych vedcov súčasnosti Didier Raoult používal pri jarnej vlne kombináciu hydroxychlorochínu a azitromycínu. Kto ten pán je si ľahko nájdete na Wikipedii. Tvrdí, citujem: „Liečil som viac ako 3 700 pacientov s 0,5 percentnou úmrtnosťou a bez toxicity pre srdce.“ Balenie hydroxychlochínu stojí na Slovensku 6 eur, balenie azitromycínu 2 eurá. Sú to generiká, na ktoré už vypršali patenty, takže sú „za facku“,” upozorňuje.

Za pozornosť podľa neho stojí aj ďalšia trojkombinácia liečiv. “Hydroxichlorochín, azytromicín a zinok. Zinok je veľmi dôležitá látka v imunitných procesoch. Pôsobenie hydroxichlorochínu v tomto prípade spočíva v tom, že umožňuje lepší prienik zinku do vnútrobunkového priestoru. Cena tabliet zinku je na Slovensku 2 až 6 eur, podľa dávky a veľkosti balenia, sú 15 mg a 25 mg tablety. Ukazuje sa, že táto metóda má ešte lepšie výsledky ako uvedená dvojkombinácia.”

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

08:27

Bývalý britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok v rozhovore pre agentúru DPA varoval pred návrhmi, aby sa vojna na Ukrajine stala zamrznutým konfliktom.

Myšlienku “zmrazenia” vojny na Ukrajine nedávno vyslovil vysokopostavený člen vládnucich sociálnych demokratov v Nemecku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali