Podporujú americké médiá sledovanie vlastných občanov?

Podporujú americké médiá sledovanie vlastných občanov?

USA 28. júna (HSP/RT/Foto:TASR)

 

Mainstreamove americké médiá sa nevenujú sledovaniu informácií, ktoré zverejnil Edward Snowden, ale jeho očierňovaniu. Takáto reakcia upozorňuje na nedostatky v chode amerického spravodajstva, povedal pre RT geopolitický analytik Eric Draitser.

 

Reklama
Ilustračné foto

RT: Zdá sa, že Snowden je stále v Rusku, hoci sa nachádza v medzinárodnej tranzitnej zóne. Čo si myslíte, čo bude robiť ďalej?

Eric Draitser: Myslím si, že v tejto chvíli to nie je možné povedať. Počuli sme správy o Ekvádore, hoci ako sme videli v prípade Juliana Assangeho, nie je to žiadna záruka. Stále čakáme, čo sa bude diať. Ale myslím, že práve reakcie, tu v Spojených štátoch, sú veľmi zaujímavé. Vaše správy hovoria o tom, čo je možné vidieť medzinárodne, vo vládach alebo čo vidia ľudia po celom svete – ale v Spojených štátoch vidíme dohodnutú propagandistickú kampaň, ktorej cieľom je démonizovať a zničiť imidž, ak nie celkový charakter Edwarda Snowdena. To, čo môžeme sledovať prichádza od pravice a rovnako ako ľavice. Snowdenov príbeh ukazuje reálnu situáciu v Spojených štátoch – spôsob, akým kontrolované média útočia na Snowdena, slúži sledovacím záujmom štátu a straníckym záujmom prezidenta Baracka Obamu.

Reklama

 

RT: Americká vláda žiada od Moskvy, aby Snowdena zatkla, aj keď sa nachádza v medzinárodnej tranzitnej oblasti – neutrálna oblasť, ktorá nie je oficiálne na ruskom území. Myslíte si, že to povedie k ochladeniu vzťahov medzi USA a Ruskom?

ED: Myslím si, že boje sa odohrajú „vonku“, ale pamätajte, že vzťahy ochladli už dávno. Nezabúdajte, že Spojené štáty umiestňujú rakety v celej východnej Európe a Ázii celé roky. Washnigtom tiež umiestnil rakety v Turecku a na iných miestach za účelom ohrozenia Ruska. Spojené štáty sa zapojili do kybernetických útokov, ktoré zahájili ich nepriatelia, v Číne a Iráne, a je pravdepodobné, že Rusi sa ich tiež zúčastňujú. Takže ich vzťah je už nejakú dobu pod tlakom vládnucej triedy v Spojených štátoch – a dôvodom je, že prezident Putim predstavuje opozíciu voči tejto triede. Predstavuje aj silu voči americkej hegemónii. Myslím si, že prípad Snowden je z toho len mikrokozmom. Navyše vidíme, že Putim a vláda v Rusku, zastupujú záujmy medzinárodného práva, humanitárnych záležitostí a základných ľudských práv – rovnako ako v prípade Sýrie. Predstava vydania Snowdena do Spojených štátov znamená vydať ho do rúk mučiteľov, do rúk zločincov.

 

RT: Hovorili ste, že sila oponentov rastie. Jednou z nich je aj Čína. Mnoho správ naznačuje, že Čína možno pomohla Snowdenovi opustiť krajinu a asistuje mu pri jeho ďalších krokoch. Posiela týmto Peking Washingtonu významnú správu?

Reklama

ED: Rozhodne. A myslím si, že Snowdenovo odhalenie o sledovaní počítačov v Hong Kongu je len špičkou ľadovca. Kybernetické útoky, ktoré sa začali Spojenými štátmi, Izraelom a ich partnermi sú tým, čo sme sa dozvedeli verejne. Oveľa viac je toho, čo sa deje v zákulisí a Číňania sú z toho nahnevaní. Sú tiež nahnevaní z pokusov démonizovať ich, akoby aj oni vykonávali nezákonné operácie. Obvinenia obchádzajú skutočnosti, že práve Spojené štáty sú trestnými porušovateľmi ľudských práv, že Spojené štáty sú jedným z tých, čo sú zapojení do nezákonnej činnosti, a že Spojené štáty sa snažia vnútiť svoju vôľu skrze tzv. diplomatické krajiny, proti krajinám ako je Rusko a Čína, proti ich vlastným záujmom a proti záujmom medzinárodného práva. Pred desiatimi rokmi by to bolo možné. Dnes už nie.

zf

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:23

Ceny benzínov a nafty pred veľkonočnými sviatkami zdraželi o tri centy za liter. Spotrebiteľské ceny oboch benzínov dosiahli najvyššie hodnoty za posledných 20 týždňov.

11:13

Ekvádorským úradom sa podarilo potlačiť vzburu vo väznici v meste Guayaquil, odkiaľ v januári ušiel jeden z najobávanejších šéfov zločineckých gangov. Informovala agentúra AFP.

11:03

Jednu obeť si vyžiadal požiar v domove dôchodcov, ktorý vypukol vo štvrtok nadránom vo východomaďarskej obci Ököritófülpös.

Riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF) uviedlo, že do hasenia požiaru v jednoposchodovej budove nasadili 19 hasičov s piatimi vozidlami.

10:53

Ukrajinská armáda v noci na štvrtok zneškodnila 26 dronov, ktorými útočili ruské sily. Uviedol to veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali